Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Kamerun bude proti Brazílii hrať o česť, domáci o postup

Kamerunský útočník Samuel Eto´o Foto: TASR/AP

Brazília sa stretne s Kamerunom piatykrát a bojovať bude o svoj štvrtý triumf nad africkým súperom.

Brasilia 22. júna (TASR) - Futbalisti Brazílie sa vo svojom záverečnom vystúpení v základnej A-skupine na MS predstavia proti Kamerunu. Napriek tomu, že africkému tímu v stretnutí už o nič nejde, reprezentanti usporiadateľskej krajiny majú rešpekt pred vidinami postupu aj súperom. Úvodný výkop je na programe o 22.00 SELČ v hlavnom meste Brasilia pod taktovkou Švéda Jonasa Erikssona.

Brazílčania sú pred poslednými dvoma zápasmi v A-skupine na jej čele so štyrmi bodmi a na istú účasť v osemfinále im vzhľadom na akýkoľvek výsledok súbežne hraného duelu medzi Chorvátskom a Mexikom stačí aj remíza. Keďže doterajší priebeh turnaja priniesol už niekoľko neočakávaných prekvapení, "kanárikovia" nechcú nič nechať na náhodu. "Budeme čeliť tímu, ktorý už nebude mať zodpovednosť za výsledok. Jeho hráči však budú chcieť ukázať, že vedia hrať futbal a na záver vykompenzovať neúspešné výsledky z prvých dvoch zápasov. Víťazstvo proti usporiadateľskej krajine je pre nich najlepšou príležitosťou," dvíha varovný prst pred stretnutím obranca David Luiz.

Postupová matematika prisudzuje viac tromfov práve Brazílii. Len prehra s Kamerunom a zároveň remíza Mexika s Chorvátskom alebo triumf Chorvátov môže o skóre vyradiť z hry titul aj ďalšieho veľkého favorita. V prípade víťazstva sa však "Selecao" výrazne priblížia k triumfu v A-skupine. Tréner Luiz Felipe Scolari môže počítať už aj s uzdraveným Hulkom, avizoval však, že po poslednom stretnutí urobí v zostave niekoľko zmien.

Kamerun vstúpil do šampionátu prehrou s Mexikom (0:1) a následne nestačil ani na Chorvátsko, ktorému podľahol vysoko 0:4. V zápase sa navyše "začervenalo" pred očami stredopoliarovi Alexovi Songovi a automaticky má tak stop na jeden zápas. Štart nemá istý ani kanonier Samuel Eto'o, ktorého trápi zranenie pravého kolena. Na pohode africkému výberu nepridal ani nepríjemný incident medzi Benoitom Assou-Ekottom a jeho spoluhráčom Benjaminom Moukandjom práve zo zápasu proti Chorvátsku, ktorí sa priamo na trávniku pustili do seba.

Brazília sa stretne s Kamerunom piatykrát a bojovať bude o svoj štvrtý triumf nad africkým súperom. Doposiaľ na MS s tímom z tohto kontinentu ešte neokúsila trpkosť prehry. Jediné víťazstvo Kamerunu nad päťnásobnými majstrami sveta (1:0) zariadil na Pohári konfederácií v roku 2003 práve Eto'o.

A-skupina, 3. kolo:

Kamerun - Brazília, pondelok 22.00 SELČ, Brasilia, Estadio Nacional, hlavný rozhodca: Jonas Eriksson (Švéd.)

pravdepodobné zostavy:

Brazília: Cesar - Alves, Silva, Luiz, Marcelo - Paulinho, Oscar, Gustavo, Ramires - Fred, Neymar

Kamerun: Itandje - Djeugoue, Assou-Ekotto, N'Koulou, Chedjou - Mbia, Matip, Eyong, Moukandjo - Aboubaker, Choupo-Moting

Tabuľka A-skupiny:

1. Brazília 2 1 1 0 3:1 4
2. Mexiko 2 1 1 0 1:0 4
---------------------------
3. Chorvátsko 2 1 0 1 5:3 3
4. Kamerun 2 0 0 2 0:5 0