Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Jančovej pozoruhodné 8. miesto v super-G: Cieľ bol do pätnásteho

Na snímke z 3. februára 2022 slovenská lyžiarka Rebeka Jančová počas tréningu pred začiatkom XXIV. zimných olympijských hier 2022 v Pekingu v stredisku Jen-čching. Foto: TASR - Martin Baumann

V tímovej súťaži paralelného slalomu finišovalo slovenské kvarteto Karolína Frackowjaková, Rebeka Jančová, Samuel Vigaš a Teo Žampa na 11. pozícii.

Bratislava 1. februára (TASR) - O najlepší výsledok slovenskej výpravy na minulotýždňových MS juniorov v alpskom lyžovaní sa postarala Rebeka Jančová. V rakúskom St. Antone obsadila 8. priečku v super-G, čo je výrazné umiestnenie v kontextoch kĺzavej disciplíny. Splnila svoj cieľ a vybojovala si miestenku v B-tíme hlavnej ženskej reprezentácie. Obrovský slalom devätnásťročná Slovenka absolvovala celkovým 11. časom po tom, ako sa v druhom kole výrazne zlepšila.

"V super-G som mala štartové číslo 2, čo nie je výhoda. Treba ísť v plnej rýchlosti a predo mnou ešte nešlo veľa pretekárok. Nevedela som, ako trať vychádza, kde môžem ísť rovnejšie, pritom som vedela, že musím ísť naplno. Našťastie som pár dní predtým štartovala na Svetovom pohári, práve na tom istom mieste. Už som si musela iba veriť. Keď som prišla do cieľa a videla som, že na prvú pretekárku mám veľký náskok, bola som šťastná. Vedela som, že musím počkať na najlepšie baby. Bola som veľmi šťastná, že z toho vyšlo 8. miesto. Môj cieľ bol skončiť do 15. miesta, čo bolo kritérium pre miestenku do B-reprezentácie," uviedla pre TASR účastníčka ZOH v Pekingu.

Jančová figurovala po úvodnom kole obrovského slalomu až na 26. pozícii, v druhom však dosiahla štvrtý najrýchlejší čas a posunula sa o pätnásť priečok. "Podľa FIS bodov som bola na 33. pozícii. V prvom kole som mala za cieľ dostať sa do tridsiatky, aby som mala dobré štartové číslo na druhé kolo. V prvom kole som urobila pár chýb a bola som z toho trochu sklamaná, ale vedela som, že všetko sa ešte môže zmeniť. Druhé kolo bolo postavené naozaj náročne. Vedela som, že ak dám dobrú jazdu, môže sa stať hocičo. Nečakala som, že dám štvrtý najlepší čas, takže aj jedenáste miesto bolo pre mňa prekvapenie. Viem, že som urobila chyby a mám na to, aby som bola lepšia," povedala Jančová, ktorá sa predstavila aj v zjazde, kde skončila osemnásta.

V tímovej súťaži paralelného slalomu finišovalo slovenské kvarteto Karolína Frackowjaková, Rebeka Jančová, Samuel Vigaš a Teo Žampa na 11. pozícii. Najmladší zo zjazdárskej trojice Žampovcov skončil v super-G na 21. mieste a obrovský slalom mužov nedokončil. Vigaš finišoval na 55. mieste, Timo Botka obsadil 64. priečku a Daniel Nosek bol v cieli 66. V slalome žien patrila Karolíne Frackowjakovej 28. pozícia, Ella Hrbáňová preteky nedokončila.

Najúspešnejšou krajinou juniorského šampionátu bolo Švajčiarsko so ziskom ôsmich medailí, z toho tri boli zlaté. Taliansko na druhom mieste nazbieralo sedem cenných kovov a vybojovalo dva tituly. Spomedzi jednotlivcov sa najviac darilo Švédke Hanne Aronssonovej Elfmanovej, ktorá triumfovala v slalome i obrovskom slalome. Švédska lyžiarka sa následne vo výbornom svetle predviedla aj na podujatí SP v Špindlerovom Mlyne, keď v sobotnom slalome obsadila 8. priečku a za štvrtou Petrou Vlhovou zaostala iba o sedem desatín.