Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Jány dosiahol v Minsku najväčší úspech a chce sa posúvať ďalej

Na snímke slovenský reprezentant v streľbe zo vzduchovej pušky na 10 metrov Patrik Jány vo finále na II. Európskych hrách v Minsku 24. júna 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Člen VŠC Dukla Banská Bystrica zažíva prelomový rok a verí, že krivka jeho výkonov bude ďalej stúpať.

Minsk 24. júna (TASR) - Patrik Jány si pred pondelňajším finále v Minsku síce želal o čosi lepšie umiestnenie, no so svojím výkonom bol spokojný. Už prienik do finále vo vzduchovej puške na 10 m na II. európskych hrách bol preňho životný úspech a konečným siedmym miestom prekonal svoje osobné maximum.

Pre dvadsaťjedenročného strelca to bol len druhý postup medzi najlepšiu osmičku na veľkých podujatiach medzi seniormi. Pred Minskom to dokázal len vlani na podujatí Svetového pohára v Mníchove, kde obsadil ôsmu priečku. Teraz si osobné maximum vylepšil o jedno miesto. "Mám nový osobák, takže to dopadlo fajn. Vo finále sa mi strieľalo veľmi dobre, z tých posledných to bolo jedno z najlepších. Trošku som smutný, že mi tam nepadli tie rany, ktoré by mali. Očakával som, že sa ešte o pár miest posuniem. Aj keby to nebola medaila, tak som chcel také štvrté, piate miesto. Ale som spokojný, považujem to za svoj najväčší úspech v kariére," povedal pre TASR.

Člen VŠC Dukla Banská Bystrica zažíva prelomový rok a verí, že krivka jeho výkonov bude ďalej stúpať. "Tento rok som všade len tesne od finále, takže tie výsledky išli veľmi hore. Mám splnené všetky reprezentačné limity a vo svetových i európskych rebríčkoch som vysoko. Táto sezóna sa vyvíja nad moje očakávania." Veľký podiel na tom má spolupráca s trénerom Zoltánom Balážom, majstrom Európy z roku 2005. "Pracujem s ním odkedy som prešiel do mužskej kategórie a je to veľká a pozitívna zmena. Má ma čo naučiť a posunuli sme sa veľmi dopredu."

Hneď po EH v Minsku ho začiatkom júla čaká univerziáda v talianskom Neapole. "Po nej si konečne trochu oddýchnem, keďže mám voľno a táto sezóna je naozaj nabitá. Každý mesiac máme Svetový pohár alebo nejakú inú významnú súťaž a v podstate som sa od začiatku roka ešte nezastavil. Navyše popri športe študujem na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici medzinárodné vzťahy," povedal.

Oddych však bude len chvíľkový, už v auguste totiž pokračuje boj o miestenky na budúcoročné olympijské hry do Tokia. "O ne budem bojovať na podujatí Svetového pohára v Riu de Janeiro a v septembri ešte na majstrovstvách Európy v talianskej Bologni. Na tieto preteky sa chcem dobre pripraviť a zabojovať o úspech," dodal.