Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Košice proti Nitre prvýkrát od finále 2014,v play off ju vždy zdolali

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Košičania majú na konte víťazstvo v základnej časti, vďaka ktorému začnú každú sériu play off na domácom ľade, ktorý budú mať k dispozícii aj v prípadnom rozhodujúcom siedmom stretnutí.

Košice/Nitra 16. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice a HK Nitra narazia na seba v play off slovenskej extraligy po deviatich rokoch. Ich predošlá konfrontácia vo vyraďovacej časti priniesla v roku 2014 majstrovský titul pre Košice. "Oceliari" sú v pozícii favorita aj tentoraz, tímy delilo po základnej časti 35 bodov a deväť priečok.

Košičania majú na konte víťazstvo v základnej časti, vďaka ktorému začnú každú sériu play off na domácom ľade, ktorý budú mať k dispozícii aj v prípadnom rozhodujúcom siedmom stretnutí. Za sebou majú turbulentnú dlhodobú časť. Odštartovali ju štyrmi prehrami, po ktorých boli na poslednom mieste tabuľky. Odvtedy sa im už iba raz stalo, že prehrali dva zápasy za sebou. Prezentovali sa viacerými víťaznými stretnutiami v rade a v základnú časť ukončili ôsmimi víťazstvami. Po zaváhaniach Zvolena i Slovana Bratislava sa prvýkrát v sezóne dostali na prvé miesto tabuľky až po záverečnom kole.

Dosiahli najvyšší počet strelených gólov (163) a zároveň aj najmenej inkasovali (114), pričom v oboch ukazovateľoch boli o jeden gól lepší než Slovan. Zatiaľ čo Košičania boli na dne tabuľky iba v úvode sezóny, Nitra sa v pásme zostupu pohybovala dlhšie. V novembri a decembri zaznamenala 13 prehier za sebou, no návratom trénera Antonína Stavjaňu sa zlepšili aj výsledky a tím napokon v závere základnej časti odvrátil hrozbu zostupu. Napokon za sebou po priamom súboji v záverečnom kole ZČ nechal Liptovský Mikuláš, ktorému chýbal jediný gól k účasti v kvalifikácii do play off. Do nej sa z 10. miesta prebojovala Nitra, ktorá následne zdolala siedmy tím dlhodobej časti Poprad 3:0 na zápasy (2:1 (v), 2:1 (v), 2:0).

Pôjde o piatu konfrontáciu Košíc s Nitrou v histórii play off slovenskej extraligy. Doterajšie štyri sa skončili víťazstvom Košíc - prvé tri výsledkom 4:1 na zápasy. Zatiaľ poslednú vzájomnú sériu rozlúskol až rozhodujúci siedmy zápas finále 2014, v ktorom Košičania triumfovali 6:0 a získali titul. Z aktérov nadchádzajúcej série si to pamätajú košický obranca Radek Deyl a útočník Nitry Tomáš Hrnka, ktorý hral pred deviatimi rokmi za Košice. Zatiaľ čo 35-bodový rozdiel v tabuľke hovorí v prospech Košíc, vzájomné zápasy naznačujú vyrovnanejšiu sériu. Oba tímy vyhrali v základnej časti po dva vzájomné zápasy, pričom dokázali triumfovať aj na klzisku súpera.

Košice chcú nadviazať na formu zo základnej časti, Slovák: Máme dostatok kvality



Hokejisti HC Košice vstúpia do štvrťfinále play off Tipos extraligy s cieľom nadviazať na výsledky zo záveru základnej časti. V nej triumfovali po tom, čo zvíťazili v záverečných ôsmich zápasoch za sebou a mohutným finišom sa dostali na 1. miesto tabuľky.

"Sme v dobrej forme, máme dostatok kvality," povedal útočník Marek Slovák pre klubovú stránku. "Oceliari" mali po úspešnom zavŕšení ZČ 12-dňové voľno, počas ktorého stihli krátke sústredenie v poľských Tatrách, no venovali sa najmä príprave na štvrťfinálového súpera. Jeho meno spoznali po kvalifikačnej sérii medzi Popradom a Nitrou. Napriek tomu, že v pozícii favorita boli Popradčania, z postupu sa v najkratšom možnom čase tešila Nitra. V pozícii desiateho tímu po základnej časti zdolala siedmy Poprad 3:0 na zápasy. Stretnutia najbližšieho súpera Košičanov pozorne sledoval útočník Marek Slovák, ktorý pochádza práve spod Zobora.

"Bolo to hlavne o brankárovi, hrali umne. Vonku vyťažili z minima maximum a doma mali dobrý vstup. Potom to zavreli a pridali druhý gól v presilovke. Poprad už nepustili prakticky do ničoho a celkovo hrali veľmi dobre v defenzíve. A treba povedať, že Poprad si toho veľa nevytvoril," uviedol Slovák. Košičania majú za sebou dlhší oddych než ich súper.

Od prvého zápasu, ktorý je na programe v piatok o 18.00 h, chcú pokračovať vo forme, ktorá ich zdobila v závere základnej časti. "Hrali sme v nich jeden za druhého a pomáhali si. Tímový duch nám priniesol góly a víťazstvá. Chceme v tom pokračovať," uviedol kapitán Michal Chovan pre webstránku hckosice.sk. Košičania začali sezónu 2022/23 v menšej Crow aréne, v ktorej sa im spočiatku príliš nedarilo, no návratom do Steel arény sa výsledky zlepšili. Ako dôležitá sa pre nich ukázala podpora domáceho publika. Na domácom ľade získali 58 bodov a z 25 zápasov zvíťazili v 19.

Slovák verí, že domáce prostredie zaváži už v prvých dvoch zápasoch. "V závere základnej časti nás zdobili dobré presilovky i oslabenia a toto potrebujeme potvrdiť. Verím, že sa ukáže sila našich štyroch útokov. Ideálne by bolo zvládnuť už prvé dva domáce zápasy a v tomto smere sa spoliehame aj na našich fanúšikov. Dúfam, že príde veľa ľudí a tí nás potlačia k víťazstvám," poznamenal Slovák.


Nitra chce zopakovať defenzívu z predkola a zvýšiť aktivitu v útoku



Hokejisti HK Nitra vstúpia do štvrťfinálovej série play off Tipos extraligy s cieľom nadviazať na výkony z nedávnej série proti Popradu. V nej triumfovali 3:0 na zápasy po tom, čo súperovi dovolili streliť iba dva góly. Poctivá defenzíva bude podľa asistenta trénera Dušana Mila dôležitá aj proti Košiciam, chce však zvýšiť aj aktivitu v útoku.

Nitrania neboli v kvalifikácii play off proti Popradu favorit. Do vyraďovacej časti postúpili z posledného možného 10. miesta po tom, čo v záverečnom zápase základnej časti zaznamenali proti Liptovskému Mikulášu postupovú prehru 0:1. Ak by prehrali vyšším gólovým rozdielom, sezóna by sa pre nich skončila. Proti Popradu, ktorý bol po dlhodobej časti na 7. priečke, začali dvomi víťazstvami 2:1 na klzisku súpera. Nádejne rozbehnutú sériu ukončili v najkratšom možnom čase domácim víťazstvom 2:0. V troch zápasoch inkasovali iba dva góly, brankár Libor Kašík v nich dosiahol 98,21-percentnú úspešnosť zákrokov. "Keby sme ho mali vlani, vyhrali by sme titul," povedal v eufórii prezident nitrianskeho klubu Miroslav Kováčik.

Nitrania obsadili v sezóne 2021/22 druhé miesto, keď vo finále prehrali so Slovanom Bratislava. V základnej časti ročníka 2022/23 však zaostali za očakávaniami. Doplácali na zranenia a pred Vianocami absolvovali 13-zápasovú sériu prehier. Po nej sa tím, už pod vedením staronového trénera Antonína Stavjaňu, ktorý nahradil Normundsa Sejejsa, vzchopil. K prestížnemu víťazstvu v Kontinentálnom pohári pridal úspešný boj o záchranu a tesný postup do kvalifikácie play off. V nej sa tím prezentoval defenzívou, ktorá robila "kamzíkom" problémy. Tú chcú zopakovať aj proti Košiciam, no Stavjaňov asistent Milo si uvedomoval, že pre úspech bude potrebné pridať v útoku: "Košice majú kvalitných útočníkov. Musíme byť aktívnejší v ofenzíve. Neviem, či bude na Košice stačiť iba defenzíva." V pomerne krátkom čase sa tím dostal z pásma zostupu do napokon úspešného boja o play off a následného štvrťfinále.

Výsledkový progres sa pozitívne podpísal na nálade v tíme. "V šatni je výborná nálada. Ešte v januári to s nami nevyzeralo dobre, no teraz sme v play off. Každý chce vyhrávať, aj my chceme postúpiť cez Košice. Ich sila je v ofenzíve, majú kvalitných a tvorivých útočníkov. Ak budeme obetavo plniť to, čo máme, myslím si, že to pôjde. Popri obrane však musíme zabrať aj v útoku. Sme v tempe, dúfam, že to bude naša výhoda,“ poznamenal obranca František Gajdoš, pre ktorého je prebiehajúca sezóna najvydarenejšia v doterajšej kariére. "Dôvera trénerov ma teší, chcem im ju vrátiť. Moje výkony môžu byť stále lepšie," uviedol Gajdoš.



Vzájomná bilancia zápasov v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Košíc: 2:3 (v), 4:0, 1:3 (v), 2:3



Košice - Nitra v play off:



2004/2005, štvrťfinále: 4:1 na zápasy

2010/2011, štvrťfinále: 4:1 na zápasy

2012/2013: semifinále: 4:1 na zápasy

2013/2014: finále: 4:3 na zápasy




Kompletný program štvrťfinálovej série (na štyri víťazné zápasy):

1. zápas, piatok 17. marca: Košice - Nitra /18.00/

2. zápas, sobota, 18. marca: Košice - Nitra /17.30/

3. zápas, utorok, 21. marca: Nitra - Košice /18.00/

4. zápas, streda, 22. marca: Nitra - Košice /18.30/

prípadný 5. zápas, piatok, 24. marca: Košice - Nitra /18.00/

prípadný 6. zápas, nedeľa, 26. marca: Nitra - Košice /18.00/

prípadný 7. zápas, utorok, 28. marca: Košice - Nitra /18.00/