Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Košice zvíťazili nad Zvolenom 6:2, znížili stav série na 1:3

Na snímke radosť hráčov Košíc Foto: František Iván

Piaty zápas hokejovej play off extraligy je na programe v pondelok 15. apríla na ľade Zvolena.

Košice 12. apríla (TASR) - Hokejisti úradujúceho vicemajstra HC Košice dokázali zvíťaziť nad HKM Zvolen až vo štvrtom stretnutí hokejovej play off extraligy 6:2 a znížili stav série na 1:3.

"Oceliari" začali aktívne, neustále sa tlačili do prečíslenia a zamestnávali obranu hostí. Do vyloženej šance sa dostali až v 5. minúte, keď Jenčík v presilovej hre vyrazenú strelu Spilara pohotovo zasunul za Šimkov chrbát - 1:0. Hostia sa potom osmelili a častejšie ohrozovali košickú bránku. V 6. minúte Brabencovu strelu zblízka brankár Hylák kryl a o tri minúty neskôr sa ho snažil prekvapiť i Podkonický, no domáci gólman opäť spoľahlivo zasiahol. V ďalšom priebehu mali Zvolenčania k dispozícii tri presilové hry, no pri poslednej z nich zle striedali a nevyužili možnosť vyrovnať. V 16. minúte bol blízko ku gólu Brabenec, ale sám zoči-voči Hylákovi nepochodil. Košický gólman sa o minútu neskôr predviedol i pohotovým zákrokom pri tečovanom puku Lukáša Juríka po tvrdej strele Novajovského, keď už hostia dvíhali ruky nad hlavu. Hra sa počas úvodnej dvadsaťminútovky prelievala z jednej strany na druhú a hralo sa v rýchlom tempe.

Košičania na začiatku druhej tretiny dohrávali presilovú hru, skórovať dokázali až dve sekundy po jej skončení, Pašek zužitkoval prihrávku Haščáka a zvýšil na 2:0. V 23. minúte mohli hostia zblízka kontrovať po strelách Škvaridla a Puliša, ale koncentrovaný Hylák sa nenechal zaskočiť. O dve minúty neskôr sa ocitol v ideálnej šanci po peknej kombinačnej akcii domáci Haščák, trafil iba dobre stojaceho Šimka. Na opačnej strane v 28. minúte nebezpečne zakončoval Škvaridlo, no košický gólman znova spoľahlivo zlikvidoval jeho zakončenie a o minútu neskôr si na ňom vylámal "zuby" v presilovej hre i Juraško. Zvolen po skončení početnej výhody okamžite inkasoval z hokejky potrestaného Mlynaroviča, keď mu v 31. minúte puk pred prázdnu bránku naservíroval Spilar. Domáci boli pri chuti a o dve minúty neskôr mohol zvýšiť Boltun, ani na tri razy však nedokázal nadvihnúť puk nad Šimkov pravý betón. V záverečných sekundách druhej tretiny ešte Boltun vyzval do zakončenia Marcinka, ale ten v dobrej šanci neprepasíroval puk do zvolenskej bránky.

Fotogaléria zo 4. finálového zápasu:


V úvode tretieho dejstva sa dostal do úniku domáci Slovák, ale Šimko aj so šťastím neinkasoval. V 44. minúte počas košickej presilovej hry tvrdo vypálil Štrbák, stav sa však nezmenil ani po jeho druhom zakončení o niekoľko sekúnd neskôr. Za hostí mohol v 48. minúte pri signalizovanom vylúčení kontrovať Lukáš Jurík, zblízka nedokázal prestreliť Hyláka. Ten si v oslabení poradil so zakončením Muchu i Čierneho a jeho spoluhráči navyše pridali štvrtý presný zásah. V úniku dvoch proti jednému našiel Spilar voľného Jenčíka a ten nekompromisne skóroval. Ďalší gól domácich pridal o dve minúty neskôr Pašek - 5:0. Ten istý hráč v 54. minúte zužitkoval ideálnu prihrávku Slováka v početnej výhode o dvoch hráčov, keď zakončoval do prázdnej bránky - 6:0. Za Zvolen znížil v 56. minúte hosťujúci Lukáš Jurík - 6:1 a bodku za stretnutím dal v presilovej hre o dvoch hráčov v záverečných sekundách zápasu Čierny - 6:2.

HC Košice - HKM Zvolen 6:2 (1:0, 2:0, 3:2) /stav série: 1:3/



Góly: 5. Jenčík (Spilar, Marcinko), 21. Pašek (Haščák, Štrbák), 31. Mlynarovič (Spilar, Jokeľ), 50. Jenčík (Spilar), 52. Pašek (Haščák, Jenčík), 54. Pašek (Slovák, Jenčík) - 56. L. Jurík (Škvaridlo, Podkonický), 60. Čierny (Juraško). Rozhodovali: Baluška, Jonák - Gajan, Valach, vylúčení: 8:9, navyše: Haščák 10 minút za zhodenie rukavíc - Čurilla 10 minút za zhodenie rukavíc, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, striedania: 30. Ľ. Zuzin (Zvolen) zapojil sa do hry, 7788 divákov.

zostavy:

HC Košice: Hylák - Cebák, Štrbák, Kolba, Šeda, Martin Chovan, Deyl, Novák - Haščák, Pašek, Jenčík - Boltun, Marcinko, Spilar - Novotný, Slovák, Jokeľ - Svitana, Mlynarovič, Gmitter

HKM Zvolen: Šimko - Čierny, Juraško, Novajovský, Mucha, Hraško, Hertl, Pichnarčík - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Puliš, M. Jurík, Kalla - Čurilla, Mahdalík, Ďaloga - 30. Ľ. Zuzin


Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Scenár zápasu bol rovnaký ako včera a inkasovali sme podobne v oslabení a v rovnakej minúte. Dostali sme druhý gól a predbiehali sa v zahadzovaní šancí. Súper to využil, bol kvalitný na puku, dobre korčuľoval a my sme sa trošku zlomili v tretej tretine. Výsledok bol pre nás trošku krutý."



Milan Staš, tréner Košíc: "Podobne ako včera aj dnes sme išli do vedenia gólom z presilovej hry. Hrali sme trpezlivo, čakali sme na svoju príležitosť, ktorá prišla v podobe ďalších gólov. Boli sme produktívni v koncovke, vychádzali nám aj presilové hry a dá sa povedať, že aj preto sme vysoko zvíťazili."



Dušan Pašek, útočník Košíc a autor hetriku: "Mali sme nôž na krku, zdolali sme súpera, takže spokojnosť. Chvalabohu nám to tam padalo, pri mojich dvoch góloch ma našla moja dvojička Marcel Haščák, pri treťom Marek Slovák. Musím ich pozvať minimálne na večeru."

Gabriel Spilar, útočník Košíc: "Dali sme rýchly gól, ale to aj včera, čo nám paradoxne nepomohlo. Je vždy dobré dať prvý gól, je to však iné, keď ho dáte v čase 59:59 min. ako na začiatku. Všetko je o tom ako sa hýbeme, ale hokej je o tom. V našom prípade nie je pôvabný, ale iný už ani nemôže byť. Musíme bojovať a do Zvolena ideme s tým, že chceme vyhrať."

Lukáš Jurík, kapitán Zvolena: "Zápas nám nevyšiel, hneď sme inkasovali rýchly gól i keď tlak od nich nebol až taký ako včera. Neboli sme dôrazní v koncovke, možno ak by sme vyrovnali alebo znížili. Za stavu 0:2 sme nepremenili šance, naopak oni pridali tretí gól a potom už hrali ľahko."