Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Jeseň priniesla paralympionikom SR 17 medailí, Riapoš myslí na Paríž

Na snímke v popredí zľava predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš, slovenskí reprezentanti v parastreľbe Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský a Filip Marinov ( v pozadí vľavo) a riaditeľ Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík pózujú počas tlačovej konferencie pri príležitosti návratu úspešných reprezentácií v parastreľbe a parastolnom tenise z majstrovstiev sveta zo SAE a Španielska. Foto: TASR - Pavel Naubauer

Posledným veľkým podujatím v roku 2022, na ktorom budú štartovať slovenskí športovci, budú MS v boccii, ktoré v dňoch 3.-14. decembra bude hostiť brazílske Rio de Janeiro.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenskí paralympionici prežili úspešnú jeseň plnú medailových úspechov. Úspešné vystúpenie na MS v dráhovej paracyklistike vo Francúzsku má za sebou Jozef Metelka, ktorý získal tri zlaté medaily. Na svetovom šampionáte v španielskej Granade sa darilo parastolným tenistom, ktorí získali tri cenné kovy. Najčerstvejšie sú úspechy parastrelcov na MS v Al Aine v Spojených arabských emirátoch. Dve zlaté medaily vystrieľala pre Slovensko Veronika Vadovičová.
Na snímke trojnásobná medailistka z MS v saudskoarabskom Al Aine a slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová počas tlačovej konferencie 21. novembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Naubauer

Jeseň odštartoval na dráhových majstrovstvách sveta v Saint-Quentin pri Paríži (20.-23. októbra) Jozef Metelka tromi zlatými a jednou bronzovou medailou. Triumfoval vo svojej najsilnejšej disciplíne – stíhacích pretekoch na 4 km. Bol to jeho ôsmy titul v rade v tejto disciplíne od roku 2014. Obhájil aj víťazstvo v scratchi z roku 2020 a vyhral aj v omniu. Bronz pridal na 1 km s pevným štartom. Celkovo má rodák z Piešťan žijúci vo Veľkej Británii na konte už 15 titulov majstra sveta, z čoho 12 na dráhe a 3 na ceste. Na tomto podujatí štartovalo 174 pretekárov z 38 krajín a Slovensko sa vďaka Metelkovmu medailovému úspechu umiestnilo v celkovom poradí krajín na 5. mieste.

S tromi bronzovými medailami sa vrátili zo svetového šampionátu v Granade (9.–12. novembra) parastolní tenisti. Hralo sa prvýkrát v novom formáte, keď súťaže jednotlivcov a družstiev nahradili dvojhry, štvorhry a miešané štvorhry. Navyše premiérovo od prvého kola vyraďovacím systémom. O dve medaily sa postaral Ján Riapoš, najskôr vo štvorhre MD4 s Martinom Ludrovským, následne v dvojhre TT2. "Pre mňa je to satisfakcia, beriem to, že som amatérsky športovec. Nie som profesionál, aj keď dokážem s profesionálmi stále súťažiť vo veku 54 rokov. Je to asi zrkadlo pre to, či mám skončiť s aktívnou kariérou, alebo nie. Pokiaľ som konkurencieschopný a dokážem sa kvalifikovať na najväčšie podujatia a nosiť medaily, tak rátam s tým, že minimálne Paríž je méta, ktorú chcem dosiahnuť," vyhlásil predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) na pondelkovej tlačovej konferencii.

Tretí bronzový kov vybojovala Alena Kánová v ženských singloch TT3. V Andalúzii reprezentovala Slovensko pätica športovcov, okrem medailistov aj Boris Trávniček (TT4) a Miroslav Jambor (TT7).

Svetový šampionát v parastreľbe hostili v dňoch 3.-17. novembra Spojené arabské emiráty. Na strelnici v Al Aine súťažila pätica Slovákov a rovnaký bol aj počet získaných medailí – dve zlaté, dve strieborné a jedna bronzová. Zároveň išlo o druhé nominačné preteky na PH 2024. Na tých prvých vo Svetovom pohári v Chateauroux si vystrieľala Veronika Vadovičová ako prvá zástupkyňa Slovenska účasť v Paríži. Práve ona sa postarala aj na MS o najcennejšie kovy pre Slovensko. Konkrétne v disciplínach R3 – vzduchová puška v ľahu ženy a muži a R2 – vzduchová puška v stoji ženy. Zároveň pridala bronz za tretie miesto v disciplíne R8 – malorážka 3x40 ženy. "Priebeh MS bol trochu netradičný, trvali trochu dlhšie. Bola to pre nás výhoda a mali sme čas aj na regeneráciu popri streľbe. Jeden deň bol tréning, druhý deň súťaž. Predtým to obvykle bolo všetko v jeden deň. To nám hralo do karát. Mali sme možnosť byť v dejisku o týždeň skôr na tréningovom kempe a mohli sme sa zoznámiť so strelnicou," povedala dvojnásobná majsterka sveta Veronika Vadovičová. V parastreľbe stálo proti nej viac ako 60 súťažiacich.
Na snímke strieborný medailista z MS v saudskoarabskom Al Aine a slovenský reprezentant v parastreľbe v kategórii PT2 Filip Marinov počas tlačovej konferencie 21. novembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Naubauer

Jedno striebro pridal v disciplíne R7 – malorážka 3x40 muži Radoslav Malenovský a zároveň získal tiež priamu miestenku na PH 2024. "Ja to porovnávam so ziskom zlatej medaily z MS v Kórei 2018. Mal som pocit, že zisk striebra bol teraz ťažší. Pociťoval som oveľa väčšie zadosťučinenie po súťaži, keď som už vedel, že som získal striebornú medailu. Poslednú ranu som už strieľal v eufórii. Cieľom bolo získať miestenku do Paríža. Bolo na mne určite vidieť, že som bol tomuto výsledku veľmi rád," vyjadril spokojnosť člen Športového centra polície Bratislava (ŠCP) Malenovský. Pri svojej premiére na svetovom fóre uspel aj paratraper Filip Marinov. Nováčik v slovenskom para športe zaznamenal po titule majstra Európy ďalší významný úspech, dve strieborné medaily. Okrem medailistov reprezentovali Slovensko na MS aj Kristína Funková (SH2) a Štefan Kopčík (zrakovo znevýhodnený).
Na snímke slovenský reprezentant v parastreľbe Radoslav Malenovský, strieborný medailista z MS v Al Aine v Spojených arabských emirátoch počas tlačovej konferencie 21. novembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Naubauer


Medailami z európskeho šampionátu sa môžu pochváliť aj zástupcovia v paratanečnom športe. Vybojovali ich 29.-30. októbra na ME v Prahe, z toho päť ich získala najúspešnejšia slovenská zástupkyňa v tomto športe Helena Kašická.

Posledným veľkým podujatím v roku 2022, na ktorom budú štartovať slovenskí športovci, budú MS v boccii, ktoré v dňoch 3.-14. decembra bude hostiť brazílske Rio de Janeiro. Reprezentovať bude šestica Samuel Andrejčík, Michaela Balcová, Róbert Mezík, Rastislav Kurilák, Tomáš Král a Eliška Jankechová.