Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Japonsko a Saudská Austrália postúpili na futbalové MS do Kataru

Na snímke hráči Japonska oslavujú gól v zápase B-skupiny 3. kola ázijskej kvalifikácie MS 2022 vo futbale Japonsko - Saudská Arábia v japonskej Saitame 1. februára 2022. Foto: TASR/AP

Definitívu priameho postupu získali po štvrtkovom víťazstve Japoncov nad domácou Austráliou 2:0 v šlágri B-skupiny 3. fázy ázijskej kvalifikácie.

Sydney 24. marca (TASR) - Futbalisti Japonska a Saudskej Austrálie sú ďalšími istými účastníkmi MS 2022 v Katare. Definitívu priameho postupu získali po štvrtkovom víťazstve Japoncov nad domácou Austráliou 2:0 v šlágri B-skupiny 3. fázy ázijskej kvalifikácie. "Socceroos" s určitosťou skončia v tabuľke na 3. mieste a s tretím tímom "áčka" budú bojovať v regionálnej play off o miestenku do interkontinentálnej baráže.

Japonci v Sydney v prvom polčase dvakrát nastrelili žrď, v druhom sa dostal do veľkej príležitosti Takumi Minamino, ale sľubné šance mali aj domáci. Jeden ich gól neplatil pre faul na brankára hostí Šuičiho Gondu, ten neskôr zlikvidoval hlavičku austrálskeho útočníka Mitcha Dukea z tesnej blízkosti. O triumfe hostí napokon rozhodol striedajúci Kaoru Mitoma, ktorý dvomi gólmi v samom závere posunul svoj tím na MS. Japonsko vybojovalo šieste kvalifikačné víťazstvo v rade a poskočilo na čelo tabuľky o dva body pred druhú Saudskú Arábiu, ktorú však čakal ešte vo štvrtok duel na pôde Číny (16.00 SEČ). "Samuraji" sa kvalifikovali na MS siedmykrát v sérii.

Japonci aj Saudi už nemôžu skončiť v tabuľke horšie ako na druhej priečke a majú tak istotu postupu. Stali sa v poradí 16. a 17. istým účastníkom mundialu. Už pred nimi sa kvalifikovali z ázijskej A-skupiny Irán a Kórejská republika. Austrália sa neudržala v hre o priamu miestenku, pred záverečným skupinovým zápasom v Saudskej Arábii zaostáva za súperom o nedostihnuteľné štyri body a v tabuľke obsadí bez ohľadu na ďalšie výsledky tretiu priečku, čo znamená účasť v play off.

Ázijská kvalifikácia MS 2022, 3. fáza


B-skupina

Austrália - Japonsko 0:2
(0:0)
Góly: 89. a 90.+4 Mitoma