Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Kontrolórka športu vykonala počas prvého roka vo funkcii 79 kontrol

Na snímke hlavná kontrolórka športu Mariana Dvorščíková počas brífingu 14. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Činnosť hlavnej kontrolórky športu ocenil aj štátny tajomník MŠVVŠ Ivan Husár.

Bratislava 3. júna (TASR) - Počas prvých 12 mesiacov vo funkcii hlavnej kontrolórky športu zrealizovala Mariana Dvorščíková 79 kontrolných činností, z toho tri finančné kontroly na mieste. Uviedla to na piatkovej tlačovej konferencii pri bilancii svojej doterajšej činnosti.

Ako priblížila, finančné kontroly na mieste sa týkali Slovenskej asociácie športu na školách (SAŠŠ), Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja (SAFKST) a Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA). "V prípade prvých dvoch menovaných odhalila kontrola nedostatky vážnejšieho charakteru týkajúce sa neoprávnených výdavkov, nesprávne zúčtovaných výdavkov, ale i ďalších porušení predpisov," spresnila Dvorščíková. "SAŠŠ korektne uznala nedostatky, urobila nápravu a korekciu vo výške 61.000 eur vrátila do rozpočtu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR. Pri SAFKST bola výška neoprávnene či nesprávne použitej sumy až na úrovni 215.000 eur, v tomto prípade sa kontrolovaný subjekt s výsledkom kontroly nestotožnil a záležitosť sa preto posúva na Úrad vládneho auditu," dodala hlavná kontrolórka športu. Najlepšie vyšla finančná kontrola na mieste podľa jej slov v SBA: "Preukázala len nedostatky formálneho charakteru."

V prípade kontrolných činností v súlade so zákonom o športe sa Dvorščíková zamerala napríklad na kontrolu dodržiavania stanov, činnosti samotnej kontroly v rámci jednotlivých zväzov, kontroly volieb orgánov zväzov či zverejňovania informácií: "Z tejto činnosti vyplynulo, že 11 zväzov nedodržalo zákon o športe. Väčšina z nich zareagovala promptne na poukázané nedostatky a vykonala nápravu, nestalo sa tak len v prípade Slovenského curlingového zväzu, ktorému bolo dočasne pozastavené financovanie."

Hlavná kontrolórka športu zdôraznila, že primárnym cieľom jej kontrolných činností nie je dokázanie nedostatkov a sankcionovanie: "Treba si však uvedomiť, že len z kapitoly rezortu školstva prúdi v roku 2022 do športu 110 miliónov eur, preto je potrebné dôsledne kontrolovať narábanie s týmito verejnými zdrojmi." V súlade s touto ambíciou sa okrem samotných kontrol chce venovať aj edukácii kontrolórov a ekonómov jednotlivých zväzov.

Činnosť hlavnej kontrolórky športu ocenil aj štátny tajomník MŠVVŠ Ivan Husár. "Prekonala všetky očakávania, už za prvý rok vykonala veľký kus práce," vyhlásil Husár, pričom za príklad označil počet časovo náročných finančných kontrol na mieste: "Za jediný rok ich urobila tri, jej predchodkyňa ich zrealizovala sedem za päť rokov." O stúpajúcej dôveryhodnosti hlavného kontrolóra športu svedčí podľa neho aj zvyšujúci sa počet podnetov na kontrolu.

Marianu Dvorščíkovú do funkcie hlavnej kontrolórky športu vymenovala vláda v polovici mája 2021, na poste nahradila Alicu Fisterovú. Pri svojom menovaní avizovala zaviesť plán kontrolnej činnosti podľa vzoru Najvyššieho kontrolného úradu s využívaním aj náhodných kontrol na základe podnetov.