Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Veľká cena Slovenska v karate mala premiérovo punc kvalifikácie na OH

Na snímke zľava S. Mikuličová z Čiernej Hory a Poľka Julia Swiateková počas 40. ročníka Veľkej ceny Slovenska v karate v Bratislave 23. februára 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Karate má na Slovensku dlhoročnú tradíciu a širokú základňu. V Tokiu slovenská reprezentácia nechce chýbať.

Bratislava 23. februára (TASR) - Pozornosť priaznivcov karate sa cez víkend sústredila na Veľkú cenu Slovenska. V bratislavskom Národnom tenisovom centre sa konal už okrúhly 40. ročník. Súťažilo viac ako 1600 pretekárov vo všetkých kategóriách od detí až po seniorov.

Prestíž tohto podujatia navyše významne stúpla. Karate získalo pozíciu olympijského športu, premiérovo sa bude v tomto športe bojovať o medaily už v Tokiu. "Veľká cena Slovenska je jedným z najtradičnejších turnajov nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Zúčastnilo sa na ňom 32 reprezentácií z celého sveta, vrátane takých krajín ako Austrália, Vietnam, či Kanada," povedal pre TASR šéftréner slovenskej reprezentácie Peter Macko.



Karate má na Slovensku dlhoročnú tradíciu a širokú základňu. V Tokiu slovenská reprezentácia nechce chýbať. O konkrétnych kandidátoch na olympijskú účasť tréner Macko hovoriť nechcel, aby nedomotivoval prípadných adeptov. "Na olympiádu je možné postúpiť dvoma spôsobmi, cez svetový renking sa to už zrejme žiadnemu z našich pretekárov nepodarí. Reálna je možnosť postúpiť cez svetovú kvalifikáciu v Paríži, ktorá je na programe 8. - 10. mája. Máme pár tichých želaní, vieme komu sa môže podariť kvalifikovať sa do Tokia, no najprv sa musí dostať do Paríža. To je pre nás momentálne hlavný cieľ." vyhlásil.

Na olympiáde v Tokiu sa budú rozdávať cenné kovy v štyroch disciplínach mužov aj žien. V troch váhových kategóriách kumite a v individuálnom cvičení kata.

Veľká cena Slovenska (40. ročník) - seniori:

muži:


kumite - do 60 kg: 1. Dominik Imrich (Iglow Spišská Nová Ves)

do 67 kg: 1. Oleksandr Chachula (Ukr.),... 3. Matej Holoma (Farmex Nitra)

do 75 kg: 1. Gábor Hárspataki (Maď.)

do 84 kg: 1. Adi Gyurik (Rapid Bratislava)

nad 84 kg: 1. Attila Jóba (Tayió Kolárovo)

kata: 1. Peter Fabián (Dukla Banská Bystrica)



ženy:

kumite - do 50 kg: 1. Dominika Veisová (CMK Banská Bystrica)

do 55 kg: 1. Viktória Semaniková (Rapid Bratislava)

do 61 kg: 1. Lucie Veithová (ČR), 2. Ingrida Suchánková (Ekonóm Trenčín)

do 68 kg: 1. Wiktoria Grejnerová (Poľ.),... 3. Miroslava Kopúňová (Mugen)

nad 68 kg: Dominika Tatárová (CMK Banská Bystrica)

kata: 1. Thi Phuong Nguyenová (Viet.), 2. Alžbeta Ovečková (Tekdan Bratislava)