Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Klasiku Bruggy - De Panne vyhral v špurte skupinky Philipsen

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral 47. ročník klasiky Bruggy - De Panne.

De Panne 22. marca (TASR) - Domáci cyklista Jasper Philipsen vyhral 47. ročník klasiky Bruggy - De Panne. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck sa presadil v záverečnom špurte štvorčlennej skupiny a 211 km dlhú rovinatú trasu zvládol za 4:42:25 hodiny. Druhý skončil Holanďan Olav Kooij (Jumbo-Visma) a tretiu priečku obsadil ďalší Belgičan Yves Lampaert (Soudal-QuickStep).

Tradične šprintérsku klasiku poznačilo daždivé a veterné počasie, ktoré sa postaralo o drámu na inak úplne rovinatých cestách na severovýchode Belgicka. Sedmička v úniku, ktorá sa oddelila hneď v úvode, nemala veľa šancí a jej pokus sa skončil už pred métou sto km pred cieľom. Pelotón sa však nemohol tešiť na pokojný priebeh, práve naopak. Silný bočný vietor na trati, ktorá viedla z veľkej časti popri brehoch Severného mora, narobil "paseku", postaral sa o množstvo pádov a neustále rozdeľoval pelotón.

Balík sa výrazne pretrhol asi 100 km pred cieľom a trvalo ďalších 30, kým sa zadná skupina dokázal vrátiť. Hneď na to však znovu využilo vietor 18 jazdcov a vytvorili si polminútový náskok. Ten držali aj 40 km pred cieľom a to už vyzeralo nádejne, navyše, keď boli vpredu aj favoriti Fabio Jakobsen a Yves Lampaert, ktorí mali k sebe aj dvoch tímových kolegov z Soudalu-QuickStep, Philipsen, Pascal Ackermann (SAE Team Emirates), Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), Arnaud Demare (Groupama-FDJ) či Kooij. Čelná skupina dobre spolupracovala a o pár km bolo jasné, že o triumf sa pobijú už len cyklisti v nej.

Rozhodujúci nástup prišiel 15 km pred páskou, keď sa dokázali odtrhnúť Lampaert, Philipsen, Kooij a Frederik Frison (Lotto Dstny). Štvorica mala šesť km pred cieľom náskok 25 sekúnd a v závere si zašpurtovala o vavríny. Najviac síl mal Philipsen, ktorý vyštartoval spoza Lampaerta a vyhral súboj s Kooijom.



47. ročník Bruggy - De Panne (211 km):

1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:42:25 h, 2. Olav Kooij (Hol./Jumbo-Visma), 3. Yves Lampaert (Belg./Soudal-QuickStep) obaja rovnaký čas, 4. Frederik Frison (Belg./Lotto Dstny) +1 s, 5. Fabio Jakobsen (Hol./Soudal-QuickStep) +21, 6. Jonas Rickaert (Belg./Alpecin-Deceuninck) rovnaký čas