Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

JÁN MUCHA: O dohode s trénerom Kozákom, Evertone i zákernej rakovine

Slovenský futbalový brankár Ján Mucha v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Hoci je zoznam aktivít slovenského futbalového brankára Jána Muchu pravidelne nabitý, pred pár dňami si našiel čas a cestu do štúdia TABLET.TV, kde sme s ním predebatovali viacero zaujímavých tém.

Bratislava 1. apríla (Teraz.sk) – Brankár Ján Mucha je jedným z deviatich slovenských futbalistov, ktorý sa v ére samostatnosti zúčastnil na svetovom i európskom šampionáte. No kým v roku 2010 odchytal všetky štyri duely Slovenska na MS v Juhoafrickej republike, o šesť rokov neskôr už ani do jedného zo štyroch, ktoré Slováci odohrali na ME vo Francúzsku, nezasiahol. V televíznom štúdiu TABLET.TV sme sa pred pár dňami so súčasnou brankárskou oporou bratislavského Slovana, ktorá v nedávnej minulosti obliekala aj dresy poľskej Legie Varšava či anglického Evertonu, k obom vrcholným podujatiam spomienkami vrátili, no porozprávali sme sa aj o Únii profesionálnych futbalistov, ktorej 34-ročný rodák z Belej nad Cirochou od vlaňajška šéfuje, ale napríklad i o tom, ako môže zasiahnuť brexit jeho rodinu, ktorá žije v Liverpoole.

Keď sa Ján Mucha vrátil v roku 2015 po desiatich rokoch strávených v zahraničí do našej najvyššej súťaže a podpísal zmluvu so Slovanom Bratislava, bola to azda najväčšia udalosť tohoročného futbalového leta pod Tatrami. Stalo sa tak i napriek tomu, že mal na stole viacero zaujímavejších ponúk. „Áno, zvažoval som aj rôzne zahraničné ponuky, no najmä z rodinných dôvodov som sa napokon rozhodol pre Slovan. Konkrétne išlo o vážne zdravotné problémy syna Janka. V takej chvíli ide futbal bokom, človek si uvedomí, že na svete sú omnoho dôležitejšie veci. Touto cestou by som sa ešte raz chcel poďakovať majiteľovi belasých, ktorý mi vyšiel v ústrety vo všetkých možných sférach. Našťastie sme s rodinkou všetko zvládli, opäť máme úsmev na tvári, dva a polroka sme mimo nemocničného prostredia a výsledky sú dobré,“ rozhovoril sa Ján Mucha.

Pozrite si celú televíznu debatu s Jánom Muchom:



Kým za najvydarenejší angažmán dlhoročnej brankárskej opory reprezentácie SR možno označiť päť rokov v Legii Varšava, najzvučnejším bolo dozaista pôsobenie v anglickom Evertone. A hoci v jeho drese Mucha počas troch sezóne toho veľa neodchytal, ani s odstupom času neľutuje čo i len minútu, ktorú v slávnom klube z liverpoolského Goodison Parku strávil. Práve naopak. „Ani nemám čo ľutovať, prežil som tam fantastické obdobie a poviem na rovinu, že som sa tam cítil ako v nebi. Do dnešného dňa tam v podstate žijem, respektíve za manželkou a deťmi tam pravidelne chodievam a mám tam aj mnoho známych. Na druhej strane je pravda, že som toho v drese Evertonu veľa neodchytal, išlo viac-menej o zápasy Ligového pohára a FA Cupu, no ďakujem aj za tie dve stretnutia, v ktorých som nastúpil v Premier League. Bol som prvý slovenský brankár, ktorému sa to podarilo, a to tiež niečo znamená,“ pokračoval.

Uzavrel reprezentačnú kapitolu?


Minulý rok vznikla na Slovensku Únia futbalových profesionálov (ÚFP), čo je akýsi ekvivalent hráčskych asociácií vo svete, ako je napríklad NHLPA v zámorskej NHL. Jej ústrednou funkciou je zastrešovanie práv profesionálnych futbalistov a jej prvým prezidentom sa stal práve Ján Mucha. „Našou hlavnou úlohou je pomáhať hráčom. Situácia u nás je totiž taká, že hráči potrebujú svoje odbory, potrebujú riešiť svoju situáciu, pretože veľa klubov na Slovensku má problémy. My im v podstate ponúkame komplexný balík služieb - od nevyplatených miezd až po poradenstvo - jednoducho chceme docieliť to, aby profesionálni futbalisti na Slovensku mali svoje práva a boli akceptovaní v širokej futbalovej rodine. Verím, že v dohľadnej dobe sa nám podarí nastaviť do budúcna pravidlá tak, aby boli pozitívne pre všetkých,“ zaželal si Mucha.



Určite najsilnejšie emócie zažil dvojnásobný majster SR so Žilinou (2003 a 2004) a majster Poľska z roku 2006 v drese slovenskej reprezentácie. Od 6. februára 2008, kedy absolvoval Mucha svoju premiéru s dvojkrížom na prsiach v súboji s Maďarskom (1:1), až do 27. mája 2016, kedy pre zmenu nastúpil proti Gruzínsku (3:1) na svoj doteraz posledný reprezentačný duel, odohral v národnom tíme celkovo 46 zápasov s bilanciou 20 víťazstiev, 11 remíz a 15 prehier. Nezabudnuteľných zápasov v najcennejšom drese bolo z jeho strany dosť, na ktoré z nich najradšej spomína? „Pre každého futbalistu sú majstrovstvá sveta najviac a ja v tomto nie som výnimka. Povedzme si na rovinu, z Európy sa na svetový šampionát dostane minimum tímom, preto ďakujem Bohu, že sa mi to podarilo a mohol som na ňom odchytať štyri zápasy. Určite najpamätnejší z nich bol súboj s Talianskom, v ktorom sme triumfovali 3:2. Nemenej výnimočné a špecifické stretnutie bolo to posledné v kvalifikácii MS 2010, ktoré sme odohrali v zasneženom Poľsku, kde sme vyhrali 1:0 a následne sa radovali z postupu. Taký zápas odohrá človek raz za život, bolo to niečo, čo nemalo nič spoločné s futbalom, no nedalo sa to preložiť, jednoducho sa muselo hrať,“ lovil v pamäti Ján Mucha, ktorý reprezentačnú kapitolu ešte definitívne neuzavrel, s trénerom Kozákom má dohodu. „Ak bude treba, som pripravený,“ rezolútne dodal.