Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Kane proti Ukrajine vylepšil rekord, Taliani s prvým triumfom

Anglický hráč Harry Kane (vpravo) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól v zápase C-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2024 vo futbale Anglicko - Ukrajina v Londýne 26. marca 2023. Foto: TASR - AP

Ukrajinci nastúpili na medzinárodný duel prvýkrát od 27. septembra, keď hrali proti Škótsku v Lige národov.

Londýn 27. marca (TASR) - Futbalisti Anglicka si pripísali ďalšie víťazstvo v C-skupine kvalifikácie ME 2024 a so šiestimi bodmi vedú tabuľku. V londýnskom Wembley zdolali Ukrajinu 2:0. Prvý triumf v "céčku" dosiahol aj úradujúci majstri Európy z Talianska, ktorý uspel na ihrisku Malty rovnako 2:0.

V anglickom výbere pútal opäť najväčšiu pozornosť Harry Kane. Kapitán domácich dostal pred výkopom zlatú kopačku za najviac nastrieľaných gólov v reprezentácii. V 37. minúte dosiahol 55. presný zásah v národnom drese a upevnil si post historicky najlepšieho strelca. "V predchádzajúcich dňoch to bolo šialené. Môj otec a brat boli v Neapole, takže som sa s nimi podelil o tento moment. Mal som tu však manželku a deti. Sú to spomienky, ktoré mi navždy zostanú," povedal Kane podľa agentúry AP. "Individuálne ocenenia sú zaslúžené a úžasné. On však chce byť súčasťou tímu, ktorý je úspešný," uviedol tréner Gareth Southgate.

V 40. minúte zvýšil na 2:0 Bukayo Saka, ktorý ľavačkou spoza šestnástky nedal šancu brankárovi Anatolijovi Trubinovi. V druhom polčase sa už skóre nezmenilo a tak Angličania po úvodnom víťazstve 2:1 v Taliansku vybojovali ďalší cenný triumf.

Mužstvo trénera Southgatea tak zaznamenalo stopercentný štart do kvalifikácie a skvele zareagovalo na vyradenie z minuloročných MS vo štvrťfinále proti Francúzsku. "Ukazuje to, aký sme tím. Všetci sme boli po MS sklamaní, ale dokázali sme sa vrátiť späť a predviedli sme dva skvelé výkony. Ukazuje to silnú mentalitu tímu," dodal Kane.

Ukrajinci nastúpili na medzinárodný duel prvýkrát od 27. septembra, keď hrali proti Škótsku v Lige národov. Dočasný tréner Ruslan Rotan skonštatoval, že "neuveriteľná" atmosféra vo Wembley bude pre tím inšpiráciou v boji o postup na ME. "Keď nehráte súťažný zápas pol roka, tak je to ťažká úloha. Chcem sa však poďakovať všetkým ukrajinským priaznivcom a som vďačný aj za podporu anglických fanúšikov," povedal hosťujúci kouč.

Rotan uviedol, že Ukrajina je nútená hrať zápasy na neutrálnych miestach pre situáciu, v ktorej je krajina po minuloročnej invázii Ruska: "Logistika presunu z bodu A do bodu B je neuveriteľne náročná. Trvá nám takmer 24 hodín, kým sa presunieme sa do nášho tréningového kempu pred stretnutiami. Môžeme byť však vďační ukrajinským ozbrojeným silám, ktoré nám umožňujú hrať zápasy a zúčastňovať sa na súťažiach."

Taliani odčinili domácu prehru z úvodu kvalifikácie proti Anglicku a na pôde Malty zabrali naplno. Hostia otvorili skóre duelu v 15. minúte, keď sa hlavičkou presadil Mateo Retegui. Dvadsaťtriročný útočník sa prvýkrát dostal do nominácie Roberta Manciniho a skóroval v druhom stretnutí za sebou. "Bol veľmi dôležitý. Potrebuje však ešte čas a musí sa naučiť viac o európskom futbale," skonštatoval taliansky kouč.

Retegui reprezentoval Argentínu vo výberoch do 19 a 20 rokov. Vďaka svojmu pôvodu však môže hrať za Taliansko a Mancini ho nominoval na kvalifikačné stretnutia. Stal sa prvým hráčom Talianska, ktorý skóroval v prvých dvoch súťažných medzinárodných zápasoch po takmer 55 rokoch. Zopakoval tak výkon Pierina Pratiho, ktorému sa to podarilo v kvalifikačnom stretnutí Talianska na Euro 1968 proti Bulharsku 6. a 20. apríla.

Brankár Gianluigi Donnarumma, obranca Giovanni De Lorenzo a Retegui, boli jediní, ktorí si po prehre s Anglickom udržali svoje miesta v základnej zostave. Hostia pridali v zápase ešte jeden gól. Matteo Pessina zvýšil na 2:0 v 27. minúte. "Toto sú stretnutia, v ktorých máte čo stratiť. Mali sme dobré, ale aj horšie momenty. Dôležité bolo pre nás zvíťaziť. Mohli sme dať viac gólov, ale je to tak. Toto sú špecifické typy zápasov, v ktorých sa hrá ťažko a nemáte veľa priestoru," konštatoval Mancini.