Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Snoubordista Jaroš sa pripravuje na MS: Chcem skončiť v prvej desiatke

Na snímke zľava snoubordista Samuel Jaroš a jeho tréner Matej Matys počas tlačového brífingu Športového Centra Polície (ŠCP) v Bratislave 7. februára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V gruzínskom stredisku čaká 21-ročného Jaroša štart v oboch freestyleových disciplínach.

Bratislava 7. februára (TASR) - Slovenský snoubordista Samuel Jaroš by na blížiacich sa MS v Bakuriani považoval za úspech umiestnenie do top 10. V gruzínskom stredisku čaká 21-ročného Jaroša štart v oboch freestyleových disciplínach. Najskôr absolvuje 24. februára kvalifikáciu slopestyle a v prípade úspechu o tri dni neskôr finále. Po týždňovej odmlke bude 4. marca bojovať v kvalifikácii o postup do finále Big Air.

"Cítim sa pripravený mentálne aj fyzicky. Takže budem chcieť podať čo najlepší výkon. Mojím cieľom je umiestnenie v prvej desiatke v oboch disciplínach," uviedol Jaroš na utorňajšom brífingu v Bratislave.

Pred šampionátom by mal zverenec trénera Mateja Matysa absolvovať sústredenie vo Švajčiarsku. "Bude v Laaxe, kde bolo v januári aj podujatie Svetového pohára. Je to asi najviac freestyleovo zamerané stredisko v Európe. Chceme práve tam využiť možnosť zintenzívnenia prípravy. Chceme si požičať skúter, lebo jedna jazda so skútrom trvá asi päť minút a na lanovke dvadsať. Takže chceme čo najlepšie využiť čas, ktorý budeme mať na tréning. Veľa bude záležať aj od počasia, ale malo by byť slnko a verím, že to tak vydrží," povedal Matys.



Jaroš zaznamenal najprenikavejší úspech v tejto sezóne Svetového pohára pred troma týždňami v rakúskom Kreischbergu, keď sa prebojoval do finále Big Air a v ňom obsadil 9. priečku. Zatiaľ najlepší výsledok v seriáli dosiahol vlani v marci práve v Bakuriani, keď obsadil 7. miesto v slopestyle. "Minulý rok tam mali problémy so zasnežovaním, teraz je tam oveľa viac snehu. Odlietame 19. februára, návrat máme 6. marca. Sám som zvedavý, čo nás čaká. Neviem ani to, či sa bude pretekať na rovnakej trati, na akej sme boli vlani," dodal Matys.

Na MS 2021 v Aspene skončil Jaroš v slopestyle na 20. mieste, v Big Air bol 31. "V lete som Big Air veľa trénoval, začal som spolupracovať aj s mentálnym trénerom. Posunul som sa v tejto disciplíne veľmi dopredu, mám naskákané objemy. Minulý rok som skákal 1440 stupňov, tento rok som po prvý raz skočil 1800 stupňov. Skáčem to ako jediný na svete," povedal Jaroš.

Okrem neho by mal na MS zo Slovákov štartovať aj Matej Bačo v paralelnom slalome a paralelnom obrovskom slalome a freestylový lyžiar Michal Oravec. Jaroš sa pred MS ocitol pár dní na Slovensku: "Vrátil som sa z Ameriky z pretekov SP. Nabral som skúsenosti, teraz si pár dní oddýchnem a potom sa budeme pripravovať na MS."

Po MS by sa chcel slovenský reprezentant predstaviť ešte na jedných pretekoch SP na Corvatschi v Silvaplane. Plánuje aj štart na podujatí Európskeho pohára. "Corvatsch je asi najťažšia trať, ale výborne postavená. Tešíme sa tam. Podľa umiestnenia v rebríčku po týchto pretekoch to možno doplníme o nejaký EP v apríli. Pôjde sa opäť Corvatsch a Laax. To sú prémiové poháre, špička tam chodí v rámci tréningu," dodal Matys.



Program Jaroša na MS:

24. februára: kvalifikácia slopestyle

27. februára: finále slopestyle

4. marca: kvalifikácia Big Air

5. marca: finále Big Air