Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenskí kanoisti prešli pred novou sezónou testami výkonnosti

Testovanie reprezentantov v rýchlostnej kanoistike 2. mája 2013 v Bratislave. Na snímke Juraj Tarr. Foto: TASR/Michal Svítok

Pre Vlčeka prioritou štvorkajak, Kmeťová s Kohlovou začnú v singli.

Bratislava 2. mája (TASR) - Slovenskí rýchlostní kanoisti ukončili jarnú časť prípravy testovaním v priestoroch Národného športového centra v Bratislave. V máji ich čakajú v krátkom slede úvodné dve podujatia Svetového pohára v Szegede a Račiciach, na prelome mesiacov potom tretí diel prestížneho seriálu v Poznani.

"Na "sveťáku" môžu v každej disciplíne štartovať dve slovenské lode. Po každých pretekoch si spravíme našu internú nomináciu na ME, ktoré sa uskutočnia v Portugalsku. Gro tímu budú tvoriť účastníci vlaňajšej olympiády v Londýne. Máme tu však aj mladých pretekárov, ktorí dostanú príležitosť predovšetkým na úvodnom podujatí SP v Szegede," informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii nový športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Filip Petrla.

Olympijský štvorkajak v zložení Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček, Juraj Tarr bude o miestenku na vrcholné podujatia súperiť s talentovanou káštvorkou do 23 rokov v zostave Marek Krajčovič, Gábor Jakubík, Matej Michálek, Viktor Demín. Vlček v uplynulých dvoch sezónach kombinoval K4 s K2 na 1000 m, kde jazdil spoločne s Gellem. V poolympijskou roku je aj vzhľadom na nahustený program podujatí SP i ME jeho prioritou štvorkajak. "Chceme sa zamerať na K4 1000 m a takým spestrením bude pre nás disciplína K2 500 m, kde máme dve vyrovnané lode. Všetko však smeruje k tomu, aby sme mali dobrú výkonnosť v káštvorke. V porovnaní s minulými rokmi sa budeme konfrontovať s medzinárodnou konkurenciou skôr, už v ouvertúre SP v Szegede," povedal pre TASR Vlček.



Dohoda s vedením SZRK

Bývalí členovia slovenskej vlajkovej lode bratia Richard a Michal Riszdorferovci mali s vedením SZRK dohodu, že v poolympijskej sezóne budú pokračovať v príprave, na prvých kvalifikačných pretekoch v Račiciach sa však neprezentovali.

"Bratia Riszdorferovci mali podmienku, že v Račiciach musia ukázať svoju aktuálnu výkonnosť, no v Čechách neštartovali a zväz s nimi prestal spolupracovať. Zaslali síce potvrdenie od lekárov, že boli zdravotne indisponovaní, no podľa našich informácií v tomto roku neabsolvovali ani jedno z plánovaných sústredení. Obaja urobili pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku veľmi veľa, všetko však nasvedčuje tomu, že ich kariéra sa chýli ku koncu," poznamenal Petrla.



Dôraz na singlové disciplíny

Jeho dlhoročné zverenky Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou sa v úvode sezóny sústredia výlučne na singlové disciplíny. "Ifča s Maťou pôjdu na všetkých troch "sveťákoch" single. Po Račiciach sa ukáže, ktorá z nich je lepšia a tá bude štartovať na ME. Karty však môže zamiešať ešte aj Simona Šamková. Návrat Kmeťovej s Kohlovou do dvojkajaku prichádza do úvahy až pred MS v Duisburgu," dodal Petrla. "Naše výsledky stagnovali a boli na úrovni, ktorá nás neuspokojovala. Hovorili sme si, že by bolo fajn urobiť nejakú zmenu a v novej sezóne sa sústrediť na singlové trate. Bude medzi nami väčšia rivalita. Uvidíme, ktorá na tom bude výkonnostne lepšie," povedala na margo zmeny Kmeťová.

Singlkanoista Ľubomír Hagara, ktorý v Londýne príjemne prekvapil šiestym miestom vo finále C1 na 200 m, je po operácii ramena v rehabilitačnom procese. Zverenec trénera Slavomíra Kňazovického by chcel stihnúť aspoň augustový svetový šampionát v Duisburgu. "V rámci rekonvalescencie som strávil tri týždne na Lešti. Vyzerá to tak, že rameno je na dobrej ceste. Minulý týždeň som absolvoval kontrolu a môžem ho začať maximálne zaťažovať. Už pred mesiacom som začal poriadne makať. V tejto sezóne si nerobím nejaké nádeje, no koncom augusta sa chcem zúčastniť na MS v Duisburgu. V príprave sa chcem začať viac venovať aj päťstovke, aby som získal väčšiu vytrvalosť."