Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kozák so slovanistickým titulom aj ako tréner: Väčšia zodpovednosť

Tréner ŠK Slovan Bratislava Ján Kozák (druhý vpravo) sa teší s mužstvom po zisku desiateho majstrovského titulu v ére samostatnosti po zápase 2. kola nadstavby futbalovej Fortuna ligy 2019/2020 v skupine o titul MŠK Žilina - ŠK Slovan Bratislava 20. júna 2020 v Žiline. Futbalisti ŠK Slovan Bratislava získali rekordný desiaty majstrovský titul v ére samostatnosti. Zabezpečilo im ho sobotňajšie víťazstvo na ihrisku MŠK Žilina 3:2. "Belasí" majú tri kolá pred koncom súťaže pred "šošonmi" nedostihnuteľný 13-bodový náskok. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Kormidelník Slovana si svoj prvý titul majstra SR v úlohe trénera užíva o to viac, že v novej funkcii cíti väčšiu zodpovednosť.

Bratislava 21. júna (TASR) - Ján Kozáka sa v najslávnejšom slovenskom klube teší z domáceho titulu už aj ako tréner. Pred jedenástimi rokmi to v Slovane Bratislava zažil ako hráč. Úspešné obdobie si užíva a verí v ďalšie úspechy.

Jeho zverenci získali v sobotu definitívu majstrovského titulu v Žiline, na pôde druhého mužstva tabuľky. Rovnaký scenár sa zopakoval opäť po roku, aj vlani "belasí" oslavovali po triumfe na severe Slovenska. Za potvrdením titulu vykročili jeho zverenci rázne, v Žiline boli lepší, i keď domáci hrýzli do posledných sekúnd. Napokon však Slovan triumfoval 3:2. "Vždy je to motivácia zvíťaziť v Žiline, patrí ku špičke ligy. Bol to šláger, bolo ideálne potvrdiť titul tu. Chceli sme mať pokoj. Je to pekné vyhrať u druhého mužstva a potvrdiť, že pohár pre majstra je v správnych rukách. Ako hráč som tu vyhral dvakrát, keď sme na Žilinu strácali v tabuľke," povedal Kozák.

Napriek triumfu však nebol tréner nového majstra s hrou svojich zverencov úplne spokojný: "Bol moment v prvom polčase, keď sme išli piati na dvoch, takéto situácie musíme riešiť inak, musíme ísť aspoň do zakončenia. Ale bolo to aj tým, že Žilina hrala agresívne, nedávala nám veľa priestoru. Máme čo zlepšovať, to si nemusíme klamať. Musíme si urobiť obraz o hráčoch, konkurencia je veľká, verím, že na seba budú tlačiť, aby sa zlepšovali. Nezabúdajme, že bola veľká pauza a čo máme za sebou, stále je priestor na zlepšovanie."

Kormidelník Slovana si svoj prvý titul majstra SR v úlohe trénera užíva o to viac, že v novej funkcii cíti väčšiu zodpovednosť. Vlani v auguste sa najskôr stal dočasným trénerom tímu za odvolaného Martina Ševelu, po dvoch týždňoch prevzal mužstvo kompletne. Postúpil s ním do skupinovej časti Európskej ligy UEFA a v lige rezko kráčal k titulu. "Ako hráč som patril k lídrom, takže zodpovednosť som mal, ale ako tréner ju mám oveľa väčšiu. Je to ťažšie. Vážim si túto možnosť. Dostal som šancu v parádnom klube, možno som preskočil pár rokov, pretože niektorí začínajú pracovať v menších kluboch. Ja si to veľmi vážim. Čo sa mňa týka, za mňa sa asi x tejto chvíli viac urobiť nedalo. Nepostúpili sme síce zo skupiny v EL, ale odohrali sme dobré zápasy, získali sme titul, užívam si to. Budem sa snažiť, aby sa hráči chceli zlepšovať tak ako ja. Robím futbal so srdcom a aj veľa ľudí v ňom. Verím, že sa ešte budeme tešiť z nejakého úspechu," zdôraznil Kozák.

K titulu Slovan potiahli viacerí hráči, ale počas sezóny sa mohol tréner oprieť o výkony Andraža Šporara, ktorý už strieľa góly v Sportingu Lisabon, ďalej stredopoliara Dávida Holmana, krídelníka Mohu, či brankára Dominika Greifa: "Nechcem vyzdvihovať jednotlivcov, futbal je kolektívny šport. Kto je lídrom a na koho sa spolieham, to sa vie. Hráči zažili ťažkú sezónu, hrali ligu aj v pohárovej Európe, zvládli to výborne. V lige ja na nás každý pripravený, pre každého nášho súpera je zápas s nami možno vrchol sezóny a o to sme to mali ťažšie."

Slovan však svoju púť za pohármi v tejto sezóne ešte neskončil, chce získať aj Slovenský pohár. Už v utorok ho čaká semifinálová odveta v Zlatých Moravciach, prvý zápas "belasí" zvládli, keď triumfovali 4:1. Aj tieto zápasy dávajú Kozákovi priestor, aby ešte vylepšil hru svojich zverencov. "Celkovo sa ešte musíme zlepšiť, najmä v tempe. Hrali sme teraz aj v týždni, ale chceme hráčov posúvať a zlepšovať po každej stránke. Aj proti Žiline sme mali chyby v rozohrávke, musíme zlepšiť ponukovú činnosť, či finálnu fázu. V Európe toľko šancí nebudeme mať, na tom musíme popracovať."