Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Jazdci F1 budú potrebovať na politické posolstvá predchádzajúci súhlas

Jazdci počas Veľkej ceny Austrálie formuly 1 v austrálskom Melbourne v nedeľu 10. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Kontroverziu vyvolal v roku 2020 na Veľkej cene Toskánska britský jazdec Lewis Hamilton, ktorý mal na sebe tričko s nápisom "Zatknite policajtov, ktorí zabili Breonnu Taylorovú".

Londýn 20. decembra (TASR) - Pre jazdcov formuly 1 bude od budúcej sezóny platiť zákaz politických či náboženských vyhlásení bez predchádzajúceho súhlasu vedenia seriálu. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) aktualizovala a doplnila športový kódex, ktorým sa musia všetci počas pretekov riadiť.

Jazdci podľa nových pravidiel porušia pravidlá zobrazovaním alebo vydávaním politických, náboženských a osobných vyhlásení alebo komentárov, najmä ak sú v rozpore so všeobecnou zásadou neutrality, ktorú FIA presadzuje.

Kontroverziu vyvolal v roku 2020 na Veľkej cene Toskánska britský jazdec Lewis Hamilton, ktorý mal na sebe tričko s nápisom "Zatknite policajtov, ktorí zabili Breonnu Taylorovú". Urobil tak v súvislosti so smrťou ženy tmavej pleti, ktorú zastrelili v USA.

Sebastian Vettel, ktorý v uplynulom ročníku ukončil kariéru, si na Veľkej cene Maďarska v roku 2021 obliekol dúhové tričko na podporu LGBTQ komunity. Nemecký pilot tiež v minulom roku protestoval proti ťažbe dechtového piesku, ktorý je nekonvenčným zdrojom ropy.