Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Tréner Kozák po triumfe nad Besiktasom: Futbal nám ukázal krásnu tvár

Na snímke tréner Slovana Bratislava Ján Kozák ml. Foto: TASR/Pavol Zachar

Belasí vstúpili do bojov v K-skupine EL 2019/20 najlepším spôsobom.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava sa dočkali víťazstva v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA až v ich v trinástom zápase. Štvrtkový triumf 4:2 nad Besiktasom Istanbul na novom Tehelnom poli, ktorý vydolovali dvoma gólmi v nadstavenom čase, sa ale zaradí do klubovej histórie ako jeden z najpamätnejších.

"Belasí" vstúpili do bojov v K-skupine EL 2019/20 najlepším spôsobom. Hoci 15-násobný turecký šampión ešte v prvom polčase otočil z 0:1 na 2:1, v tom druhom prišiel jeho kolaps a domáci troma gólmi zastavili sériu deviatich prehier v skupine EL. Slovanistom na tribúnach vytvorilo perfektnú atmosféru asi 6000 detí do 14 rokov zo škôl či futbalových klubov z celého Slovenska, keďže Slovan mal trest od UEFA a musel hrať bez divákov. Pozitívne detské emócie sa preniesli aj na plochu, kde mužstvo trénera Jána Kozáka ml. ukázalo výborný bojovný výkon a zaslúžene si do tabuľky zapísalo prvé tri body.



Besiktas bol favorit, ale po obrovskej chybe nemeckého brankára Lorisa Kariusa a druhopolčasovom kolapse to nepotvrdil. Slovan ho do veľkých šancí nepustil a po vyspelom taktickom výkone ho zdolal o dva góly, ktoré padli v nadstavenom čase z kopačiek Marina Ljubičiča a Mohu. Podľa trénera Kozáka sa ale po víťazstve nad favoritom v postupovej hre nič nemení, hoci Slovan vyslal súperom jasný signál. "Zostáva to tak ako bolo, chceme ísť postupne. Je to krásna výhra a máme tri body. Do každého zápasu pôjdeme tak, aby sme podali výborný výkon. Aby sme potešili ľudí. A aby sme sa zlepšovali. Verme, že to tak bude. Keď sa chlapci budú zlepšovať, tak myslím, že nejaké body ešte získame," povedal na pozápasovej tlačovke bývalý hráč klubu, ktorý na margo chyby Kariusa podotkol: "Chyby patria k futbalu. Teraz Karius pomohol nám. Som rád, že jeho chybu Andraž využil. Môžete vidieť, že Andraž v týchto veľkých zápasoch ukazuje, že je obrovsky cenný. Dokáže uhrať neskutočne ťažké súboje. Takže som rád, že zostal, hoci vieme, že v zime bude ohromne ťažké ho udržať. Verím ale, že nám ešte pomôže a potom uvidíme, čo bude ďalej."

Bývalý slovenský reprezentant tiež ocenil skvelú atmosféru, ktorú deti na štadióne utvorili, nechcel sa ale detailnejšie zaoberať témou chuligánov, pre ktorú má Slovan zákaz od UEFA: "Už počas rozcvičky som sa na ne išiel na chvíľku pozrieť. Vtedy tam detičky začali skákať. Tá detská emócia je veľmi pekná. Nádherné. Som rád, že to zažili, a že nám vážne pomohli s atmosférou. Videli sme, že samozrejme niektoré veci na štadióny nepatria. Nechcem to ale veľmi rozoberať. Stalo sa niečo, určite sa to vyrieši nejakým spôsobom a ďalej to nebudem nejakým spôsobom rozoberať. Vyhrali sme nad silným Besiktasom, užijeme si víťazstvo a to je teraz to hlavné."

Tridsaťdeväťročný kouč sa snaží vždy pred, počas aj po stretnutí naplno sa koncentrovať na svoju prácu, miestami tak pôsobí až flegmaticky: "Užívam si to, samozrejme. Ale aj na lavičke musíte byť koncentrovaný na svoju prácu, aby vám neunikli nejaké drobnosti, ktoré potom môžu rozhodnúť zápas. Tam sa to snažím tlmiť. Samozrejme, obrovsky sa teším. Ale viem, ako je to vo futbale. Výhry OK, ale potom môžu prísť prehry, takže človek musí byť ďalej koncentrovaný. Teraz si to užijem obrovsky, ale už nás čaká príprava na Trenčín a ďalšie zápasy, kde musíme potvrdzovať túto kvalitu. Sme v klube, kde víťazstvá sú očakávané, musíme byť sústredení a nepoľaviť."

Rival z Trnavy získal pred rokom v skupine EL sedem bodov, čo je najlepší výsledok slovenského klubu v európskej klubovej súťaži. Pri otázke, či si kouč Slovana trúfa tento rekord prekonať, si Kozák zachoval nadhľad: "Nebudem mať veľké reči. Vyhrali sme po krásnom výkone nad veľkoklubom, ale zostávame pokorní. Budeme sa snažiť vždy dať do toho maximum. Vo futbale je to tak, že dnes nám futbal ukázal krásnu tvár, ale môžu prísť aj horšie výsledky."

Šporar by odteraz hral pred deťmi každý zápas


Trest od Európskej futbalovej únie (UEFA) sa v úvodnom stretnutí K-skupiny Európskej ligy stal pre bratislavský Slovan výhodou. Tisíce detí z rôznych kútov Slovenska zaplnili vo štvrtok večer spodné sedadlá Tehelného poľa a dohnali domácich k triumfu nad Besiktasom Istanbul 4:2. Hráči si po historickom trojbodovom zásahu v EL nevedeli atmosféru vynachváliť.

Andraž Šporar, ktorý sa postaral o prvé dva góly "belasých", zažil takúto podporu prvýkrát v kariére: "A musím povedať, že by som všetky zápasy hral pred šesťtisíc, desaťtisíc, pätnásťtisíc deťmi. Aj keď sme prehrávali 1:2, oni to ani nevedeli, len fandili Slovanu. Verím, že po tomto zápase pribudne sto či dvesto futbalistov." Na góly slovinského kanoniera nadviazali v nadstavenom čase Marin Ljubičič a Moha. "Je to veľká radosť pre mňa a náš tím. Veril som od prvej minúty, muselo to byť tak, že vyhráme. Prišli sme deti z celého Slovenska a futbal nám to vrátil. V závere sa ukázali koncentrácia a mentalita tímu. Je to historické víťazstvo, nie je potrebné pripomínať, čo v minulosti dosiahli hráči Besiktasu. Myslím si, že celé Slovensko môže byť hrdé na Slovan," zdôraznil Šporar.

Rekordný deväťnásobný šampión domácej súťaže hrá ako prvý slovenský klub skupinovú fázu EL po tretí raz. V sezóne 2011/2012 v konkurencii Athletica Bilbao, Paríža St. Germain a Red Bullu Salzburg získali "belasí" bod pri skóre 4:11, v ročníku 2014/2015 skončili v spoločnosti Young Boys Bern, SSC Neapol a Sparty Praha bez bodu a s jediným streleným gólom. Vo štvrtok dali zabudnúť na negatívnu bilanciu jediným duelom: "Nie sme favoriti, ale chceme postúpiť, neprišli sme do Európy prehrávať. Dúfam, že sedem bodov môže stačiť na druhé miesto, neviem. Braga, Wolverhampton aj Besiktas možno nie sú lepšie tímy, to sa ukázalo, ale sú to väčšie kluby. Uvidíme, kde budeme po dvoch, troch, štyroch zápasoch. Musíme byť pokorní a šance prídu aj proti Brage a Wolverhamptonu." Trnavský Spartak si vlani proti Anderlechtu Brusel, Fenerbahce Istanbul a Dinamu Záhreb pripísal sedem bodov a tesne obsadil tretiu priečku.

V druhom súboji K-skupiny uspela Braga na pôde Wolverhamptonu 1:0 a Slovan sa usadil na čele tabuľky. V nasledujúcom kole sa 3. októbra predstaví v stretnutí trojbodových mužstiev v Portugalsku. "Zdolali sme tím z prvého koša, ale nemáme v Európe také meno ako Besiktas, Braga, Wolverhampton a ďalšie úžasné kluby, ktoré sú v skupinovej fáze. Videli sme však, že to je v našich silách, pokiaľ budeme podávať takéto výkony, nemusíme sa obávať ďalších konfrontácií. Každý zápas môžeme hrať otvorene, videli sme, že sú takí istí chlapci ako my, so správnou taktikou a správnym nasadením je dnes vo futbale možné všetko. Podarilo sa nám prekonať jednobodový zápas, ďalší cieľ je prekonať Trnavu," povedal Dominik Greif.

Pre brankára ani celé mužstvo "belasých" sa pritom do prestávky nevyvíjal duel priaznivo. Šporar síce otvoril skóre po chybe hosťujúceho brankára Lorisa Kariusa, no Grief následne inkasoval z jedenástky a vlastenca: "Po prvom polčase by sa mi človek krvi nedorezal. Naozaj bolo niečo strašné, čo sa vo mne dialo, vedel som, že penalty kope do stredu, ale nemal som odvahu zostať stáť v strede. Hrozne ma to štvalo a keď si dáte potom ešte aj vlastný gól v zápase, kde ste mali navrch a súper nebol nebezpečný... Som hrdý na chalanov, nedalo nás to dole a v druhom polčase sme boli úžasní. Išli sme za víťazstvom, cítili sme, že zápas je otvorený, že na to máme a súper nie je lepší. Prvoradá vždy bola a je defenzíva, tým sme sa riadili, ale prišli ešte šance a dokázali sme ich využiť. Určite sme neočakávali, že to bude takéto divoké, ani výsledkovo. Všetko sme však zvládli, ako bolo potrebné. Súper dal gól z penalty a vlastný gól a to je všetko, čo predviedol."

Zverenci Jána Kozáka ml. nemajú veľa času na oslavy, v akcii budú už v nedeľu v rámci 9. kola Fortuna ligy. "Získali sme prvé tri body, odkedy Slovan hrá Európsku ligu. Nepociťujem však príliš emócií, v piatok je nový deň, v nedeľu hráme proti Trenčínu," dodal autor víťazného zásahu Ljubičič.