Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Kováč sa vracia do Fínska, posilnil vicemajstra Savo Volley

Na archívnej snímke Jakub Kováč. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vo Fínsku už hral v ročníku 2019/2020 za Lakkapää Rovaniemi, s 96 blokmi vtedy ovládol ligové blokárske štatistiky.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Slovenský volejbalový reprezentant Jakub Kováč bude opäť pôsobiť vo Fínsku. Dvadsaťštyriročný blokár sa po sezóne v nemeckom bundesligovom družstve Netzhoppers dohodol na ročnom kontrakte s úradujúcim vicemajstrom Savo Volley. Vo Fínsku už hral v ročníku 2019/2020 za Lakkapää Rovaniemi, s 96 blokmi vtedy ovládol ligové blokárske štatistiky.

"Čakal som na dobrú ponuku z Európy a keď prišla z Fínska a konkrétne Sava Volley, bol som veľmi rád," povedal Kováč pre klubový web a zaspomínal si na obdobie pred pandémiou: "Keď sme s Rovaniemi hrali proti Savu, na zápasoch bolo vždy veľa fanúšikov. Veľa pozitívneho mi o klube povedal aj bývalý spoluhráč Olli Saarenmaa, ktorý tu pôsobil v minulej sezóne."

Do Fínska sa teší aj z iného dôvodu. "Po horúcom lete mi dobre padne prísť do krajiny, kde je trochu chladnejšie," povedal s úsmevom a na margo najvyššej fínskej súťaže doplnil: "Tri či štyri tímy sú veľmi kvalitné, navyše, každý rok sa objavujú noví mladí a talentovaní hráči a úroveň súťaže zvyšujú aj legionári."

Savo v uplynulej sezóne aj s prispením dlhoročných fínskych reprezentantov Ojansivua, Siltalu či Siiriläho suverénne triumfovalo v dlhodobej časti (bilancia 17-1), vo finále play-off viedlo nad VaLePa Sastamala 1:0 na zápasy, ale napokon v sérii prehralo 1:2 a nedosiahlo na titul. Tím vedie tréner Timo Tolvanen, Kováčovými spoluhráčmi na bloku budú mladí domáci volejbalisti Alexej Žbankov a Miki Jauhiainen.

"V prospech Jakuba hovorila pri výbere aj skutočnosť, že prostredie vo Fínsku už pozná, na ihrisku je veľký bojovník. Myslím si, že blokársku pozíciu máme obsadenú veľmi dobre, hráči môžu bojovať o miesto na ihrisku a je dobré, že počas náročnej sezóny budeme mať alternatívy," povedal Tolvanen, ktorý má v tvoriacom sa kádri aj estónskeho smečiara Andrusa Raadika a japonské libero Šoheia Noseho.

Bývalý hráč COP Trenčín Kováč, ktorý zbieral skúsenosti aj talianskej Latine a belgickom Gente a s Netzhoppers sa dostal do finále Nemeckého pohára, je aktuálne v príprave národného tímu pred septembrovým šampionátom EuroVolley, ktorý bude hostiť aj Fínsko. Slováci sa predstavia v skupine v estónskom Tallinne, ďalšími hostiteľmi sú Poľsko a Česko.