Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Čech Roman Kreuziger triumfoval v pretekoch Amstel Gold Race

Český cyklista Roman Kreuziger Foto: TASR/AP

Slovenskí cyklisti Peter Sagan a Peter Velits sa neumiestnili v prvej desiatke. Martin Velits na pretekoch spadol.

Valkenburg 14. apríla (TASR) - Český cyklista Roman Kreuziger v nedeľu po sóle prekvapujúco vyhral 48. ročník pretekov Amstel Gold Race (251,8 km).

Za jazdcom tímu Saxo Bank - Tinkoff a premiérovým českým víťazom jarnej klasiky prišiel do cieľa s 22-sekundovým odstupom líder prvej skupinky prenasledovateľov Španiel Alejandro Valverde.

"Tím odviedol na pretekoch skvelú prácu. Na konci to už bolo iba o mojich nohách," cituje slová Kreuzigera internetový portál idnes.cz

Rozhodujúci atak víťaza Okolo Švajčiarska 2008 a Okolo Romandie prišiel sedem kilometrov pred cieľom a náskok už bol príliš veľký na to, aby ho favoriti idúci za ním v záverečnom stúpaní na Cauberg dokázali zlikvidovať.

Deväťdesiat kilometrov pred cieľom postihol pelotón v jeho strede hromadný pád, do ktorého sa zaplietlo približne päťdesiat jazdcov. V nemocnici skončil Francúz Thomas Voeckler a pelotón už nedobehol Andy Schleck. Luxemburčan musel tiež vyhľadať pomoc lekára, pretože pri páde narazil hornou časťou tela na riadidlá.

Video z pádu počas pretekov Amstel Gold Race:



Sagan zostal vo finále izolovaný a nedokázal zorganizovať prenasledovanie sedemčlennej skupinky v úniku, z ktorej sa v pravom okamihu odpútal Kreuziger a napokon skončil na 36. mieste. "Počul som, ako mnoho divákov kričalo moje meno. Šliapal som šliapal a na nič nemyslel," cituje slová Čecha agentúra dpa.

O dve priečky vyššie ako Sagan figuroval vo výsledkovej listine Peter Velits. "Trať sme poznali, iba záver pozmenili a nebol ako po iné roky. Pridali tam jeden okruh, ktorý charakter pretekov trochu pozmenil. Podľa môjho názoru to nebolo zlé, trochu zmena. Ako tím sme mali trochu smolu. Mali sme niekoľko technických problémov, pomaly každý z tímu. Ja som tiež dvakrát menil bicykel a Martin spadol. Potom sme sa však dali dokopy a som rád, že to Kwiatkowskemu vyšlo. Moja úloha bola v závere mu pomôcť a myslím, že sa mi podarila," povedal pre TASR jazdec tímu Omega Pharma - Quick Step.

Jeho brat-dvojča Martin na Amstele 2013 spadol. "Preletel síce cez riadidlá, ale nestalo sa mu nič vážne," dodal P. Velits. "Výsledok pre tím nie je zlý, máme človeka, čo bol napokon štvrtý, takže to celkom vyšlo. Mali sme viac otvorených možností, Meersman bol ten, na ktorého sa malo ísť, lenže počas pretekov sa to vyvinulo tak, že Kwiatkowski bol silnejší, oveľa silnejší a taktika sa zmenila," zakončil slovenský pretekár.

Saganovi nedelňajšie podmienky príliš nevyhovovali. "Dva mesiace som jazdil v zimnom, sychravom počasí a dnes mi to náhle teplo akosi nevyhovovalo... Na štarte bolo desať stupňov, potom až dvadsaťpäť stupńov. V poslednom kopci, keď sa rozhodovalo, som dostal do nohy kŕče. Dnes musím pochváliť celý tím, ťahali dobre, takže škoda toho záveru... O tom, či pôjdem v stredu preteky Valónsky šíp, sa rozhodnem až zajtra," sprostredkoval pre TASR slová slovenského cyklistu z tímu Cannondale Pro Cycling jeho mediálny manažér Jozef Korbel.


Amstel Gold Race (Maastricht - Valkenburg, 251,8 km):

1. Roman Kreuziger (ČR/Saxo - Tinkoff) 6:35:21 h, 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +22 s, 3. Simon Gerrans (Austr./Orica), 4. Philippe Gilbert (Belg./BMC Racing), 5. Gianni Meersman (Belg./Omega Pharma - Quick-Step), 6. Pieter Weening (Hol./Orica), 7. Bjoern Leukemans (Belg./Vacansoleil), 8. Enrico Gasparotto (Tal./Astana), 9. Giampaolo Caruso (Tal./Katuša), 10. Fabian Wegmann (Nem./Garmin) všetci rovnaký čas , ...34. Peter VELITS (SR/Omega Pharma - Quick Step) +57, 36. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +58



Fotogaléria z pretekov Amstel Gold Race:




Video z posledných kilometrov pretekov: