Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Japonci zdolali Španielov 2:1, do osemfinále MS tak idú obaja

Japonský futbalista Ao Tanaka sa teší po góle na 2:1 počas zápasu základnej E-skupiny Japonsko - Španielsko na majstrovstvách sveta vo futbale 1. decembra 2022 v katarskom meste Dauha. Foto: TASR/AP

Do osemfinále napokon postúpili oba tímy, šesťbodové Japonsko ako víťaz zoskupenia a Španielsko so štyrmi bodmi z druhého miesta.

Al Raján 1. decembra (TASR) - Japonskí futbalisti sa postarali o veľké prekvapenie štvrtkového programu MS v Katare, keď v zápase E-skupiny zdolali Španielsko 2:1. Do osemfinále napokon postúpili oba tímy, šesťbodové Japonsko ako víťaz zoskupenia a Španielsko so štyrmi bodmi z druhého miesta.

Spletitá situácia sa nevyvinula priaznivo pre štvornásobných svetových šampiónov Nemcov, ktorým nestačilo ani víťazstvo 4:2 nad Kostarikou. Získali rovnako štyri body ako Španieli, tých posunulo do vyraďovacej fázy lepšie skóre.

Japonci nastúpia v osemfinále v pondelok 5. decembra o 16.00 SEČ v Al Wakrah proti druhému tímu z F-skupiny Chorvátsku. Majstrov sveta z roku 2010 Španielov čaká o deň neskôr v rovnakom čase v Al Rajáne súboj s víťazom F-skupiny Marokom.

V porovnaní s predošlým duelom nastúpili Španieli v novom zložení obrany, v ktorej si udržal miesto iba Rodri. Prvýkrát dostal šancu v základnej zostave Morata, autor dvoch gólov na šampionáte v pozícii striedajúceho hráča. Útočník Atletica Madrid potvrdil vynikajúcu formu aj proti Japoncom, v 11. minúte sa zavesil na center Azpilicuetu a hlavičkou z malého vápna otvoril skóre - 0:1. Španieli rýchlo "načali" súpera, hoci predtým v 5. minúte tŕpli pri šanci Itoa. Japonský krídelník sa dostal k strele po chybe Busquetsa, ale nemal presnú mušku. Favorit kontroloval dianie na trávniku a nútil súpera behať bez lopty, ktorú mal v prvom polčase v moci vyše 80 percent času. V kľudnom priebehu vzbudil rozruch v 34. minúte španielsky brankár Simon pokusom o konštruktívnu rozohrávku. Po napádaní Maedu však od tohto zámeru upustil a vyhol sa "maléru". Japonci v prvom polčase nevystrelili na bránu a vo virtuálnom poradí klesli za Nemcov na nepostupové tretie miesto.

Pokiaľ chceli hráči ázijského zástupcu prehovoriť do boja o postup, museli sa viac pokúšať o streľbu. Japonskému trénerovi vyšlo polčasové striedanie, Doan sa mu už po pár minútach pobytu na ihrisku odvďačil za dôveru vyrovnávajúcim gólom. Balde stratil pred šestnástkou loptu, tá sa dostala k Doanovi a jeho pokus Simon nedokázal vytlačiť mimo brány - 1:1. Zo strany Japoncov to nebolo všetko, už o chvíľu šokovali Španielov druhýkrát. Doanov center z pravej strany bol síce nepresný, no loptu ešte stihol pri zadnej žrdi Morita, vrátil ju pred bránku a Tanaka zblízka skóroval - 2:1. VAR skúmal, či Morita neprihral spoluhráčovi spoza bránkovej čiary, ale gól napokon platil. Japonci pôsobili po prestávke živším dojmom, Španieli na ich aktivitu zareagovali ofenzívnymi striedaniami. V 89. minúte vypálil z diaľky Asensio, zaskvel sa Gonda a japonský brankár vzápätí vychytal aj Olma. Na viac sa Španieli nezmohli a prehrali nádejne rozohraný zápas, po ktorom pustili Japoncov v tabuľke pred seba.

E-skupina - 3. kolo:

Japonsko - Španielsko 2:1 (0:1)

Góly: 48. Doan, 51. Tanaka - 11. Morata, ŽK: Itakura, Taniguči, Jošida (všetci Jap.). Rozhodovali: Gomes - Pathsoane (obaja JAR), Mukansanga (Rwanda), 44.851 divákov.

Japonsko: Gonda - Itakura, Jošida, Taniguči - Ito, Morita, Tanaka (87. Endo), Nagatomo (46. Mitoma) - Kamada (69. Tomijasu), Maeda (62. Asano), Kubo (46. Doan)
Španielsko: Simon - Azpilicueta (46. Carvajal), Rodri, P. Torres, Balde (68. Alba) - Gavi (68. Fati), Busquets, Pedri - Williams (57. F. Torres), Morata (57. Asensio), Olmo

tabuľka E-skupiny:

1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6*
2. Španielsko 3 1 1 1 9:3 4*
3. Nemecko 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

* - postup do osemfinále

Hadžime Morijasu, tréner Japonska: "Veľká vďaka patrí všetkým japonským fanúšikom za ich podporu. V dnešnom zápase sme ju potrebovali viac ako inokedy. Moji hráči ukázali, že si môžu veriť proti ktorémukoľvek súperovi. Víťazstvo nad silným Španielskom chutí skvele, málokto s ním počítal. My sa však nezastavíme. Veľmi radi by sme prvýkrát v histórii postúpili do štvrťfinále. Taký je náš najbližší cieľ."
Alvaro Morata, útočník Španielska: "Postúpili sme a to je najdôležitejšie. Proti Japonsku sme si vybrali zlý deň, nehrali sme dobre. Verím, že to bol len výpadok a v osemfinále sa predvedieme v lepšom svetle. Pokiaľ nie, pôjdeme domov a to nikto z nás nechce dopustiť."
Sergio Busquets, kapitán Španielska: "Chceli sme vyhrať skupinu, ale nevyšlo nám to. Prvý polčas bol v našom podaní v poriadku, kontrolovali sme hru. Potom nás však súper potrestal za chyby, ktoré sme spravili. V osemfinále narazíme na Maroko, nečaká nás prechádzka ružovou záhradou. Ale my máme silný tím. Myslím si, že dnes sme neukázali všetko, čo vieme."