Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

TEL: Kluby navrhli termín štartu sezóny i zmeny licenčných predpisov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Väčšina klubov sa zhodla na odporúčaní pre vedenie SZĽH upraviť licenčné predpisy a súťažné poriadky tak, aby licenciu na účasť v najvyššej súťaži mohli vlastniť len obchodné spoločnosti.

Bratislava 7. júna (TASR) - Väčšina účastníkov najvyššej slovenskej hokejovej súťaže odporučila Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH) začiatok sezóny Tipos Extraligy 2021/2022 na 24. septembra. V tlačovej správe o tom informovala Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK). Kluby tiež navrhli zachovanie limitu zahraničných hráčov či zmenu v licenčných podmienkach pre účastníkov súťaže.

Po vzájomnej dohode na spoločnom stretnutí extraligové kluby požiadali vedenie SZĽH ako organizátora najvyššej súťaže, aby do svojich dokumentov a predpisov pre sezónu 2021/2022 implementoval okrem návrhu termínovej listiny aj ďalšie úpravy a návrhy.

V stanovenom termíne sa do Tipos Extraligy 2021/2022 prihlásili všetky kluby, čo podľa APHK vyvrátilo akékoľvek špekulácie o vzniku novej súťaže v budúcom súťažnom ročníku. V záujme postupného skvalitňovania úrovne slovenského hokeja odporučila väčšina účastníkov, aby naďalej platilo obmedzenie pre počet zahraničných hráčov na zápasových súpiskách. Do jedného duelu by opäť mohlo zasiahnuť maximálne sedem legionárov.

Extraliga by naďalej nebola uzatvorená, víťaz Slovenskej hokejovej ligy (SHL) by však nemal v nasledujúcej sezóne garantovaný priamy postup medzi elitu. Kluby navrhujú opätovné zavedenie baráže medzi posledným tímom z najvyššej súťaže a víťazom SHL s cieľom neustáleho zvyšovania športovej úrovne Tipos Extraligy.

Väčšina klubov sa zhodla na odporúčaní pre vedenie SZĽH upraviť licenčné predpisy a súťažné poriadky tak, aby licenciu na účasť v najvyššej súťaži mohli vlastniť len obchodné spoločnosti, teda spoločnosti s ručením obmedzeným či akciové spoločnosti. Z pohľadu klubov je účastník, ktorý vystupuje ako občianske združenie, zvýhodňovaný v porovnaní s ostatnými. Taktiež sa v kluboch vystupujúcich ako občianske združenia vytvára riziko nestáleho zázemia v prípade personálnych zmien na úrovni vedenia jednotlivých miest. Takéto pravidlo bolo zavedené už v minulosti a platilo do sezóny 2018/2019. Rovnaká úprava platí aj v Českej republike či v súťažiach Slovenského futbalového zväzu (SFZ), v tej najvyššej môžu pôsobiť iba akciové spoločnosti.

"Väčšina klubov Tipos Extraligy zároveň požiadala SZĽH, aby pri udeľovaní licencie na novú sezónu odstránil nerešpektovanie zmluvy zo strany účastníka extraligy HC Slovan Bratislava," uviedla ďalej APHK v tlačovej správe. Medzi očakávaniami väčšiny klubov je implementácia moderných prvkov z iných špičkových profesionálnych súťaží v Európe a skvalitňovanie, vzdelávací proces a profesionalizácia rozhodcov, vrátane šéfa komisie rozhodcov.

Kluby zároveň pozvali vedenie SZĽH na spoločné stretnutie do Zvolena, ktoré sa uskutoční v stredu 9. júna 2021. Témou stretnutia bude príprava najbližšej extraligovej sezóny i implementácia ďalších noviniek, ktoré povedú k zvýšeniu úrovne slovenského hokeja.