Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Krasokorčuliar Hagara postúpil z krátkeho programu do voľných jázd

Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara počas krátkeho programu mužov na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v japonskom meste Saitama vo štvrtok 23. marca 2023. Foto: TASR/AP

Talentovaný slovenský reprezentant začal čistým trojitým axlom, zvládol aj kombináciu trojitého lutza s toe loopom.

Saitama 23. marca (TASR) - Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara postúpil na MS v japonskej Saitame do voľných jázd medzi elitnú 24-ku. Vo štvrtkovom krátkom programe obsadil 24. miesto v novom osobnom maxime 70,29 bodu. Pre 16-ročného Hagaru je to životný úspech na svetovom šampionáte, vlani skončil na 26. priečke. Na čele sa usadil domáci Japonec Šoma Uno, obhajca titulu získal 104,63 b.

Talentovaný slovenský reprezentant začal čistým trojitým axlom, zvládol aj kombináciu trojitého lutza s toe loopom. Nezaváhal ani pri trojitom flipe a za technickú hodnotu dostal 37,86 bodu. Vylepšil si svoje doterajšie maximum z krátkeho programu z tohtoročných MSJ, zaradil sa tesne za Rakúšana Mauricia Zandrona a čakal, či niektorý z pretekárov z elitných troch skupín nepokazí svoj program. Po nevydarenom vystúpení Gruzínca Nika Egadzeho postúpil do voľných jázd. Tie sú na programe v sobotu od 9.20 SEČ. Na ME vo fínskom Espoo bol Hagara v súťaži sóĺistov na 18. pozícii.

"Je skvelé, že Slovensko bude mať po 14 rokoch na MS zastúpenie vo voľných jazdách mužov. Adam zajazdil svoj program veľmi čisto. Boli tam drobné chybičky v piruetách a krokovej pasáži, vyskákal však veľmi dobre a čisto. Jazdil presvedčivo. Pätnásťtisícový dav v Saitame bol pre neho elektrizujúci a povzbudzujúci. Možno aj to prispelo k jeho najlepšiemu krátkemu programu v kariére a vylepšeniu bodového maxima v tomto segmente. Držím mu palce vo voľných jazdách," uviedol pre TASR prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

Uno potvrdil úlohu najväčšieho favorita a zosadil z prvej priečky dovtedy vedúceho Američana Iliu Malinina, ktorý za technicky brilantný program dostal známku 100,38 b. Na treťom mieste figuruje pred vyvrcholením súťaže Junhwan Cha z Kórejskej republiky (99,64).

výsledky krátkeho programu mužov:

1. Šoma Uno (Jap.) 104,63 b
2. Ilia Malinin (USA) 100,38
3. Junhwan Cha (Kór rep.) 99,64
4. Keegan Messing (Kan.) 98,75
5. Kevin Aymoz (Fr.) 95,56
6. Jason Brown (USA) 94,17
...24. Adam HAGARA (SR) 70,29