Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Ján Krajčík: Aj malé Slovensko môže mať veľké výsledky

Na snímke vľavo slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje v cieli so Švédkou Sarou Hectorovou po 2.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu, v stredisku Jen-čching 9. februára 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Vlhová výrazne prekonala doterajšie maximá Slovákov v alpskom lyžovaní v histórii ZOH.

Bratislava 9. februára (TASR) - Aj na Zväze slovenského lyžovania (ZSL) sa v stredu zobudili do zlatého rána Petry Vlhovej. Prezident ZSL Ján Krajčík dúfal v medailový úspech v olympijskom slalome aj po prvom kole, po ktorom bola Vlhová na ôsmej priečke. Svoj hlavný cieľ splnila, ZOH v Pekingu však pokračujú a podľa Krajčíka sa napriek sedemhodinovému časovému posunu oplatí bdieť aj počas nasledujúcich súťaží.

Vlhovej priebežné umiestnenie vyzeralo nepriaznivejšie než jej odstup na prvé miesto. S mankom 72 stotín sekundy mohla atakovať najvyššie méty a najrýchlejšou druhou jazdou na trati svojho trénera Maura Piniho sa jej to aj podarilo. V dramatickom súboji stotiniek zdolala úradujúcu majsterku sveta v tejto disciplíne Katharinu Liensbergerovú z Rakúska i Švajčiarku Wendy Holdenerovú. Americká rivalka Mikaela Shiffrinová sa vyradila z hry, keď nedokončila už prvé kolo.

"Myslím si, že ako väčšina Slovenska sme sa vyspali málo, ale šťastne. Do takého rána by sme sa asi všetci budili radi. Bolo to famózne. Preteky boli, ako keby sme ich naplánovali, dramatické, perfektné. Po prvom kole možnože niektorí neverili, my sme verili. Druhé kolo staval Mauro Pini, bol to naozajstný slalom, tak ako Peťka povedala. Postavil to ako ťažší slalom, bola to pre ňu väčšia výhoda. Po tom, ako zišla dole, som veril, že to dá. Boli tam veľké zjazdárky, bol tam aj kus šťastia, ale máme to doma," povedal Krajčík a zdôraznil, že úspech 26-ročnej slovenskej reprezentantky nie je náhodný: "Je o to cennejší, že bola pod veľkým tlakom. Povedzme si, všetci sme nejako očakávali, že medaila by mohla prísť, nehovorím, že rovno zlatá. Peťa je silná, je veľmi dobre nastavená, verili sme, že toto všetko pomôže. Za týmto je veľká drina, Peťa ukázala, že keď sa pracuje, aj malé Slovensko môže mať veľké výsledky v športe."

Vlhová výrazne prekonala doterajšie maximá Slovákov v alpskom lyžovaní v histórii ZOH. Doteraz najvyššie v špeciálnych disciplínach bola Jana Gantnerová-Šoltýsová na piatom mieste v zjazde v Sarajeve 1984, v ére samostatnosti skončil Adam Žampa šiesty v slalome v roku 2014. V kombinácii obsadili piatu priečku Peter Jurko (1988), Adam Žampa (2014) aj Vlhová (2018). "Z takéhoto úspechu sa dá vyťažiť veľmi veľa. Žijeme rôzne éry, teraz žijeme v ére Peťky Vlhovej v lyžovaní. O jej súbojoch s Mikaelou Shiffrinovou by sa dalo rozprávať veľa. Olympiáda je raz štyri roky, keď napíšete olympijský príbeh raz, už to máte na celý život. Verím, že je to prvý a nie posledný výsledok, že spojí celú lyžiarsku obec a že všetkých nastaví do ďalšej práce," povedal Krajčík.

Ani v Číne to nemusí byť Vlhovej posledný prenikavý výsledok. V piatok sa ide super-G a 17. februára je na programe kombinácia, kde bude opäť v úlohe jednej z najväčších favoritiek: "Tlak opadne a každý deň pridá nielen jej, ale aj ostatným lyžiarkam, že sa tam viac udomácnia. Čím dlhšie sú v Pekingu, tým viac si zvykajú na prostredie, v ktorom bežne nesúťažia. Kombinácia bude zaujímavá, možno tu budeme o pár dní takto isto. Verím, že áno."