Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Košičania začali prípravu na ľade, pôjdu aj do Salzburgu

Na snímke hráči HC Košice počas prvého oficiálneho tréningu v Crow aréne v Košiciach 2. augusta 2021. Foto: TASR - František Iván

Prípravu im spestrí aj turnaj, ktorý organizujú spoločne s michalovskou Duklou. Na ňom sa v domácom prostredí predstavia proti Ľjubľane, Miškovcu a Slovanu Bratislava.

Košice 2. augusta (TASR) - Hokejisti HC Košice v pondelok odštartovali spoločnú prípravu na sezónu 2021/2022. Fínsky tréner Kalle Kaskinen bude mať kompletný tím k dispozícii až v stredu, dovtedy jeho zverenci absolvujú popri tréningových jednotkách aj testy a zdravotné prehliadky. "Oceliarov" čakajú v prípravnom období dva turnaje, vítaným spestrením bude najmä zahraničný v Salzburgu.

Košičania sa v Rakúsku stretnú s Mníchovom a s jedným z dvojice Salzburg - Liberec. Prípravu im spestrí aj turnaj, ktorý organizujú spoločne s michalovskou Duklou. Na ňom sa v domácom prostredí predstavia proti Ľjubľane, Miškovcu a Slovanu Bratislava. "Turnaj a sústredenie budú príležitosť spoznať nových hráčov a nastaviť si pravidlá v kabíne. Verím, že si to užijeme a položíme základný kameň budúcej sezóny. Čakajú nás špičkové kluby, ktoré pravidelne hrajú o najvyššie priečky vo svojej lige aj v Lige majstrov. Pre náš formujúci sa tím to bude krst ohňom, ale práve takéto skúšky a zápasy nás posunú vpred," povedal športový manažér HC Košice Gabriel Spilar pre klubovú stránku.



"Oceliari" chcú v prípravnom období vyladiť formu na extraligovú sezónu 2021/2022, v ktorej si pripomenú sto rokov hokeja v Košiciach a zároveň 60. výročie založenia klubu. Zároveň chcú napraviť svoje renomé z nedávnych sezón, keďže v semifinále nehrali od roku 2016. V pandémiou ovplyvnenom ročníku 2020/2021 vypadli v predkole play off, no vedenie klubu zmenami v kádri naznačilo vyššie ambície.



Do tímu pribudlo viacero skúsených hráčov a zmeny sa dotkli všetkých postov. Vrátane kľúčového brankárskeho, ktorý obsadia Dominik Riečický a Andrej Košarišťan, ktorý sa vrátil po sezóne v Kladne. "Spoločne s Markom Milým sme mali Dominika a Andreja na našom "skauting liste" úplne hore. Preto sme nadšení, že máme oboch a sme s touto voľbou spokojní. Išlo nám aj o to, aby sme mali v tradičnom slovenskom klube dvoch slovenských brankárov. V dnešnej dobe to nie je jednoduché, no išlo nám o to a napokon sa to aj podarilo," povedal tréner brankárov Dušan Strharský pre TASR.

Na snímke zľava hráč HC Košice Jakub Cibák, hlavný tréner HC Košice Kalle Kaskinen a hráč HC Košice Eduard Šedivý počas prvého oficiálneho tréningu v Crow aréne v Košiciach 2. augusta 2021.
Foto: TASR - František Iván


Košarišťan bol počas sezóny 2019/2020 brankárska jednotka "oceliarov," ale aj jeho o dva roky starší kolega medzičasom presvedčil o svojich kvalitách. "Máme vyrovnanú brankársku dvojicu. "Riči" (Riečický, pozn.) ukázal, že môže byť brankárska jednotka. Myslím si, že momentálne to majú päťdesiat na päťdesiat a uvidíme, komu to lepšie pôjde. "Košo" má u nás určitú históriu zo sezóny 2019/2020. Myslím si, že obaja sa môžu popasovať o pozíciu v bránke, čo môže byť zaujímavé aj pre fanúšikov," uviedol Strharský.



V kádri košického tímu ostalo po sezóne 2020/2021 viacero ofenzívnych lídrom vrátane najlepšieho strelca tímu Pavla Klhůfeka. Ten si 31 gólmi vytvoril osobné maximum a napriek záujmu iných klubov pokračuje v Košiciach. "S vedením košického klubu sme sa rozprávali už pred play off. V tej chvíli bola neistá situácia, čo vyplývalo aj z pandémie. Sezónu som mal dobrú, ale nepreceňoval by som to. Play off sa mi príliš nevydarilo a hodnotenie tímu vždy závisí práve od výsledku v play off. Tam sme neboli úspešní. Dúfam, že tentoraz to bude tak, že aj keď dám menej gólov, tak budeme v play off ďalej. Kvalita, talent a potenciál tohto tímu sú obrovské. Verím, že výsledky budú lepšie než v minulom ročníku a že my hráči potvrdíme to, pre čo nás angažovali," povedal Klhůfek pre TASR.

Hoci na klubovej úrovni pôsobisko nezmenil, medzi sezónami predsa len absolvoval jeden prestup - do stavu manželského. "Svadba bol pre mňa veľký míľnik a tak sa moje medzisezónne obdobie točilo okolo príprav na novú sezónu, ale aj na svadbu. Našťastie všetko dobre dopadlo a prialo nám aj počasie. S manželkou sme už boli 7 rokov spolu a teraz sme svoj zväzok spečatili," prezradil.



Zatiaľ čo pre Klhůfeka pôjde o tretiu sezónu v košickom drese, pre iných bude 2021/2022 premiérová. K takým hráčom patrí aj 25-ročný obranca Ladislav Romančík, ktorý sa po troch sezónach v českej extralige, resp. v IHL vráti do najvyššej slovenskej súťaže. "Po sezóne som mal nejaké ponuky aj zo zahraničia, ale košická ma najviac zaujala. Páčila sa mi komunikácia s manažérom (Gabrielom Spilarom, pozn.) a keďže som na košický klub počul iba to najlepšie, tak som sa rozhodol prijať ponuku z HC. Mal som zaujímavú ponuku zo severu Európy, ale dal som na vnútorný hlas, ktorý vravel, že mám ísť do Košíc," povedal Romančík, ktorý sa teší aj na novú skúsenosť pod fínskymi trénermi. "Hral som už pod švédskymi trénermi, ale pod fínskymi ešte nie. Určite budú vyžadovať disciplínu a aj korčuliarsku náročnosť. Verím, že prinesú veľkú trénerskú kvalitu, aby sme mali čo najlepšiu sezónu," uviedol Romančík.

Na snímke brankári HC Košice, zľava Roman Kaľavský, Dominik Riečický a Andrej Košarišťan počas prvého oficiálneho tréningu v Crow aréne v Košiciach 2. augusta 2021.
Foto: TASR - František Iván


Káder HC Košice:



Brankári: Andrej Košarišťan, Dominik Riečický

Obrancovia: Jakub Cibák, Radek Deyl, Miroslav Novota, Ladislav Romančík, Colton Saucerman (USA), Eduard Šedivý, Kevin Tansey (Kan.)

Útočníci: Marek Bartánus, Martin Belluš, Michal Chovan, Juraj Eliaš, Frič, Matúš Havrila, Oliver Jokeľ, Andrej Kiss, Pavel Klhůfek (ČR), Adam Lapšanský, Allan McPherson, Juraj Milý, Samuel Nagy, Vadim Pereskokov (Rus.), Martin Réway, Patrik Rogoň, Marek Slovák, Lukáš Vaculík

Prišli: Marek Bartánus (Michalovce), Andrej Košarišťan (Mladá Boleslav, hosť.), Allan McPherson (Zvolen), Vadim Pereskokov (Nižnij Novgorod) , Patrik Rogoň (Nové Zámky), Ladislav Romančík (Bratislava Capitals), Colton Saucerman, Kevin Tansey (obaja HC Innsbruck),Marek Slovák (Nitra), Eduard Šedivý (Michalovce)

Odišli:
Marek Baránek (Kladno), Jakub Demek (Edmonton Oil Kings), Pavel Jenyš (Poruba), Martin Krasničan (Prešov), Christián Michalčin (Briancon), Bruno Mráz (Michalovce), Martin Nemčík (Trenčín), Émile Poirier (Dinamo Riga) Marcel Petran (Žilina), David Růžička (Prešoyv), Ádam Vay (Fassa), Filip Vrábeľ (Spišská Nová Ves), Colin Jacobs (?), Žiga Pavlin (?), Tomáš Slovák (?)


rozpis prípravných zápasov HC Košice:

Sobota, 14. augusta: Košice - EHC Red Bull Mníchov /20.30/ - turnaj v Salzburgu

Nedeľa, 15. augusta: Salzburg/Liberec - turnaj v Salzburgu

Štvrtok, 19. augusta: Košice - HK SŽ Olimpija Ľjubľana /16.00/ - turnaj v Košiciach/Michalovciach

Piatok, 20. augusta:
Košice - DVTK Jegesmedvék Miškovec /16.00/ - turnaj v Košiciach/Michalovciach

Nedeľa, 22. augusta: Košice - Slovan Bratislava /14.00/ - turnaj v Košiciach/Michalovciach

Piatok, 3. septembra: iClinic Bratislava Capitals - Košice /18.00/