Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Japonská vláda dementovala správy o dohode na zrušení OH v Tokiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Olympijské hry v Tokiu už museli pre pandémiu o rok odložiť, uskutočniť by sa mali v novom termíne 23. júla až 8. augusta 2021.

Tokio 22. januára (TASR) - Predstavitelia japonskej vlády v piatok dementovali informácie, že sa kabinet pre pandémiu koronavírusu dohodol na zrušení olympijských hier v Tokiu. Reagovali tak na správu britského periodika The Times, podľa ktorej sa už v zákulisí rozhodlo, že hry v tomto roku nebudú a Tokio sa bude uchádzať o ich znovupridelenie v najbližšom voľnom termíne.

Zástupca kabinetu Manabu Sakaj na tlačovej konferencii označil tieto správy za nepravdivé. "Samozrejme, že musíme brať do úvahy aktuálnu situáciu vo svete a v istom momente budeme musieť definitívne rozhodnúť. Dovtedy však bude japonská vláda robiť všetko, čo je v jej silách, aby sa hry uskutočnili," uviedol Sakaj v reakcii na článok z The Times, ktorý sa odvolával na nemenovaný vysokopostavený zdroj.

Japonská vláda uviedla, že sa stále snaží o usporiadanie bezpečných OH. "Olympijské hry by sa mali stať symbolom ľudského víťazstva nad koronavírusom. Pokračujeme v úzkej spolupráci s organizačným výborom OH a Medzinárodným olympijským výborom, aby sme zabezpečili konanie bezpečných súťaží," citovala agentúra TASS japonského premiéra Jošihideho Sugu.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v oficiálnom stanovisku označil správu z britského denníka o dohode na zrušení OH v Tokiu za nepravidvú a kategoricky ju odmietol. „Naplno sa sústredíme na úspešné uskutočnenie hier," citovala agentúra DPA z vyhlásenia MOV.

Ako naznačil šéf organizačného výboru OH Joširo Mori, o osude hier by sa mohlo rozhodnúť ešte pred spustením štafety s olympijskou pochodňou, ktorá je naplánovaná na 25. marca. "Prirodzene, zvažujeme najhorší možný scenár z rôznych uhlov. O tom, či sa budú olympijské hry konať, môže veľa povedať, či sa rozbehne štafeta s olympijským ohňom, alebo bude odložená," povedal Mori.

Olympijské hry v Tokiu už museli pre pandémiu o rok odložiť, uskutočniť by sa mali v novom termíne 23. júla až 8. augusta 2021. Paralympiáda má odštartovať 24. augusta, pripomenula agentúra DPA.