Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Korčuliarska únia zváži minimálny vek účastníkov seniorských súťaží

Krasokorčuliarka Ruského olympijského výboru (ROC) Kamila Valijevová v krátkom programe žien počas krasokorčuľovania na ZOH 2022 v Pekingu 15. februára 2022. Foto: TASR/AP

Kauza mladej ruskej krasokorčuliarky Valijevovej je najväčšou témou ZOH.

Peking 18. februára (TASR) - Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) v piatok oznámila, že zváži návrh na zvýšenie minimálneho veku účastníkov seniorských krasokorčuliarskych súťaží. Táto myšlienka prišla po štvrtkovom finále sólistiek na zimných olympijských hrách v Pekingu, ktoré v dôsledku verejného tlaku ohľadom dopingovej kauzy psychicky nezvládla 15-ročná ruská olympionička Kamila Valijevová.

"Môžeme potvrdiť, že rada ISU sa už rozhodla navrhnúť zvýšenie minimálneho veku súťažiacich na 17 rokov vo všetkých disciplínach. Za normálnych okolností neinformujeme o svojej agende pred jej zverejnením, viedla nás k tomu súčasná situácia a správy rôznych médií," uviedla ISU pre agentúru AFP. O návrhu sa bude rozhodovať na júnovom stretnutí únie v Thajsku. Na jeho schválenie budú potrebné dve tretiny hlasov.

Kauza mladej Rusky je najväčšou témou ZOH. Deň po skončení tímovej súťaže, v ktorej prispela k zisku zlatých medailí pre tím Ruského olympijského výboru (ROC), informovalo akreditované laboratórium v Štokholme o jej pozitívnom teste na zakázanú látku trimetazidín. Vzorku jej odobrali ešte 25. decembra. Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Svetová antidopingová agentúra (WADA), ISU a separátne aj Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) sa následne obrátili na Športový arbitrážny súd (CAS), aby Valijevovej zabránil štartovať. CAS po takmer šesťhodinovom posudzovaní faktov v pondelok vyriekol verdikt, že voči Valijevovej neuplatní okamžitú sankciu v podobe zákazu štartu na ZOH. Súd v Lausanne zverejnil, že zákaz štartu by nebol v súlade so športovou spravodlivosťou a poukázal na nevhodné načasovanie zverejnenia informácie o jej dopingovom prípade.