Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Kanoisti Krajčovič a Jakubík získali v Poznami zlato v K2 na 500 m

Tretiu zlatú pre Slovensko v nedeľu pridali vo finále K2 na 500 m do 23 rokov Marek Krajčovič - Gábor Jakubík. Pre oboch je to už druhé zlato zo šampionátu.

Poznaň 30. júna (TASR) - Slovenskí juniorskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Denis Myšák s Tiborom Linkom sa postarali o druhú medailu slovenskej výpravy na MEJ v Poznani. Zvíťazili v K2 na 500 m a vybojovali si zlato. Ich prvenstvo bolo až prekvapujúco suverénne, pred striebornými Rusmi mali takmer sekundový náskok.

Tretiu zlatú pre Slovensko v nedeľu pridali vo finále K2 na 500 m do 23 rokov Marek Krajčovič - Gábor Jakubík. Pre oboch je to už druhé zlato zo šampionátu, v sobotu triumfovali spoločne s Matejom Michálkom a Viktorom Deminom v K4 na 1000 m.

"Priznám sa, že aj nás to celkom prekvapilo. Išli sme si svoju jazdu, ničím sme sa nerozptyľovali, približne na 200 metrov Tibor Linka zakričal hop a vyrazili sme dopredu. Druhá polovica nám vyšla skvele a sme maximálne spokojní," citoval canoe.sk Denisa Myšáka. Vlani sa táto dvojica na ME nedostala do finále, skončila na 11. mieste, takže zaznamenala veľký skok vpred.

"Podľa všetkých okolností a postupových časov sme odhadovali, že by chalani mohli atakovať štvrté miesto, prípadne bronzovú medailu. Špička je veľmi vyrovnaná. Dlho sa držali na tretej-štvrtej pozícii, ale potom vyrazili dopredu a nakoniec s prehľadom predbehli Rusov aj Maďarov. Podali skvelý výkon. Podobne ako v K4 spoločne s Jergušom Jackom a Filipom Valom, hoci skončili štvrtí a bez medaily," dodal Ľubomír Hagara st., ktorý je v Novákoch od malička osobným trénerom Denisa Myšáka. Jeho parťáka Tibora Linku má zasa v Šamoríne pod palcom Gejza Vass. Napriek vzdialenosti táto K2 dobre funguje. "Obaja spolu sedia v lodi už od kadetskej kategórie a zdá sa, že im to spolu dobre ladí," doplnil Hagara.

V nedeľnom predpoludňajšom finálovom bloku sa v Poznani zo Slovákov predstavil aj kanoista Jakub Ďuriš, ktorý v B-finále C1 juniorov skončil siedmy, celkovo ho teda klasifikovali na 16. priečke.

"Mali sme dobrý začiatok, a jazda bola celkovo dobrá. Nevieme, čo sa dialo okolo nás, lebo sme sa sústredili na náš výkon. Držali sme sa vpredu, na záver sme predbehli aj dovtedy vedúcich Ukrajincov, ktorí zrejme prepálili tempo, pred cieľom im došli sily a skončili druhí. Vôbec neviem kde sa tam zobrali, neboli favoriti na také umiestnenie. Očakávali sme skôr Rumunov, ktorí postúpili do finále s najlepším časom, tiež Nemcov, Španielov a Rusov. Našou prioritou pre tento šampionát bola K4-ka. Získali sme zlato, takže plán sme splnili. V K2 sme spolu ani veľmi nesedeli, takže som prekvapený, ako dobre to vyšlo. Keby mi toto niekto pred šampionátom tvrdil, že vyhráme K2, veľmi by som sa tomu čudoval. Ale o to som radšej. Máme skvele rozbehnutú sezónu, tešíme sa na MS v Kanade v našej vekovej kategórii, ktoré budú o mesiac, ale aj na seniorské MS v Duisburgu na prelome augusta a septembra," povedal pre canoe.sk Marek Krajčovič.

Výsledky - finále na 500 m s účasťou slovenských reprezentantov:

juniori:
C1: 1. Pavlo Altuchov (Ukr.) 1:53,920 min, ... v B-finále 7. (celkovo 16. miesto) Jakub Ďuriš (SR) 2:06,124
K2: 1. Denis Myšák, Tibor Linka (SR) 1:34,190, 2. Arťom Kuzachmetov, Vladislav Blincov (Rus.) 1:35,034, 3. Normann Koos, Máté Szeiler (Maď.) 1:35,114

do 23 rokov:
K2: 1. Marek Krajčovič, Gábor Jakubík (SR) 1:30,663, 2. Serhij Tokarnickij, Igor Trunov (Ukr.) 1:30,759, 3. Rodrigo Germade Barreiro, Oscar Carrera Amandi (Šp.) 1:32,231