Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Kanade pred Chorvátskom nechýba sebavedomie, Dalič žiada rešpekt

Zlatko Dalič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Belgickí futbalisti vstúpili do turnaja v F-skupine výhrou nad Kanadou 1:0. V pozícii favorita budú aj v nedeľu 27. novembra o 14:00 SEČ v Dauhe, kde sa stretnú s Marokom.

Dauha 25. novembra (TASR) - Belgickí futbalisti vstúpili do turnaja v F-skupine výhrou nad Kanadou 1:0. V pozícii favorita budú aj v nedeľu 27. novembra o 14:00 SEČ v Dauhe, kde sa stretnú s Marokom. Výhrou nad africkým súperom by si zaistili postup do osemfinále. Druhý duel v tejto skupine odohrajú v rovnakom meste Chorvátsko s Kanadou o 17:00.

Belgičania sa v úvodnom stretnutí skupiny natrápili s Kanadou, ktorá bola v istých úsekoch hry lepšia. Húževnatý a dynamický súper robil favoritovi veľké problémy najmä v prvom polčase. Výhru Belgicku zabezpečil v závere prvého dejstva Michy Batshuayi. Zápas sa mohol pritom vyvíjať úplne inak, ak by v 11. minúte premenil nariadený pokutový kop Alphonso Davies. "Je to už nejaký čas, čo nehráme na našej najlepšej možnej úrovni. Verím, že tento tím má na to, aby bol lepší, máme potenciál. Je čas, aby sme ho aj naplnili," povedal Belgičan Kevin De Bruyne.

Maročania v úvodnom stretnutí remizovali s Chorvátskom 0:0 a v prípade výhry by sa priblížili k bránam osemfinále. Naposledy odohrali tieto dva tímy vzájomný zápas pred viac ako 14 rokmi. Z víťazstva sa vtedy tešil africký zástupca 4:1. "Levi z Atlasu" majú však obavy o dvojicu dôležitých hráčov, ktorých štart je otázny. Achraf Hakimi má mierne zdravotné problémy, ale do zápasu by mal byť fit. Horšie je na tom Noussair Mazraoui, ktorý musel predčasne opustiť ihrisko v 60. minúte zápasu s Chorvátskom a pravdepodobne do zápasu nezasiahne. Na jeho pozícii by mal hrať Attiat-Allal.

Zaujímavý zápas v Dauhe sľubuje aj konfrontácia Chorvátska a Kanady. Ak sa chcú Chorváti priblížiť k postupu, mali by získať tri body. Pokiaľ však Kanada napodobní výkon zo zápasu proti Belgicku a sebavedomí Kanaďania budú vo finálnej fáze efektívnejší, Balkáncov nečaká nič jednoduché. Sebavedomie Severoameričanov potvrdzujú aj vyjadrenia trénera Johna Herdmana, ktorý tesne po zápase s Belgickom vyhlásil v rozhovore pre FIFA, že jeho tím ide Chorvátsko "zničiť". Chorvátsky tréner Zlatko Dalič vníma podobné vyjadrenia ako nerešpektujúce kvalitu jeho tímu. "Každý má svoj štýl komunikácie. Nie som si istý, či je pekné niečo také povedať, ale je to jeho právo. Myslím si, že musíme na ihrisku ukázať, že sme lepší," reagoval 56-ročný Chorvát na margo vyjadrení kanadského kouča.

Herdman dostal následne znovu otázku na celú situáciu a svoj postoj nezmenil, avšak upresnil, že vyjadrenie bolo povedané vplyvom emócií. "Nemyslím to nijako neúctivo voči chorvátskemu tímu, ale v konečnom dôsledku je to mentalita, ktorú Kanada musí mať. Ak chceme získať tri body proti jednému z najlepších tímov na svete. Je to aj myslenie, ktoré sme si vzali zo zápasu proti Belgicku," citovala 47-ročného Herdmana agentúra The Canadian Press.



Nedeľa, 27. novembra, 14.00 (SEČ)

Štadión Al Thumama (mesto Dauha)

F-skupina, 2. kolo:

Belgicko - Maroko




Predpokladané zostavy:

Belgicko: Courtois - Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen - Castagne, De Bruyne, Witsel, Carrasco - Tielemans, Batshuayi, E. Hazard

Maroko: Bono - Hakimi, Saiss, Aguerd, Attiat-Allal - Ounahi, Amrabat, Amallah - Ziyech, Boufal - En-Nesyri



Nedeľa, 27. novembra, 17.00 (SEČ)

Národný štadión (Chalifov medzinárodný štadión) (mesto Dauha)

F-skupina, 2. kolo:

Chorvátsko - Kanada




Predpokladané zostavy:

Chorvátsko: Livakovič - Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozovič - Vlašič, Modrič, Kovačič, Perišič - Kramarič

Kanada: Borjan - Johnston, Vitoria, Miller - Hoilett, Hutchinson, Eustaquio, Laryea - Buchanan, David, Davies



tabuľka F-skupiny:

1. Belgicko 1 1 0 0 1:0 3

2. Chorvátsko 1 0 1 0 0:0 3

3. Maroko 1 0 1 0 0:0 0

4. Kanada 1 0 0 1 0:1 0