Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Jedenásta šachová partia MS bez víťaza, Carlsen našiel pozitívny smer

Magnus Carlsen. Foto: TASR/AP

Pred záverečným 12. kolom je skóre vyrovnané 5,5:5,5.

New York 27. novembra (TASR) - Jedenásta partia súboja o titul majstra sveta v šachu medzi nórskym obhajcom Magnusom Carlsenom a ruským vyzývateľom Sergejom Karjakinom priniesla nerozhodný stav. Pred záverečným 12. kolom je skóre vyrovnané 5,5:5,5.

Carlsen sa v uplynulej partii vrátil do hry o majstrovský titul, keď po 6,5-hodinovom boji zdolal Rusa a vyrovnal stav na 5:5. Duel zo soboty na nedeľu trval o tri hodiny menej. Karjakin po 34 ťahoch napokon udržal remízu. "So svojou dnešnou hrou nie som spokojný. Ešteže som sa udržal," povedal po súboji.

Carlsen, naopak, zdôraznil, že sa dostáva do psychickej výhody: "Tento zápas mi ukázal pozitívny smer. Dnes som bol oveľa pokojnejší v porovnaní s uplynulými dňami."

Ak jeden zo súperov vyhrá záverečnú 12. partiu, stane sa svetovým šampiónom. V prípade remízy rozhodnú o majstrovi tajbrejky v rapide. Bleskový šach musel určiť celkového víťaza dosiaľ dvakrát - v roku 2006 v súboji medzi Vladimirom Kramnikom a Veselinom Topalovom, respektíve medzi Viswanathanom Anandom a Borisom Glefandom v 2012.

šach - 11. partia zápasu o titul majstra sveta:
Magnus Carlsen (Nór.) - Sergej Karjakin (Rus.) 0,5:0,5
stav po 11. kole: 5,5:5,5