Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Jednotka pre tenisovú integritu potvrdila suspendáciu Andreja Martina

Na archívnej snímke slovenský tenista Andrej Martin. Foto: TASR/AP

SARM 22 je zaradený na zoznam zakázaných látok WADA a jeho využitie v športe je zakázané.

Londýn 9. augusta (TASR) - Jednotka pre tenisovú integritu (ITIA) potvrdila dočasnú suspendáciu Andreja Martina. Slovenský daviscupový reprezentant mal pozitívny dopingový nález na látku SARM 22. Martina dočasne suspendovali podľa článku 7.12.1 v rámci Tenisového antidopingového programu 2022 (TADP).

Martin podstúpil 7. júna na challengerovom turnaji Kooperativa Bratislava Open oficiálne vyšetrenie zamerané na prítomnosť nedovolených látok v tele športovca. Oficiálne výsledky skúmania "A" vzorky laboratóriom v Toronte preukázali prítomnosť nepatrného množstva látky SARM 22 (selektívny modulátor androgénových receptorov), ktorý je na zozname nedovolených látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Martin, ktorý mal možnosť požiadať o analýzu B-vzorky, odmieta akékoľvek užitie nedovolených podporných prostriedkov. "Moji rodičia ma od malička viedli k tomu, aby som sa v športe, ale aj v živote riadil pravidlami fair play. Vždy som tak robil a ako človeka, ktorý odsudzuje podvádzanie a nečestné konanie, ma poznajú aj moji blízki a priatelia. O to viac bola pre mňa šokujúca správa o pozitívnom výsledku testovania na bratislavskom turnaji. Dôrazne však odmietam vedomé požitie nedovolenej látky. Užívam iba minimum výživových doplnkov a posledných 5 rokov som v tom smere nič nezmenil. Vždy som bol zástancom toho, že o víťazstve v tenisovom zápase majú rozhodnúť len poctivý prístup v tréningu a čistý výkon na kurte. Aj preto dôrazne odsudzujem akýkoľvek nedovolený spôsob zvyšovania športového výkonu. O to nepochopiteľnejšia je pre mňa celá táto situácia, zvlášť, keď som za celú svoju kariéru absolvoval desiatky testov a nikdy som nemal ani štipku pochybnosti o tom, že výsledok bude negatívny," uviedol Slovák 1. augusta v tlačovej správe.

SARM 22 je zaradený na zoznam zakázaných látok WADA a jeho využitie v športe je zakázané. V medicíne sa SARM využíva s cieľom terapeutického pôsobenia pri rôznych zdravotných stavoch, ako sú strata svalovej hmoty, osteoporóza, rakovina či hypogonadizmus.