Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Krasokorčuľovanie: Fire on Ice aj so Sotnikovovou, no bez Fernandeza

Ruská krasokorčuliarka Adelina Sotnikovová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jedinečná šou Fire on Ice bude venovaná legendárnemu československému krasokorčuliarovi, olympijskému medailistovi a dvojnásobnému majstrovi Európy Jozefovi Sabovčíkovi.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Zoznam hviezd novembrovej krasokorčuliarskej šou Fire on Ice sa rozrástol o ďalšie tri zvučné mená. Hviezdnu zostavu najnovšie doplnila olympijská víťazka zo Soči 2014 Adelina Sotnikovová a zlatý tanečný pár zo Soči a strieborný zo ZOH 2018 v Pjongčangu Jekaterina Bobrovová s Dmitrijom Solovjovom.

Sotnikovová triumfovala už ako 12-ročná na ruskom seniorskom šampionáte. Následne sa stala juniorskou majsterkou sveta a dvakrát vybojovala striebro na majstrovstvách Európy. Pred troma rokmi na európskom šampionáte v Bratislave Sotnikovová neštartovala, o to viac organizátorov Fire on Ice teší, že sa podarilo túto skvelú krasokorčuliarku do programu získať. "Na Bratislavu mám výborné spomienky, vystupovala som tu v exhibícii s Jevgenijom Pľuščenkom a publikum bolo fantastické. Preto sa na Slovensko i do Čiech veľmi teším. Navyše sa cítim byť naozaj vo skvelej forme," citovali organizátori v oficiálnej tlačovej správe 23-ročnú Sotnikovovú.

Medailová zbierka Bobrovovej a Solovjova je ešte bohatšia. Ruský tanečný pár počas svojej kariéry získal okrem zlata a striebra z olympijských hier a bronzu na majstrovstvách sveta aj kompletnú sadu jednej zlatej, troch strieborných a dvoch bronzových medailí z európskych šampionátov. Jeden z bronzov je spojený s bratislavským ľadom a úspešnými majstrovstvami Európy v roku 2016.

Jedinečná šou Fire on Ice bude venovaná legendárnemu československému krasokorčuliarovi, olympijskému medailistovi a dvojnásobnému majstrovi Európy Jozefovi Sabovčíkovi, ktorý si naplánoval originálnu rozlúčku s kariérou. Ako rodák z bývalého Československa sa so svojou úspešnou a bohatou kariérou rozlúči najskôr v Ostrave (6. novembra) a potom v Bratislave (7. novembra). "Dlho som uvažoval, či vôbec svoju kariéru ukončím takto 'oficiálne', či radšej potichu nezmiznem zo scény. Ale záujem krasokorčuliarskych hviezd súčasnosti o spoločnú šou ma presvedčil. Predstaviť sa na záver kariéry pred slovenským a českým publikom bude pre mňa mimoriadne emotívny moment," povedal Sabovčík.

Jednou z najžiarivejších hviezd šou bude olympijský víťaz zo Salt Lake City 2002, štvornásobný majster sveta a trojnásobný európsky šampión Alexej Jagudin. Keď v roku 1998 vyhral svetový šampionát v Minneapolise, mal len osemnásť rokov. Bol najmladším svetovým šampiónom v histórii. Jagudin dostal v roku 2002 najvyššie známky vo voľnom programe v histórii olympijských hier v starom spôsobe bodovania, keď získal štyrikrát známku 6,0 za umelecký dojem. Žiadnemu inému krasokorčuliarovi v histórii olympiád sa nikdy nepodarilo získať viac než jednu "šestku". Je taktiež prvým mužom v histórii tohto športu, ktorý zvíťazil vo všetkých súťažiach počas jednej sezóny, a to v sezóne 2001/2002 na európskom šampionáte, na Grand Prix, na majstrovstvách sveta i na olympijských hrách.

Fanúšikovia v Bratislave sa môžu tešiť na originálny program, ktorý bude aj hudobnými motívmi venovaný kariére Jozefa Sabovčíka. Tiež budú môcť obdivovať ďalších olympijských víťazov, športovú dvojicu Tatianu Totmianinovú a Maxima Marinina, olympijského víťaza v pároch Romana Kostomarova aj výkony svetových akrobatických hviezd Vladimíra Besedina a Alexeja Poliščuka či najlepších slovenských a českých krasokorčuliarov a krasokorčuliarky. Chýbať nebudú sedemnásobný majster Slovenska v kategórii tancov na ľade Lukáš Csölley, majster Európy Tomáš Verner ani bronzový medailista z ME 2013 Michal Březina a jeho sestra Eliška.

Okrem množstva pozitívnych ohlasov na pozvánky zúčastniť sa šou Fire on Ice, prijali organizátori aj jednu nemilú správu. Úradujúci európsky šampión Javier Fernandez zo Španielska do Bratislavy nepríde. Mal byť jednou z hviezd šou, ale musel uprednostniť na poslednú chvíľu oznámené zmluvné záväzky voči dlhodobému sponzorovi.

Legendárny Jozef Sabovčík sa najprv rozlúči s českým publikom 6. novembra v OSTRAVAR Aréne v Ostrave, definitívne "zbohom" povie fanúšikom na domácom ľade – 7. novembra v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Vstupenky v cenovej hodnote od 39 do 59 eur sú v predaji na stránkeXL.sk.