Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Juventus zdolal v turínskom derby FC 4:1

Hráč Juventusu Cristiano Ronaldo kope do lopty. Foto: TASR/AP

Juventus má na čele tabuľky sedembodový náskok pred druhým Laziom.

Turín 4. júla (TASR) - V sobotňajšom zápase 30. kola talianskej Serie A prehrali futbalisti Lazia Rím s AC Miláno 0:3. Predtým v turínskom derby A zvíťazil obhajca titulu Juventus nad FC 4:1 a na čele tabuľky má pred druhým Laziom už sedembodový náskok.

V drese rímskeho tímu zasiahol do hry v 55. minúte slovenský reprezentačný stopér Denis Vavro, v tom čase už hostia viedli vďaka presným zásahom Hakana Calhanoglua a Zlatana Ibrahimoviča. Krátko po Vavrovom príchode na ihrisko sa presadil aj striedajúci chorvátsky útočník Ante Rebič a spečatil prvú tohtosezónnu domácu ligovú prehru Lazia.

Juventus sa v mestskom derby ujal vedenia už v 3. minúte, keď dostal Paulo Dybala veľa priestoru v šestnástke a jeho tečovaná strela skončila v sieti. Na 2:0 zvýšil v 29. minúte krížnou strelou Juan Cuadrado. V nadstavenom čase prvého polčasu zahral Matthijs de Ligt v šestnástke rukou, čo potvrdil aj VAR, a z pokutového kopu znížil Andrea Belotti. V úvode druhého dejstva bol FC Turín blízko k vyrovnaniu, Belotti trafil brvno, Simone Verdi dokonca dostal loptu do siete, no gól neplatil pre ofsajd. Dráma sa nekonala, keďže po hodine hry pridal Cristiano Ronaldo z priameho kopu tretí gól a krátko pred koncom si dal vlastný Koffi Djidji. Pre Juventus to bolo už šieste ligové víťazstvo v sérii. FC Turín prehral tretí zápas po sebe a figuruje na 15. mieste.

Zápas mal špeciálnu príchuť pre brankára Juventusu Gianluigiho Buffona, pre ktorého to bol už 648. duel v Serii A a vytvoril tak nový rekord v počte štartov. Doteraz sa oň delil s legendárnym Paolom Maldinim. Štyridsaťdvaročný Buffon štartoval prvýkrát v Serie A pred 25 rokmi, po šiestich rokoch v drese Parmy zamieril do Juventusu, kde s ročnou prestávkou pôsobí až doteraz. Sezónu 2018/19 strávil v parížskom Saint-Germain.

V ďalšom stretnutí si poradilo domáce Sassuolo s Lecce 4:2 a v priebežnej tabuľke poskočilo na 9. miesto. Hostia prehrali piaty duel v sérii a figurujú na zostupovej 18. priečke. Slovenský reprezentant Lukáš Haraslín v drese domácich sedel na lavičke náhradníkov.


Serie A - 30. kolo:



Juventus Turín - FC Turín 4:1 (2:1)

Góly: 3. Dybala, 29. Cuadrado, 61. Ronaldo, 87. Djidji (vl.) - 45.+6 Belotti (z 11m)

Brankár turínskeho Juventusu Gianluigi Buffon vytvoril nový rekord v počte štartov v talianskej futbalovej Serie A. V mestskom derby proti FC Turín (4:1) nastúpil už na svoj 648. zápas v najvyššej súťaži a prekonal legendárneho Paola Maldiniho. Spoluhráči si pre "Gigiho" prichystali prekvapenie, v sobotnom stretnutí sa predstavili v špeciálne vyrobených dresoch s nápisom "648UFFON" na rukávoch.

Buffon bol spoludržiteľ rekordu od 18. decembra minulého roka, keď stál v bránke "starej dámy" v súboji so Sampdoriou Janov. Na to, aby sa osamostatnil na špici historických tabuliek, musel nielen pre koronakrízu čakať vyše pol roka. "Vôbec sa na to nepozerám touto optikou. Aj keby som mal čakať ešte dlhší čas, nebol by to žiadny problém. Teraz si môžem rekord vychutnať plnými dúškami. Pred zápasom som sa cítil normálne, tak ako pred každým iným. Ako vždy som v prvom rade myslel na to, aby sme uspeli ako tím a zvíťazili. Rekordom som sa nezaoberal," vyhlásil 42-ročný brankár.

Buffon s veľkou pravdepodobnosťou vlastný rekord ešte o niekoľko stretnutí zlepší, keďže tento týždeň predĺžil zmluvu s Juventusom o ďalšiu sezónu. V tej prebiehajúcej nastúpil na osem ligových duelov, prvá voľba trénera je Poliak Wojciech Szczesny. Buffon štartoval prvýkrát v Serie A pred 25 rokmi, po šiestich sezónach v drese Parmy zamieril do Juventusu, kde s ročnou prestávkou pôsobí až doteraz. Sezónu 2018/2019 absolvoval v Paríži St. Germain. "Pravda je, že stále hrám, pretože sa cítim dobre, chcem súťažiť a viem, že sa ešte môžem zlepšiť. Život ma naučil nepozerať sa ďaleko do budúcnosti. Vždy sa teším na najbližší zápas. Futbal ma stále baví a to je podstatné," zhrnul Buffon svoje dojmy.

Legendárny brankár je tiež držiteľ rekordu v národnom drese, v ktorom odchytal 176 zápasov. Celkovo má na konte 915 súťažných zápasov, čo je najviac spomedzi hráčov narodených v Taliansku. Sobotný večer mu pár hodín po víťazstve nad FC Turín spríjemnili aj hráči konkurenčného Lazia, ktorí doma podľahli AC Miláno 0:3. Juventus má pred Rimanmi na čele tabuľky už sedembodový náskok, do konca ročníka zostáva osem kôl. Buffon môže s Juventusom získať jubilejný 10. majstrovský titul.

"Vstup do druhého polčasu bol z nášho pohľadu trochu chaotický. Ustáli sme to však a v ďalšom priebehu sme súpera prevýšili. Mali sme viac fyzických síl, to je naša veľká devíza," zhodnotil turínske derby kormidelník Juventusu Maurizio Sarri. Na triumfe nad mestským rivalom sa jedným gólom podieľal Cristiano Ronaldo, pre ktorého to bol 25. presný zásah v ligovom ročníku. Na túto métu sa dostal ako prvý hráč Juventusu od roku 1961. Portugalský útočník je zároveň vôbec prvý futbalista v histórii, ktorý dokázal nastrieľať 25 gólov v priebehu jednej sezóny v anglickej Premier League, španielskej La Lige aj talianskej Serie A.


Sassuolo Calcio - US Lecce 4:2 (1:1)

Góly: 5. Caputo, 63. Berardi (z 11m), 77. Boga, 83. Muldur - 27. Lucioni, 67. Mancosu (z 11m)



Lazio Rím - AC Miláno 0:3 (0:2)

Góly: 23. Calhanoglu, 34. Ibrahimovič (z 11m), 59. Rebič

/D. Vavro (Lazio) nastúpil v 55. minúte/