Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

J. Ganus: V dátach z moskovského laboratória mohli byť tisíce zmien

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa slov šéfa Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) sa s dátami manipulovalo na prelome rokov 2018 a 2019, keď WADA čakala na ich sprístupnenie.

Moskva 10. októbra (TASR) - Dáta, ktoré získala Svetová antidopingová agentúra (WADA) z moskovského laboratória, mohli obsahovať až tisíce zmien. Priznal to šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Jurij Ganus v rozhovore pre nemecké periodikum Der Spiegel.

Podľa jeho slov sa s dátami manipulovalo na prelome rokov 2018 a 2019, keď WADA čakala na ich sprístupnenie. Zásahy sa mohli týkať aj mien športovcov. "Ide o príliš rozsiahle zmeny, aby to bola náhoda. Nešlo o zmazanie súborov, ale o ich pozmenenie. Niekto sa pokúsil zmanipulovať informácie vo veľkom. Zasiahnuté neboli iba záznamy z roku 2015, ale aj neskoršie materiály. Posledné zmeny sú z decembra 2018 a januára 2019," citoval Ganusa portál insidethegamez.biz.

Sprístupnenie dát z moskovského laboratória bolo jednou z podmienok WADA pre opätovné začlenenie RUSADA do celosvetovej organizácie. Rusi ich vydanie viackrát odložili, napokon však stihli termín a WADA ich prijala späť. Po analýze však odhalili nezrovnalosti. Ganus už skôr zverejnil podozrenie, že s dátami manipulovali ruské štátne orgány, ktoré mali dokumenty pod dohľadom.

WADA v súvislosti s prípadom oslovila ruského ministra športu Pavla Kolobkova. "Dostali sme list s 31 otázkami, ktoré formulovali na základe vyšetrovania. Naši odborníci poskytli odpovede na všetky otázky. Sme presvedčení, že sme splnili všetky požiadavky a zároveň sme pripravení ďalej spolupracovať," uviedol Kolobkov.

Ak WADA nebude spokojná s vysvetlením, môže RUSADU opäť suspendovať. To Rusom výrazne skomplikuje snahu očistiť sa z rozsiahleho dopingového škandálu, ktorý odhalili v roku 2015. V krajnom prípade ich nová kauza môže stáť aj účasť na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu. To však musí schváliť exekutíva WADA, v ktorej figurujú členovia Medzinárodného olympijského výboru a ďalší predstavitelia športových odvetví, ktorí v minulosti nesúhlasili s najradikálnejším opatrením.