Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Komisia športovcov chce hry aj naďalej politicky neutrálne

Olympijská pochodeň pri príležitosti otváracieho ceremoniálu štartu štafety s olympijským ohňom hier v Tokiu po krajine v tréningovom centre futbalového klubu vo Fukušime vo štvrtok 25. marca 2021. Foto: TASR/AP

Komisia však zároveň odporučila reštrukturalizáciu pravidla 50. Športovci by mali dostať viac príležitostí deklarovať osobné názory na odeve, v médiách, či na sociálnych sieťach.

Lausanne 23. apríla (TASR) - Olympijské hry naďalej zostanú politicky, nábožensky aj rasovo neutrálne. Podľa stanoviska komisie športovcov i exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) akékoľvek prípadné protesty na blížiacich sa OH v Tokiu aj na ZOH 2022 v Pekingu musia zostať mimo športovísk, ceremoniálov a stupňov víťazov.

Olympijské hnutie čelilo v uplynulých mesiacoch tlaku predovšetkým z USA, ktoré sa dožadovalo zmeniť, alebo úplne zrušiť pravidlo podľa článku 50. To nepovoľuje na športoviskách žiaden typ demonštrácie, alebo politickej, náboženskej či rasovej propagandy. "Cieľom pravidla 50 nie je umlčať športovcov, ani ich urobiť apolitickými. Skôr je to snaha udržať olympijské hry politicky neutrálne. Tak rozmanitá a univerzálna organizácia ako MOV môže iba s ťažkosťou rozlišovať medzi prípustnými a neprípustnými príčinami protestu. Z tohto dôvodu sa celoplošná politika neutrality považuje za vhodné a primerané riešenie a to aj z hľadiska ľudských práv," píše sa v oficiálnom stanovisku komisie, ktoré zverejnila aj oficiálna stránka Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Komisia však zároveň odporučila reštrukturalizáciu pravidla 50. Športovci by mali dostať viac príležitostí deklarovať osobné názory na odeve, v médiách, či na sociálnych sieťach.