Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Katar nepodnikol právne kroky voči mužovi s dúhovou vlajkou na zápase

Na snímke demonštrant s dúhovou vlajkou vbehol na ihrisko počas zápasu základnej H-skupiny Portugalsko - Uruguaj na majstrovstvách sveta vo futbale v katarskom meste Lúsajl v pondelok 28. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ferri už podobným spôsobom protestoval aj v minulosti. V roku 2014 počas majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii upozornil na situáciu detí žijúcich v chudobe.

Al Raján 29. novembra (TASR) - Talian Mario Ferri, ktorý v pondelok vybehol na trávnik počas zápasu futbalových majstrovstiev sveta v Katare medzi Portugalskom a Uruguajom, oznámil, že mu nehrozí nebezpečenstvo. Katarské úrady ho nakrátko zadržali a prepustili. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky stanice BBC.

Ferri počas druhého polčasu vybehol na trávnik štadióna v meste Lusai s dúhovou vlajkou. Na prednej strane svojho modrého trička bol nápis "Zachráňte Ukrajinu" a na zadnej "Rešpektujte iránske ženy".

Bezpečnostné zložky ho odviedli z trávnika, podľa Ferriho vyjadrení to však nemalo žiadne právne následky. V utorok na sociálnej sieti napísal, že je voľný a poďakoval sa za podporu. Napísal tiež, že počas vojny na Ukrajine strávil mesiac v Kyjeve ako dobrovoľník a videl, ako tamojší ľudia trpia, píše agentúra AFP. "Porušovanie pravidiel pre dobrú vec nikdy nie je zločin," dodal.

Ferri už podobným spôsobom protestoval aj v minulosti. V roku 2014 počas majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii upozornil na situáciu detí žijúcich v chudobe.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) tesne šampionátom zakázala nosiť dúhové pásky "One Love", ktoré sú symbolom inklúzie a diverzity. Tie chcelo použiť viacero reprezentácií a vyjadriť tak podporu LGBTI+ komunite, ktorá je v Katare diskriminovaná.