Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Jamrichová triumfovala vo finále juniorskej štvorhry v Melbourne

Slovensko-taliansky pár Renáta Jamrichová (vľavo) a Federica Urgesiová (druhá vľavo) drží trofej po víťazstve 7:6 (5), 1:6 a 10:7 nad japonským párom Haju Kinošitová, Sara Saitová vo finále juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open 27. januára 2023 v Melbourne. Foto: TASR/AP

Vo finále vyhrali nad štvrtou nasadenou japonskou dvojicou Haju Kinošitová, Sara Saitová 7:6 (5), 1:6 a 10:7.

Melbourne 27. januára (TASR) - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová s Taliankou Federicou Urgesiovou triumfovali vo štvorhre junioriek na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo finále vyhrali nad štvrtou nasadenou japonskou dvojicou Haju Kinošitová, Sara Saitová 7:6 (5), 1:6 a 10:7.

Jamrichová sa stala siedmou Slovenkou v ére samostatnosti s titulom vo štvorhre na juniorskom grandslamovom turnaji. Doteraz sa to podarilo Henriete Nagyovej, Chantal Škamlovej, Jane Čepelovej, Filipovi Horanskému, Viktórii Kužmovej a Tereze Mihalíkovej. V juniorskom singli sa zo Slovákov z grandslamového titulu tešili Martin Kližan, Kristína Kučová a Tereza Mihalíková.

Pätnásťročná Jamrichová dosiahla svoj doteraz najväčší úspech. V prvom sete finále síce s Urgesiovou prišli o náskok 4:1, ale v tajbrejku dokázali otočiť skóre zo 4:5 na 7:5 vo svoj prospech. Druhé dejstvo patrilo jasne Japonkám a získali ho hladko 6:1. Rozhodnúť teda musel až tzv. supertajbrejk, v ktorom Jamrichová s Urgesiovou odskočili súperkám z 5:5 na 8:5 a napokon premenili v poradí druhý mečbal. Zverenka trénera Jána Matúša sa v Melbourne dostala aj do štvrťfinále dvojhry, v ňom nestačila na siedmu nasadenú Mirru Andrejevovú z Ruska.

Jamrichová napodobnila Čepelovú so Chantal Škamlovou, ktoré v v dievčenskom debli triumfovali na Australian Open v roku 2010, i Terezu Mihalíkovú. Tá získala v roku 2015 v Melbourne cennú trofej vo dvojhre a o 12 mesiacov neskôr aj vo štvorhre spolu s Ruskou Annou Kalinskou. Medzi juniormi v roku 2011 vyhral štvorhru v Austrálii Filip Horanský po boku Čecha Jiřího Veselého.

juniorky - štvorhra - finále:

Federica Urgesiová, Renáta JAMRICHOVÁ (Tal./SR) - Haju Kinošitová, Sara Saitová (Jap.-4) 7:6 (5), 1:6, 10:7