Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Strelec Jány o triumfe vo finále SP: Zvolili sme správnu taktiku

Na snímke slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány počas tlačovej konferencie na tému Privítanie víťaza rebríčka svetového pohára v sezóne 2021, zhodnotenie sezóny a vyhliadky do ďalšej činnosti, vo Vojenskom športovom centre (VŠC) Dukla Banská Bystrica 16. novembra 2021 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

S odstupom času ho mrzí siedme miesto na OH v Tokiu.

Banská Bystrica 16. novembra (TASR) - Slovenský športový strelec Patrik Jány sa so sezónou rozlúčil triumfom vo vzduchovej puške na 10 m v rámci finále Svetového pohára v streľbe z guľových a vzduchových zbraní v poľskom meste Vroclav. Teraz si dopraje krátky oddych, ktorý vyplní študentskými povinnosťami.

V utorok v Banskej Bystrici zhodnotil nedávne vystúpenie na Prezidentskom pohári (finále SP), kde nástrelom 29 bodov triumfoval pred Číňanom Li-chao Šengom (28 b.) a Chorvátom Miranom Maričičom (20 b.) "Išli sme na finále Svetového pohára dobre pripravení. Vedel som, že je v mojich silách prejsť cez dvanásť strelcov do štvorčlenného finále a zvíťaziť. Išlo o nový formát finále, bol to experiment - kto z koho. Podarilo sa mi zastrieľať tak, ako sme s trénerom chceli. Zvolili sme správnu taktiku a dostavil sa skvelý výsledok, s ktorým sme nadmieru obaja spokojní,“ uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii 24-ročný člen VŠC Dukla Patrik Jány.

S odstupom času ho mrzí siedme miesto v tejto disciplíne na OH v Tokiu: "Určite som mal v Tokiu na viac. Streľba je však nevyspytateľná. Ak sa človek nevyhne pár chybám, tak skončil. Nové finále je postavené tak, že jednu - dve chyby vie odpustiť, ale staré finále, ktoré bolo na olympiáde, je o tom, že väčšia chyba, väčšie zaváhanie, vás pošle von.“

V podobnom duchu sa po skvelom výsledku Jányho vo finále SP vyjadroval aj jeho tréner Zoltán Baláž: "Aj na olympiádu sme išli dobre pripravení, len nám chýbali jedny preteky, na ktorých by sme si to overili. Škoda, že olympiáda bola skúškou schopností u Paťa. Vo finále Svetového pohára už ukázal to, čo vie. Bolo vidno, že jeho robota bola istejšia a finále oveľa krajšie zvládol. Je síce pravdou, že išlo o nový formát finále, ale ak by takto strieľal aj v pôvodnom staršom formáte finále, tak by to minimálne na bronzovú medailu stačilo.
Na snímke riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Matej Tóth počas tlačovej konferencie na tému Privítanie víťaza rebríčka svetového pohára v sezóne 2021 Patrika Jányho, zhodnotenie sezóny a vyhliadky do ďalšej činnosti, vo Vojenskom športovom centre (VŠC) Dukla Banská Bystrica 16. novembra 2021 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Jány sa po triumfe SP vo vzduchovej puške na 10 m zaradil v tejto disciplíne medzi svetovú špičku. Nový riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Matej Tóth preto avizuje vytvorenie lepších podmienok pre strelcov, aby Jányho výsledkový úspech nezostal ojedinelým. "Strelnica v Banskej Bystrici v súčasnosti nespĺňa najvyššie štandardy, ktoré by strelci kvalít Patrika Jányho či Juraja Tužinského potrebovali, takže v priebehu roka sa im vynasnažíme vylepšiť podmienky na tréning. Najprv sa sústredíme na urgentné úpravy strelnice a následne po konzultáciách s trénermi vypracujeme projekt rekonštrukcie, ktorý by pretvoril strelnicu na moderné športovisko,“ podotkol Tóth.

Aktuálne sa Jány sústredí na dokončenie diplomovej práce, keďže je študentom politológie na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Prvé strelecké preteky ho čakajú až v januári 2022 v rámci seriálu Grand prix.