Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Káder pred MS doplnia finalisti i Gernát, Bučeka vyradilo zranenie

Na archívnej snímke z 23. augusta 2021 zľava Martin Gernát a Martin Marinčin počas 2. tréningu mužskej reprezentácie pred Olympijskou kvalifikáciou na ZOH v Pekingu. Foto: TASR/SZĽH - Andrej Galica

V Žiline sa k tímu pripoja finalisti extraligy Daniel Gachulinec a Samuel Takáč z majstrovského Slovana Bratislava a Šimon Nemec, Jozef Baláž, Adrián Holešinský a Adam Sýkora z Nitry.

Žilina 3. mája (TASR) - Do kádra slovenských hokejistov pribudlo pred poslednými dvoma previerkami pred MS vo Fínsku (13. - 29. mája) jedenásť nových tvárí. Tréner Craig Ramsay privítal na utorkovom zraze v Žiline už aj hráčov Nitry, ktorí v nedeľu odohrali posledný finálový zápas v sezóne proti Slovanu. Slováci odohrajú tento týždeň dva zápasy v rámci Kaufland Cupu proti Nórsku a Francúzsku, po nich oznámi realizačný tím konečnú nomináciu na šampionát.

Na Kaufland Cupe by sa mal predstaviť aj Tomáš Tatar, ktorý mal byť na MS jedným z ťahúňov ofenzívy. Útočník New Jersey Devils v pondelok potvrdil, že bude súčasťou tímu na šampionáte.

Realizačný tím vyradil po prípravných dueloch v Drážďanoch s Nemeckom šesticu Dominik Riečický, Dávid Mudrák, Ladislav Romančík, Martin Faško-Rudáš, Miroslav Mucha a Oliver Okuliar. Do kádra naopak pribudli brankár Adam Húska, obrancovia Martin Gernát, Daniel Gachulinec a Šimon Nemec a útočníci Miloš Roman, Juraj Slafkovský, Jozef Baláž, Adrián Holešinský, Adam Sýkora a Samuel Takáč. Do trénerského štábu pribudol tréner čerstvého majstra Tipos extraligy Andrej Podkonický.

Hráči i tréner Slovana prídu do Žiliny až v stredu. V utorok poobede ich ešte čakali oslavy majstrovského titulu. Vo štvrtok sa k tímu pripojí Húska a po ňom aj Tatar. Najproduktívnejší Slovák v tomto ročníku NHL by chcel odohrať sobotný zápas proti Francúzsku.

V príprave sa doteraz Slováci stretli dvakrát s Českom a dvakrát s Nemeckom. S prvým súperom zvíťazili 3:1 a prehrali 3:4 po nájazdoch, v Drážďanoch zdolali Nemcov 3:1 a 3:2. Na konte tak majú tri výhry a jednu prehru.


Nominácia SR na Kaufland Cup (5. - 7. mája 2022):


Brankári: Adam Húska (Hartford Wolf Pack/AHL, NY Rangers/NHL, 3 zápasy v reprezentácii), Patrik Rybár (Dinamo Minsk/KHL, 20), Matej Tomek (Kometa Brno/ČR, 7)
Obrancovia: Martin Bučko (HC Motor České Budějovice/ČR, 18 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 96/9), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 20/0), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj., 59/7), Mário Grman (HPK Hämeenlinna/Fín., 41/0), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR, 12/1), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav/ČR, 82/4), Patrik Koch (HC Vítkovice Ridera/ČR, 42/1), Šimon Nemec (HK Nitra, 19/0), Mislav Rosandič (Bílí Tygři Liberec/ČR, 46/1)
Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra, 2/1), Adrián Holešinský (HK Nitra, 16/4), Andrej Kollár (HC Kometa Brno/ČR, 16/1), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR, 58/8), Róbert Lantoši (Linköping HC/Švéd., 33/5), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec/KHL, 42/8), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR, 18/1), Jakub Minárik (HK Dukla Trenčín, 6/0), Kristián Pospíšil (HC Davos/Švaj., 21/4), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce, 18/2), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR, 25/3), Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fín., 23/8), Adam Sýkora (HK Nitra, 0/0), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava, 9/3), Alex Tamáši (HC 05 Banská Bystrica, 4/1), Tomáš Tatar (New Jersey Devils/NHL, 57/14), Marek Valach (HK Dukla Trenčín, 6/1)

Realizačný tím:

generálny manažér - Miroslav Šatan, asistent generálneho manažéra - Oto Haščák, manažérka - Zuzana Chrenková, tréner - Craig Ramsay, asistenti trénera - Ján Pardavý, Peter Frühauf, Andrej Podkonický, tréneri brankárov - Ján Lašák, Peter Kosa, kondiční tréneri - Ján Kovačič (3. - 4. 5.), Róbert Bereš (5. - 7. 5.), videoanalytik - Igor Andrejkovič, lekár - Pavol Lauko, fyzioterapeuti - Martin Babják, Vladimír Čavojec, výstrojoví manažéri - Juraj Stopka, Marek Jenčík, média manažér - Peter Jánošík, fotograf - Andrej Galica

Program Kaufland Cupu 2022 v Žiline

štvrtok 5. mája
18.00 SLOVENSKO - Nórsko

piatok 6. mája
18.00 Nórsko - Francúzsko

sobota 7. mája
16.00 SLOVENSKO - Francúzsko