Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Jang neuspel s odvolaním proti štvorročnému zákazu od CAS

Číňan Sun Jang oslavuje víťazstvo. Foto: TASR/AP

Jang najskôr dostal osemročný dištanc, ktorý mu potvrdili v roku 2020, ale odvolal sa práve na švajčiarsky najvyšší súd.

Lausanne 4. marca (TASR) - Čínsky plavec Sun Jang v piatok neuspel na švajčiarskom najvyššom súde s odvolaním proti rozhodnutiu Športového arbitrážneho súdu (CAS) o jeho dištanci za porušenia antidopingových pravidiel. Súd v Lausanne nevyhovel jeho sťažnosti proti minuloročnému rozhodnutiu CAS, ktorý mu pred tokijskými olympijskými hrami udelil štvorročný zákaz činnosti so spätnou platnosťou od februára 2020.

Jang najskôr dostal osemročný dištanc, ktorý mu potvrdili v roku 2020, ale odvolal sa práve na švajčiarsky najvyšší súd. O jeho žiadosti následne rozhodovali prostredníctvom videozáznamu traja sudcovia.

Trojnásobný olympijský víťaz (2012, 2016) odmietol nechať v septembri 2018 antidopingových úradníkov odviezť z jeho domu už odobratú vzorku krvi, ktorú zničil. Medzinárodná plavecká federácia (FINA) mu po tomto incidente udelila iba varovanie. Svetová antidopingová agentúra (WADA) sa však v tomto prípade obrátila na CAS a žiadala pre neho trest zákazu činnosti na dva až osem rokov.