Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kanada a Fínsko postúpili do finále juniorského šampionátu

Na snímke radosť fínskych juniorských hokejistov po výhre v semifinále proti Švédsku. Foto: TASR/AP

Domáci Kanaďania zdolali v semifinále Česko 5:2.

Edmonton 20. augusta (TASR) - Hokejisti Kanady a Fínska postúpili do finále MS hráčov do 20 rokov v Edmontone. Domáci Kanaďania zdolali v semifinále Česko 5:2, Fíni v severskom derby vyhrali nad Švédskom tesne 1:0. Súboj o zlato je na programe v nedeľu o 2.00 SELČ, duel o tretie miesto odohrajú v sobotu o 22.00 SELČ.

Kanada vykročila v zápase s Českom za postupom už v prvej tretine, v ktorej si vypracovala dvojgólový náskok. V druhej pridal favorit ďalšie dva presné zásahy a viedol už 4:0. Česi sa gólovo presadili až na začiatku záverečnej desaťminútovky, keď Jan Myšák a Michal Gut v priebehu 110 sekúnd znížili na 2:4. V 55. minúte však Joshua Roy definitívne spečatil postup Kanady, ktorej 31 zákrokmi pomohol k postupu brankár Dylan Garand. Kent Johnson si pripísal gól a dve asistencie, obranca Olen Zellweger sa podieľal na troch zásahoch svojho tímu. "Javorové listy" sa naposledy tešili z titulu v roku 2020, na konte majú rekordných 18 prvenstiev z MS. Česi vo štvrťfinále vyradili obhajcov titulu z USA.

Kanaďania sa predstavia vo finále MS 20 piatykrát v priebehu šiestich rokov. "Je skvelé byť vo finále, ale najťažšia práca je ešte pred nami. Musíme si dobre oddýchnuť, zotaviť sa a byť pripravení zabojovať o titul," uviedol brankár Garand. Česi po znížení na rozdiel dvoch gólov ešte vrhli sily do útoku, ale napokon inkasovali. "Išli sme v závere do toho s tým, že keby sme dali kontaktný gól na 3:4, tak by z toho bola ešte dráma. To sa nepodarilo, ale myslím si, že naši hráči tam nechali všetko," pochválil podľa idnes.cz tímový výkon tréner Česka Radim Rulík. Jeho zverenci sa v boji o bronz pokúsia o prvý medailový zásah po 17 rokoch. Naposledy sa tešili z tretieho miesta v roku 2005.

Fíni budú mať vo finále šancu zopakovať svoj "zlatý" šampionát z roku 2019. V dramatickom semifinále si so Švédskom poradili vďaka jedinému gólu, o ktorý sa v 26. minúte postaral v presilovke Kasper Puutio. Čistým kontom s 23 zákrokmi sa blysol brankár Juha Jatkola. Oporu mali v bránke aj Švédi, Jesper Wallstedt zastavil 27 striel súpera. Fíni na juniorskom svetovom šampionáte doteraz triumfovali päťkrát (1987, 1998, 2014, 2016 a 2019), s Kanadou sa v súboji o zlato stretnú premiérovo. "Je to neuveriteľné. Máme skvelú partiu chalanov. Mnohí z nás spolu hráme už šesť rokov a teraz ani neviem opísať moje pocity. Bude ťažké zaspať, ale budeme pripravení pobiť sa o zlato," uviedol pre oficiálnu stránku IIHF autor gólu Puutio. Sklamanie neskrýval švédsky kapitán Emil Andrae: "Je to ťažká prehra. Nedostali sme veľa priestoru v našom útočnom pásme. Bol to duel o jednom góle, rovnako sme mohli zápasy vyhrať aj my."

MS hráčov do 20 rokov v Edmontone



semifinále

Kanada – Česko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)

Góly: 11. Johnson (Stankoven, Foerster), 16. Bedard (Gaucher, Cuylle), 32. Stankoven (Johnson, Zellweger), 37. McTavish (Johnson, Zellweger), 55. Roy (Zellweger, Dufour) – 51. Myšák (Kulich, Svozil), 53. Gut (Jiříček, Kulich)


Švédsko – Fínsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 26. Puutio (Räty, Niemelä)


ďalší program MS do 20 rokov /časy sú v SELČ/:

sobota 20. augusta

zápas o 3. miesto

22.00 Česko - Švédsko

nedeľa 21. augusta

2.00 Kanada - Fínsko