Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ivan Gazdík po Gibraltári a Lamanši úspešné zdoláva aj priehrady v SR

Amatérsky diaľkový plavec a otužilec Ivan Gazdík Foto: TASR/Tomáš Doboš

I. Gazdík, ktorý má 48 rokov, začal svoju "tour" po slovenských priehradách v júni tohto roka.

Domaša 20. júla (TASR) - Amatérsky diaľkový plavec a otužilec Ivan Gazdík sa rozhodol aj počas tohtoročnej letnej sezóny pre aktívnu dovolenku.

Po úspechoch, keď sa mu podarilo preplávať Lamanšský a Gibraltársky prieliv, či slovenský úsek Dunaja, pokoril v týchto dňoch aj vodnú nádrž Domaša. Postupne chce zdolať najväčšie priehrady na Slovensku. Do listiny úspešných plavieb si dnes pripísal Zemplínsku šíravu.

Člen Ľadových medveďov z Bratislavy, pochádza z dedinky Brehy pri Novej Bani. Je priaznivcom diaľkoplaveckých letných a zimných maratónov, v minulosti bol účastníkom českej plaveckej ligy za Lokomotívu Brno. I. Gazdík, ktorý má 48 rokov, začal svoju "tour" po slovenských priehradách v júni tohto roka. Doteraz sa mu podarilo pokoriť Oravskú priehradu a Domašu a počas dnešného dňa Zemplínsku šíravu. Najbližšie sa chystá na Liptovskú Maru. V jeho tohtoročnom programe sú však aj slovenské toky. Pred zhruba dvoma týždňami si opätovne zaplával v Dunaji.

Ivan Gazdík si dnes do listiny úspešných plavieb pripísal Zemplínsku šíravu.
Foto: TASR/Tomáš Doboš


"V minulom roku som chcel plávať etapovito slovenský úsek Dunaja v dĺžke 172 kilometrov od Devína po hraničnú rieku Ipeľ, čo je 11 kilometrov od Štúrova. Vlani sa mi podarilo zaplávať 80 kilometrov. Tento rok som sa na Dunaj opätovne vrátil, aby som to dokončil." Táto plavba ho podľa vlastných slov potrápila viac ako Lamanš či Gibraltár. "Bola to veľká drina, nezapasovala mi strava, nefungoval mi dobre žalúdok, bola mi zima. So zaťatými zubami sa mi to však napokon podarilo." Úsek dlhý 99 kilometrov odplával za približne 16 hodín.



Jednoduché to však nemal v týchto dňoch ani na Domaši, kde zaplával trasu dlhú 12 kilometrov s časom 4 hodiny 40 minút. "Bola tu nejaká búrka, vlny, plavba však bola vzhľadom na nádhernú scenériu Domaše a jej čistú vodu, vynikajúca. Búrky zaznamenávam na mojich plavbách pravidelne. Bolo to napríklad aj v prípade Zürrišského jazera vo Švajčiarsku. Na Oravskej priehrade ma zastihli dokonca až dve búrky s bleskami a krupobitím."

Mount Everest diaľkových plavcov, za ktorý je považovaný Lamanšský prieliv, preplával Gazdík po prvýkrát v roku 2009. Vtedy absolvoval 40-kilometrovú trať, ktorú zvládne približne asi iba každý piaty prihlásený plavec, s časom 13 hodín 29 minút. O rok na to preplával za sedem hodín aj Gibraltársku úžinu s dĺžkou trasy 29 kilometrov. "Na Lamanš som sa opätovne vrátil v roku 2011 v rámci štafety, ktorú som úspešne absolvoval s mojimi priateľmi ako ináč - v sprievode búrky," pousmial sa diaľkový plavec, ktorého úspechy nadväzujú na špeciálne upravenú stravu a nápoje, pravidelné občerstvovania počas plavby, ale aj medikamenty slúžiace ako prevencia proti svalovým kŕčom.

Gazdík si v týchto chvíľach užíva zaslúžený odpočinok na Zemplínskej šírave. Druhú východoslovenskú priehradu pokoril za 4 hodiny a 30 minút. Plavecká trasa, ktorú tam dnes absolvoval, merala 12,2 kilometra.