Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Juventusu odobrali desať bodov, Nedvěda oslobodili

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Klub dostal trest za nezrovnalosti pri prestupoch a v účtovníctve.

Rím 22. mája (TASR) - Talianska futbalová federácia (FIGC) v pondelok rozhodla o odobratí desiatich bodov Juventusu Turín, ktorý tak klesol z 2. miesta Serie A mimo priečky zaručujúce účasť v budúcoročnej edícii Ligy majstrov. Klub dostal trest za nezrovnalosti pri prestupoch a v účtovníctve.

FIGC v januári vyhovela žiadosti svojich prokurátorov a pôvodne odobrala klubu 15 bodov. Finančný prokurátor uznal Juventus vinným z viacerých finančných priestupkov, ktoré klubu ušetrili zhruba 90 miliónov eur na platoch hráčov. Najvyšší taliansky športový súd však v apríli zrušil Juventusu trest a prípad poslal späť odvolaciemu orgánu FIGC. "Stará dáma" sa tak v tabuľke posunula na priečky zaručujúce účasť v Lige majstrov 2023/2024.

Odvolací orgán FIGC však v pondelok opäť uvalil sankciu, tentokrát desaťbodovú. Stalo sa tak tesne pred výkopom večerného duelu Turínčanov v Empoli. Po novom treste im pred zápasom patrila siedma priečka o bod za šiestym AS Rím a dva za piatou Atalantou. Na štvrté AC Miláno strácal Juventus päť bodov. Do konca sezóny zostávajú už len dve kolá. Juventus v pondelok večer oznámil, že si vyhradzuje právo odvolať sa proti verdiktu.

"To, čo stanovil piaty rozsudok v tejto veci, ktorá sa začala pred viac ako rokom, vzbudzuje veľké rozhorčenie v klube a u miliónov jeho priaznivcov. Tí sa cítia, pri absencii jasných pravidiel, extrémne penalizovaní sankciami, ktoré zrejme nezohľadňujú princíp proporcionality," uviedol Juventus v stanovisku.

Federálny prokurátor Giuseppe Chiné žiadal pre klub jedenásťbodový trest a osemmesačný zákaz činnosti pre siedmich bývalých funkcionárov Juventusu vrátane Pavla Nedvěda, v pondelok ich však súd zbavil viny.

Na druhé miesto tabuľky sa posunulo Lazio Rím, titul má už dávnejšie vo svojich rukách SSC Neapol. Informovala agentúra AFP.