Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kriechmayr prvýkrát v kariére vyhral zjazd v Kitzbüheli

Na snímke Rakúšan Vincent Kriechmayr, ktorý prvýkrát v kariére vyhral slávny zjazd v Kitzbüheli. Foto: TASR/AP

Domáci lyžiar predstihol v piatok na obávanom Streife o 23 stotín sekundy Taliana Floriana Schiedera a tešil sa z celkovo 15. prvenstva v pretekoch Svetového pohára, z toho ôsmeho v zjazde.

Kitzbühel 20. januára (TASR) - Rakúšan Vincent Kriechmayr prvýkrát v kariére vyhral slávny zjazd v Kitzbüheli. Domáci lyžiar predstihol v piatok na obávanom Streife o 23 stotín sekundy Taliana Floriana Schiedera a tešil sa z celkovo 15. prvenstva v pretekoch Svetového pohára, z toho ôsmeho v zjazde. Tretie miesto obsadil Švajčiar Niels Hintermann (+0,31).

Organizátori tento rok popracovali na bezpečnosti trate, skrátili skok Mausefalle a odstránili mnohé nerovnosti, aj preto ho viacerí zjazdári hodnotili ako najľahší Streif v histórii. Napriek tomu bol pre pretekárov opäť výzvou. Na Steilhangu (Strmine) zaváhal líder SP Marco Odermatt, na naklonenom svahu v extrémnom esíčku si síce udržal vysokú stopu, no v kľúčovom výjazde urobil veľkú chybu. Vyhodilo ho z postoja a mal čo robiť, aby neskončil v ochrannej sieti. V následnej kĺzavej časti chýbala Švajčiarovi potrebná rýchlosť a v cieli mal výraznú stratu 3,20 sekundy. Víťaz štyroch zjazdov v sezóne a líder klasifikácie disciplíny Aleksander Aamodt Kilde predviedol v rovinatých pasážach výborný sklz, zmazal v nich priebežnú polsekundovú stratu na Kriechmayra a útočil na víťazstvo. V Traverse sa však ocitol príliš nízko, skorigoval líniu a stihol bránku pred výjazdom do cieľovej roviny, ale len tesne sa vyhol sieti. Chyba ho stála veľa, za víťazom zaostal o 97 stotín.

Kriechmayr prešiel Karusell i Steilhang čisto, výborne prešiel aj Hausbergkannte, výjazd z traverzy nemal optimálny, no stačilo mu to na triumf. "Nebolo to úplne bez chýb. V Traverse som naplno riskoval, chýbalo možno pol metra a bolo by po oslavách. Tam som trochu stratil. Ani hore v plochých pasážach som nemal úplne najlepší pocit. No riskoval som a vyšlo to," povedal 31-ročný Kriechmayr pre ORF. Vďaka nemu Rakúsko zažilo po troch rokoch triumf v zjazde v Kitzbüheli, naposledy ho z domácich pretekárov vyhral v januári 2020 Matthias Mayer, ktorý nedávno ukončil kariéru. Kriechmayr bol vtedy druhý, čo bolo jeho doteraz najlepšie umiestenie v zjazde na Streife. O rok neskôr vyhral v "Kitzi" super-G.

Zjazdovka s pribúdajúcim času zrýchľovala a pretekári s vysokými štartovými číslami dosahovali výborné časy. Najviac z toho vyťažil Talian Schieder, ktorý s číslom 43 skončil senzačne druhý a vo veku 27 rokov dosiahol prvé pódiové umiestenie v kariére. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. V poradí 83. ročník Hahnenkammu pokračuje v sobotu druhým zjazdom, v nedeľu sa pôjde tradičný slalom na Ganslernhangu.