Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

FANTÁZIA: Slováci postúpili do semifinále, vyradili Čechov

Slovenskí hokejisti sa tešia po výhre 3:0 nad Českou republikou vo štvrťfinálovom zápase juniorského svetového šampionátu hráčov do 20 rokov v kanadskom meste Montreal, 3. januára 2015. Foto: TASR/AP

Slovenský brankár Denis Godla vychytal nulu.

Bratislava 2. januára 2015 (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov si na juniorských MS zahrajú o medaily. V noci na sobotu zdolali v dramatickom štvrťfinálovom súboji v Montreale rovesníkov z Česka 3:0 a postúpili do semifinále, kde narazia v Toronte opäť na domácu Kanadu, ktorá deklasovala v poslednom štvrťfinálovom stretnutí Dánov 8:0. Duel o postup do finále je na programe v noci z nedele na pondelok o 2:00 h v torontskom Air Canada Centre.



Zverenci trénera Ernesta Bokroša vsadili vo "federálnom" derby na pozornú defenzívu opretú o fantastický výkon brankára Denisa Godlu, ktorý kryl všetkých 34 striel súpera. Skóre v Bell Centre otvoril v 19. minúte Michal Kabáč, ktorého strela prepadla za chrbát českého brankára Miroslava Svobodu. V 55. minúte zvýšil náskok dôrazný Peter Cehlárik a výhru spečatil deväť sekúnd pred koncom gólom do prázdnej bránky kapitán Martin Réway. Slováci tak v 12. vzájomnom súboji s Českom na MS do 20 rokov dosiahli tretie víťazstvo, na konte majú aj jednu remízu a osem prehier. Rivala na šampionáte pokorili po 13 rokoch.

Federálne derby

Slovenská "dvadsiatka" sa na juniorskom šampionáte prebojovala medzi najlepšiu štvorku tretíkrát v histórii. Naposledy si v semifinále zahrala pred šiestimi rokmi, na MS 2009 tím s Jaroslavom Janusom, Tomášom Tatarom, Richardom Pánikom či Marekom Viedenským vo štvrťfinále vyradil USA 5:3 a obsadil 4. miesto. Dosiaľ jedinú medailu na MS do 20 rokov získali mladí Slováci v roku 1999, kde partia okolo Jána Lašáka, Mariána Gáboríka a Ladislava Nagya vybojovala bronz.

MS hráčov do 20 rokov

štvrťfinále (Montreal):

Česko - Slovensko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)


Góly: 19. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Lantoši, Rosandič), 60. Réway. Rozhodovali: Gofman, Olenin – Lazarev (všetci Rus.), Mills (Kan.), vylúčení: 2:5, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 34:36, 7696 divákov.

Česko: Svoboda – Klok, Němeček, Štencel, Mašín, Košťálek, Ščotka, Baránek – Kämpf, Vrána, O. Kaše – Pastrňák, Zacha, Zdráhal – Mandát, Kubalík, Špaček – Voženílek, Růžička, Gorčík

Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Hochel, Bačik, Jendroľ - Cehlárik, Réway, Lantoši - Koyš, Sukeľ, Skalický - Bondra, Kabáč, Petráš - Paulovič, Rehák, Šoltés

/do semifinále postúpilo Slovensko/

Hlasy po zápase (zdroj: worldjunior2015.com, iDnes.cz)

Ernest Bokroš, tréner SR: "Na zápas sme sa skutočne dobre pripravili. Pozrel som si všetky štyri stretnutia, ktoré Česi na šampionáte odohrali. Pre nás bol tento duel rovnakým derby ako keď hrá Kanada proti USA."



Martin Réway, kapitán a autor tretieho gólu SR: "Zdá sa, že sa zo mňa stáva špecialista na góly do prázdnej bránky. Som šťastný, že mi tréner verí a nasadzuje ma na záverečné minúty, ktoré bývajú tými kľúčovými v zápasoch. Naposledy, keď sme sa na juniorských MS prebojovali do semifinále, hrali za tím chalani ako Tomáš Tatar či Richard Pánik. Sú to pre nás všetkých skvelé pocity. Myslím si, že každý na Slovensku je na nás pyšný. Som si istý, že doma ľudia tento zápas sledovali v televízii."

Denis Godla, brankár SR: "Je to skutočne úžasný pocit. Veľmi mi dnes pomohli spoluhráči v obrane. Od začiatku sme verili, že vyhráme a podarilo sa to."

Miroslav Přerost, tréner ČR: "Prevažuje sklamanie, pretože v našom mužstve sa skrýval obrovský potenciál. Čakal som viac a veril som, že po zápase s Ruskom, kde sa ukázali individuality, postúpime. Nemali sme šťastie, ani sme mu nešli naproti."


Opatrný úvod

Po úvodných minútach, ktoré patrili Slovákom, sa aktivita postupne presunula na české hokejky a v 8. min musel zasahovať Godla pri zakončení O. Kaše, súperovi veľmi dobre zmenšil strelecký uhol. Na opačnej strane sa po Klokovej strate puku ocitol v sľubnej pozícii Cehlárik, jeho strelu súper zblokoval. Bokrošovi zverenci sa nevysúvali vo väčšom počte dopredu, v strednom pásme neúnavne napádali protivníka, čím ho nútili k chybám. V 14. minúte sa už-už radovali z úvodného gólu, Sukeľ trafil žŕdku a od Svobodovho betónu sa kotúľal k sieti, český brankár ho však stihol skrotiť na bránkovej čiare, čo potvrdil aj videorozhodca. O minútu neskôr Godlovi vypadla Pastrňákova strela, ale do bránky sa nedostala, na opačnej strane klziska sa ocitol v šanci Jaroš, no ani on neskóroval. Podarilo sa to až Kabáčovi, po dobrej práci Koyša a Skalického vystrelil a brankárovi Svobodovi prepadol puk za chrbát, Pastrňák ho vymetal už spoza čiary - 0:1.

Slovák Peter Cehlárik (vľavo) a český hokejista Jan Štencel vo štvrťfinálovom zápase juniorského svetového šampionátu hráčov do 20 rokov v kanadskom meste Montreal, 2. januára 2015.
Foto: TASR/AP

Skvelý Godla

V úvode druhej dvadsaťminútovky hrali Slováci prvýkrát presilovku, nie však veľmi vydarene. Po chybnej prihrávke a následnom páde Koyša sa dostal v oslabení do samostatného úniku O. Kaše, položil si Godlu, nastrelil ale iba pravú žŕdku. V 29. minúte po Bačikovej delovke dorážal v dobrej pozícii Cehlárik iba do Svobodovej masky. Česi zvýšili aktivitu, no narážali na výborného Godlu v slovenskej bránke. V 34. minúte mal po Pastrňákovej prihrávke obrovskú šancu na vyrovnanie Zdráhal, netrafil však odkrytú časť bránky. Slováci začali čoraz viac vsádzať na brejky, Kabač v medzikruží zakončoval po ľade iba do českého brankára a v rovnako dopadol aj prienik Bondru v oslabení. V závere tretiny Vrána sa predral pred Godlu, ktorý mu včasným vykorčuľovaním zmaril šancu.

Slovenský brankár Denis Godla a český hokejista Jakub Vrána vo štvrťfinálovom zápase juniorského svetového šampionátu hráčov do 20 rokov v kanadskom meste Montreal, 2. januára 2015
Foto: TASR/AP

Výhra po 13 rokoch

V rovnakom duchu pokračoval hokej aj v 3. tretine, Česi stupňovali tlak, v 42. minúte Pastrňákovu dorážku v poslednú chvíli zrazil obranca Jaroš. V 45. minúte mal Skalický veľkú možnosť na zvýšenie slovenského náskoku, keď unikol v oslabení, vychytal ho ale pozorný Svoboda. Slováci sa stiahli ešte viac dozadu a čakali na súperove chyby v rozohrávke, najviac sa táto taktika darila realizovať druhému útoku, v 48. minúte mohol potrestať českú nedôslednosť Sukeľ. Sily brali Slovákom početné oslabenia, v 52. minúte mohol v presilovke vyrovnať dorážajúci Zácha, Godla výborne zasiahol. Na opačnej strane zahodil veľkú príležitosť pohyblivý Lantoši. Hráči s dvojkrížom na prsiach sa dočkali vytúženého druhého gólu v 55. minúte, keď po vyhratom buly Lantoši výborne našiel Cehlárika a ten na dvakrát pretlačil puk popod Svobodu do siete. Vzápätí ten istý hráč v ďalšej skvelej šanci pálil do žrde. Šokovaní Česi sa už v závere nezmohli ani na kontaktný gól, nepomohla im ani záverečná power play. Naopak, kapitán SR Réway ešte poistil víťazstvo a postup gólom do prázdnej bránky.



Kanada rozdrvila Dánsko

Súperom slovenských hokejistov v semifinále MS hráčov do 20 rokov bude v pondelok o 2.00 h domáca Kanada. Rozhodol o tom záverečný štvrťfinálový duel, v ktorom tím z usporiadateľskej krajiny rozdrvil v Toronte outsidera z Dánska 8:0.

V druhom semifinálovom súboji na seba narazia Rusko a Švédsko. Zborná zvíťazila nad rovesníkmi z USA tesne 3:2, Švédi v repríze finále vlaňajšieho juniorského šampionátu vyradili obhajcu titulu Fínsko po triumfe 6:3.

Kanaďania spravili v torontskom Air Canada Centre s nováčikom elitnej kategórie krátky proces. Už v prvej tretine si vytvorili dvojgólový náskok, ktorý v ďalšom priebehu zveľaďovali a napokon nadelili Dánom osmičku. Na vysokom víťazstve sa dvomi gólmi a prihrávkou podieľal kapitán kanadskej dvadsiatky a center Ottawy Senators Curtis Lazar, tri body (1+2) pridal aj jeho kolega z útoku Connor McDavid, horúci kandidát na tohtoročnú draftovú jednotku. Domáci prestrieľali súpera 50:14, Zachary Fucale v kanadskej bránke sa tak na čisté konto veľmi nenadrel.

MS hráčov do 20 rokov
štvrťfinále:

USA - Rusko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1) VIAC TU
Góly:
33. DeAngelo (Butcher, Eichel), 49. Werenski (Matthews) - 3. Lešenko (Bučnevič, Barbašjov), 16. Šarov (Mamin, Dergačov), 42. Tolčinskij (Pajgin, Goldobin)




Švédsko - Fínsko 6:3 (0:0, 3:3, 3:0) VIAC TU
Góly:
25. Forsling (Nylander, Kempe), 25. Wallmark (Aho, Olofsson), 29. Brodecki (Norell, Forsling), 42. Kempe (Lindblom, Holmström), 54. Lindblom (Nylander), 60. Wallmark (Hagg) - 22. Ikonen, 30. Rantanen (Ikonen, Hintz), 36. Kapanen (Mustonen, Honka)


Kanada - Dánsko 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)
Góly:
11. Lazar (McDavid), 16. Reinhart (Duclair), 28. Crouse (Gauthier), 31. McDavid, 34. Lazar (Hicketts), 44. Paul (Petan, Virtanen), 46. Point (Lazar, McDavid), 60. Ritchie (Crouse, Hicketts)

Canada vs. Denmark (QF) - 2015 IIHF World Junior Championship from IIHF on Vimeo.



Česko - SLOVENSKO 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Góly:
19. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Lantoši, Rosandič), 60. Réway. Rozhodovali: Gofman, Olenin – Lazarev (všetci Rus.), Mills (Kan.), vylúčení: 2:5, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 34:36, 7696 divákov.



Ďalší program juniorských MS:

semifinále (Toronto)
nedeľa 4. januára
22.00 h: Švédsko - Rusko

pondelok 5. januára
02.00 h: Kanada - SLOVENSKO

o medaily (Toronto)
pondelok 5. januára o 22.00 h
utorok 6. januára o 02.00: o 3. miesto/finále

Ďalší program série o udržanie /na dva víťazné zápasy/:
nedeľa 4. januára
01.00 h (Toronto): Nemecko - Švajčiarsko

prípadný 3. zápas - pondelok 5. januára
17.00 h (Toronto): Švajčiarsko - Nemecko