Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Kläbo opustil nórsku reprezentáciu: Už nemusia platiť moje kempy

Nórsky bežec na lyžiach Johannes Hösflot Kläbo sa teší z víťazstva v druhej etape Tour de Ski. Foto: TASR/AP

Ak deväťnásobný majster sveta nebude člen národného tímu, nebude môcť podľa pravidiel štartovať vo Svetovom pohári, ktorý v uplynulej sezóne ovládol.

Oslo 24. apríla (TASR) - Päťnásobný olympijský šampión v behu na lyžiach Johannes Hösflot Kläbo odišiel z nórskej reprezentácie. Vo svojom stanovisku uviedol, že národný zväz vďaka jeho odchodu ušetrí a bude mať viac financií pre ostatných pretekárov.

Ak deväťnásobný majster sveta nebude člen národného tímu, nebude môcť podľa pravidiel štartovať vo Svetovom pohári, ktorý v uplynulej sezóne ovládol. Celkovým víťazom prestížneho seriálu sa stal štvrtýkrát v kariére. Podľa nórskych médií má tamojší zväz po odchode hlavného sponzora finančné problémy a bude musieť pristúpiť k značným škrtom v rozpočte.

"Po mojom odchode môže národný zväz zredukovať svoje náklady a minúť viac peňazí na ostatných športovcov. Áno, teraz už nemusia platiť za moje vysokohorské kempy. Som si vedomý, že na základe tohto rozhodnutia prichádzam o svoj príjem a bude si musieť sám uhrádzať náklady. Budem si všetko financovať sám," citovala z vyhlásenia 26-ročného Kläba agentúra DPA.

Nórska lyžiarska asociácia uviedla, že jej je ľúto odchodu Kläba, no jeho rozhodnutie rešpektuje. Teraz chce nájsť spôsob, ako obísť pravidlo, podľa ktorého iba člen národného tímu môže štartovať na medzinárodných súťažiach a podujatiach. Kläbo stále dúfa, že bude môcť súťažiť v pretekoch SP i na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

Šéf nórskych bežcov na lyžiach Espen Bjervig sa vyjadril, že zväz Kläbovo rozhodnutie rešpektuje, ale verí v jeho návrat. "Johannes sa už dávnejšie verejne vyjadril, že by mohol z reprezentácie odísť. Súčasne je nutné povedať, že sme ho v tíme, samozrejme, chceli. Snažili sme sa pre neho urobiť pred novou sezónou maximum," uviedol Bjervig v tlačovej správe.