Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Kancelár českého prezidenta sa ohradil proti trestu pre Kúdelu

Na archívnej snímke uprostred fínsky stredopoliar Rangers Glen Kamara, napravo český obranca Slavie Ondřej Kúdela v hádke v odvete osemfinále Európskej ligy Glasgow Rangers - Slavia Praha v Glasgowe.. Foto: TASR/AP

Aj samotný inšpektor UEFA spochybňoval, že Ondřej Kúdela predniesol rasistický výrok, upozornil Mynář na správu vyšetrovateľa.

Praha 15. apríla (TASR) - Kancelár českého prezidenta Vratislav Mynář vyjadril v oficiálnom liste Disciplinárnej komisii UEFA nesúhlas s výškou trestu pre futbalistu Ondřeja Kúdelu. Obranca Slavie Praha dostal v stredu od disciplinárky dištanc na desať zápasov za údajnú rasistickú urážku Glena Kamaru v dueli Európskej ligy proti Glasgowu Rangers. Trest platí aj pre reprezentáciu a príde tak o účasť na EURO 2020.

"Odsudzujete slušného človeka bez jediného dôkazu. Znemožňujete športovcovi plniť si sen v Európskej lige. To všetko iba preto, aby ste naplnili zvrátené očakávania úzkej skupiny aktivistov a klubu neschopného víťaziť na ihrisku, o to viac však vykrikujúcim prázdne a ublížené frázy o rasizme," citoval z Mynářovho listu pre predstaviteľov UEFA portál iDnes.cz.

Kúdela rasistický podtón incidentu s Kamarom naďalej odmieta a spolu s právnikmi zvažuje podať odvolanie voči verdiktu disciplinárky. "Podotýkam, že ide o rasizmus nepreukázaný a domnelý. Aj samotný inšpektor UEFA spochybňoval, že Ondřej Kúdela predniesol rasistický výrok," upozornil Mynář na správu vyšetrovateľa, ktorý predtým informoval, že neexistujú presvedčivé dôkazy o obsahu výroku českého hráča smerom ku Kamarovi.

Šéf kancelárie českého prezidenta porovnal aj tresty, ktoré po zápase dostali hráči Rangers. Kamara, ktorý Kúdelu po stretnutí fyzicky napadol v útrobách štadióna, dostal zákaz činnosti iba na tri zápasy. Štyri duely si nezahrá Kemar Roofe, hoci hrozivým faulom spôsobil brankárovi Slavie Ondřejovi Kolářovi zlomeninu v oblasti čelnej dutiny. "Súper sa po druhom inkasovanom góle správal hrubo, nešportovo a frustrovane. Českí športovci boli súperom po konci zápasu napadnutí vnútri štadióna a neboli vpustení do kabín," uviedol v tejto súvislosti Mynář.

Podľa kancelára, ktorý má podľa iDnes.cz rovnako ako český prezident Miloš Zeman k športu i k Slavii blízko, sa z boja proti rasizmu v podaní UEFA stal "boj neúspešných proti úspešným, vrchol pokrytectva, pozitívnej diskriminácie a trápne nadbiehanie hlúpym trendom".