Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Japonci v opatreniach nič nepodceňujú

Na snímke príslušníci japonskej domobrany na eskalátore v hlavnom tlačovom v stredisku letných olympijských hier 2020 v sobotu 17. júla 2021 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Prísne protipandemické opatrenia prinášajú svoje ovocie, od 1. júla zachytili organizátori 79 pozitívnych prípadov spojených s olympijskými hrami.

Tokio 21. júla (TASR) - Už po prílete na tokijské letisko Narita bolo jasné, že Japonci v otázkach Covid opatrení na olympiáde nebudú nič podceňovať. Naznačil to hneď prvý proces, ktorý zdržal účastníkov hier v letiskových priestoroch vyše šesť hodín.

Tortúra PCR testovania začala už pred odletom, keď sa účastníci OH museli otestovať 96 a 72 hodín pred odchodom. K tomu si museli dať potvrdiť dva oficiálne dokumenty, ktoré pred vstupom do Japonska vyžaduje tamojšia vláda. Po prílete do Tokia odštartovala ďalšia fáza opatrení. Po dlhom čakaní sa celá osádka lietadla musela dať otestovať v priestoroch letiska, športovcov testovali zvlášť. Po absolvovaní testov začalo dlhé čakanie, počas ktorého dobrovoľníci zbierali pasy a akreditačné karty. Akreditácie po niekoľkých hodinách zaliali do fólie, ale cestu von z letiska zaručili až negatívne výsledky testov, na ktoré sa čakalo ďalšie hodiny.

Nasledovala pasáž, počas ktorej Japonci vystavili každému účastníkovi OH papier o potvrdení negatívneho výsledku, skontrolovali aj aplikáciu na monitorovanie zdravotného stavu. Tú vyžadovali aj na ďalších dvoch stanoviskách, vrátane imigračného procesu. Celková procedúra trvala viac ako šesť hodín.

Cesta z letiska do hotela prebehla plynulo, všetko koordinovali dobrovoľníci v uliciach Tokia. Tých však nie je podľa slov organizátorov dostatok, keďže Japonci už niekoľko mesiacov pred začiatkom hier vyjadrovali svoju nevôľu s ich organizáciou. V máji bolo za zrušenie alebo odloženie až okolo 80% opýtaných. Pár dní pred otváracím ceremoniálom bolo 68% ľudí z prieskumu presvedčených, že olympiáda nebude z hľadiska šírenia pandémie bezpečná a takmer 60% hlasovalo za jej zrušenie. Negatívne nastavenie populácie sa odrazilo aj na počte dobrovoľníkov, z 80.000 sa ich krátko pred hrami odhlásilo vyše 10.000. Avšak tí, ktorí pomáhajú, žiaria ohľaduplnosťou a úsmevom, no často so slabšou znalosťou angličtiny.

Ďalšie tri testy musia účastníci i akreditované médiá absolvovať počas prvých troch dní pobytu a monitoring zdravotného stavu pokračuje aj v ďalšom priebehu hier podľa zaradenia a práce účastníkov hier. Pri vstupe do všetkých oficiálnych priestorov napríklad merajú každému teplotu, ak dvakrát presiahne hodnotu 37,5 stupňa Celzia, je potrebný ďalší PCR test. Na všetko dohliadajú bezpečnostné zložky.

Prísne protipandemické opatrenia prinášajú svoje ovocie, od 1. júla zachytili organizátori 79 pozitívnych prípadov spojených s olympijskými hrami. "V živote neexistuje žiadne nulové riziko, existuje len väčšie či menšie riziko. A vy musíte spraviť, čo najviac, aby ste ho znížili. Známkou úspechu v najbližších štrnástich dňoch nebude nula prípadov. Známkou úspechu bude zabezpečiť to, aby boli všetky prípady identifikované, izolované, trasované a aby bolo o ne čo najrýchlejšie postarané," povedal podľa agentúry AFP šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV).