Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kostarika zdolala Japonsko a udržala sa v hre o postup

Keysher Fuller z Kostariky oslavuje so spoluhráčmi po tom, čo strelil úvodný gól svojho tímu počas majstrovstiev sveta, futbalového zápasu skupiny E medzi Japonskom a Kostarikou, na štadióne Ahmada Bin Aliho v Al Rayyan, Katar, v nedeľu 27. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Japonsko spravilo až päť zmien oproti prvému zápasu, v ktorom prekvapujúco zdolalo Nemecko, Kostarika pristúpila ku dvom výmenám.

Al Raján 27. novembra (TASR) - Futbalisti Kostariky prekvapujúco zvíťazili v nedeľňajšom zápase E-skupiny MS v Katare nad Japonskom 1:0. O ich triumfe rozhodol v 81. minúte Keysher Fuller. Kostarika sa tak udržala v hre o postupu do osemfinále, na konte má tri body rovnako ako Japonsko.

To sa v záverečnom kole skupiny stretne vo štvrtok 1. decembra o 20.00 h so Španielskom, Kostariku čaká v rovnakom čase Nemecko.



E-skupina, 2. kolo:



Japonsko - Kostarika 0:1 (0:0)

Gól: 81. Fuller, ŽK: Jamane, Itakura, Endo - Contreras, Borges, Calvo. Rozhodovali: Oliver - Burt, Bennett (všetci Angl.), 41.479 divákov.

Japonsko: Gonda - Jamane (62. Mitoma), Itakura, Jošida, Nagatomo (46. H. Ito) - Endo, Morita - Doan (J. Ito), Kamada, Soma (82. Minamino) - Ueda (46. Asano)

Kostarika: Navas - Fuller, Duarte, Waston, Calvo, Oviedo - Torres (65. Aguilera), Borges (89. Salas), Tejeda, Campbell (90.+5 Chacon) - Contreras (65. Bennette)




Japonsko spravilo až päť zmien oproti prvému zápasu, v ktorom prekvapujúco zdolalo Nemecko, Kostarika pristúpila ku dvom výmenám. Prvý polčas veľa futbalovej krásy nepriniesol, oba tímy sa sústredili najmä na defenzívu a diváci nevideli ani jednu strelu na bránku a rovnako si ani jeden tím nevypracoval gólovú šancu. Viac sa snažili tvoriť Japonci, ale proti opatrnej hre súpera v obrannom bloku sa nepresadili.

Úvod druhého dejstva bol oveľa zaujímavejší vďaka ázijskému tímu, ktorý dominoval a za 20 minút prestrieľal súpera 10:0 (2:0 na bránku). Hneď po zmene strán predviedli akciu striedajúci Asado a Morita a strelu druhého vyrazil Navas. Podobne dopadol aj zrazený pokus Enda a v 57. minúte namieril Soma vedľa. Po hodine hry oba tímy prestriedali, ale tempo to duelu nepridalo. Japonci boli stále aktívnejší a snažili sa tvoriť, no gól prišiel paradoxne na druhej strane. V 81. minúte chybovali v rozohrávke, Tejeda posunul loptu na hranicu šestnástky Fullerovi a jeho pokus nedokázal Gonda vytlačiť mimo bránu - 0:1. Bola to prvá strela Kostariky v druhom dejstve a vôbec prvá na bránku. V 88. minúte prenikol po ľavej strane do šestnástky Mitoma, ale jeho akciu nedokázali Japonci ani na trikrát dostať do siete, ďalší zákrok si pripísal brankár Navas. Kostarika si záver ustrážila a pripísala si tri body do tabuľky.

hlasy /ZDF/:

Celso Borges, stredopoliar Kostariky: "Toto víťazstvo sme potrebovali a zvládli sme to. Majú dobrý tím, ukázali to proti Nemecku. Bolo kruté prehrať 0:7 v prvom zápase a bolo ťažké sa potom namotivovať. No vytvorili sme si okolo seba bublinu, nevnímali sme negatívne komentáre, zlé vplyvy. Za to sa musíme poďakovať realizačnému tímu, pretože odviedol skvelú prácu a vytvorili nám dobrú atmosféru."

Ricu Doan, krídelník Japonska: "Neviem to vysvetliť. Skúšali sme všetko, pripravili sme sa na rôzne varianty, no bol to ťažký zápas. Nehrali sme v top forme. Predchádzajúci zápas bol lepší. Teraz sa musíme zamerať na posledný duel."