Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Len 15-ročná Valievová dostala 90,45 bodov, čo je nové svetové maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenka Filcová si síce v Tallinne vytvorila nové osobné maximum v kariére v KP, na postup to ale nestačilo.

Tallinn 13. januára (TASR) - Ruskí krasokorčuliari získali vo štvrtok kompletnú prvú sadu medailí na majstrovstvách Európy v estónskom Tallinne. Prvé kontinentálne zlato v kariére si pri debute na ME vybojovali úradujúci majstri sveta v športových dvojiciach Anastasia Mišinová s Aleksandrom Galljamovom, ktorí potvrdili post lídrov z krátkeho programu.

Víťazi dostali od rozhodcov za voľnú jazdu 157,46 bodov, čo je nový svetový rekord. Aj ich celkový bodový súčet 239,82 je nové historické maximum. Striebro so stratou vyše troch bodov získali dvojnásobní majstri Európy Jevgenija Tarasovová s Vladimirom Morozovom a tretí skončili európski šampióni z roku 2020 Aleksandra Boikovová s Dmitrijom Kozlovským.

Slovenská krasokorčuliarka Alexandra Michaela Filcová nepostúpila v Tallinne do sobotných voľných jázd. Vo štvrtkovom krátkom programe žien dostala od rozhodcov 43,56 bodov a v 36-štartovom poli obsadila konečnú 33. pozíciu.

Do finále sa kvalifikovalo 24 najlepších z KP. V ňom sa najviac darilo Ruske Kamile Valievovej, ktorá pôjde do voľných jázd s veľkým náskokom. Len 15-ročná Valievová, ktorá sa pred dvoma rokmi v Tallinne stala juniorskou majsterkou sveta, dostala vo štvrtok 90,45 bodov, čo je nové svetové maximum. Z druhej pozície pôjde do finále Belgičanka Loena Hendrickxová (76,25), tretí najlepší výkon ukázala ďalšia Ruska Alexandra Trusovová (75,13).

Len 17-ročná Filcová v nominácii na ME na poslednú chvíľku nahradila reprezentačnú kolegyňu Emu Doboszovú. Tá mala blízky kontakt s osobou nakazenou koronavírusom a do dejiska šampionátu nemohla odcestovať. Filcová si síce v Tallinne vytvorila nové osobné maximum v kariére v KP, na postup to ale nestačilo.

Slovenka v skokoch predviedla nie úplne čistý trojitý lutz a po dobrej kombinácia dvoch trojitých tulupov nasledoval pád pri dvojitom axeli. "Nemôžem povedať, že by som nebola so svojím dnešným výkonom spokojná. Aj keď tam boli chyby, ale snažila som sa dať do toho maximum. Vzhľadom na všetky okolnosti si myslím, že to celkom dobre dopadlo. Som vďačná, že som tu mohla byť a že som mohla reprezentovať Slovensko aj napriek tomu, že som sa to dozvedela tak náhle. Ani tá príprava tak nebola taká, aká mala byť vzhľadom na to, že najbližšiu súťaž som mala mať až začiatkom februára. Ale samozrejme som rada, že som tu mohla byť. Po návrate domom sa budem pripravovať na súťaž v talianskom merane a potom v Ľubľane," povedala Filcová v rozhovore pre web Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu (SKrZ).

výsledky:


krátky program žien:
1. Kamila Valievová (Rus.) 90,45 bodov,
2. Loena Hendrickxová (Belg.) 76.25,
3. Alexandra Trusovová 75,13,
4. Anna Ščerbakovová (obe Rus.) 69,05,
5. Jekaterina Kurakovová (Poľ.) 67,47,
6. Anastasiia Gubanovová (Gruz.) 67,02, ... 33. Alexandra Michaela FILCOVÁ (SR) 43,56

športové dvojice:
1. Anastasia Mišinová, Aleksandr Galljamov 239,82,
2. Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov 236,43,
3. Aleksandra Boikovová, Dmitrij Kozlovskij (všetci Rus.) 227,23,
4. Karina Safinová, Luka Berulava (Gruz.) 184,05,
5. Rebecca Ghilardiová, Filippo Ambrosini (Tal.) 178,90,
6. Julija Ščetininová, Mark Magyar (Maď.) 171,03