Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Krištopansov hetrik: Lotyš je opäť najúspešnejším športovcom Prešova

Na snímke uprostred s loptou Dainis Kristopans. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hádzanár sa stal prvým mužom, ktorý zvíťazil v tejto ankete trikrát po sebe.

Prešov 9. januára (TASR) - Najúspešnejším športovcom mesta Prešov za rok 2014 sa po tretí raz v rade stal hádzanár Dajnis Krištopans. Dvestopätnásť centimetrov vysoký Lotyš sa tak stal vôbec prvým mužom, ktorý zvíťazil v tejto ankete trikrát po sebe. Pred ním sa to podarilo iba basketbalistke Yvette Pollákovej a cyklistke Lenke Ilavskej.

Do najlepšej desiatky športovcov bez určenia poradia sa dostal i ďalší hádzanár Radoslav Antl, futsalista Martin Biľ, jazdci rely Igor Drotár - Vladimír Bánoci, alpský lyžiar Matej Falat, reprezentant v pretláčaní rukou Dominik Glod, volejbalista Marcel Lux, kickboxerka Alexandra Nižníková, hokejista Marcel Paulovský a športová gymnastka Petra Tomková. "Minulá sezóna bola pre nás naozaj veľmi dôležitá. Dokázali sme v oveľa mladšej konkurencii skončiť absolútne druhí na MS v rely, prví v triede a Igor Drotár k tomu získal absolútny titul majstra Slovenska v pretekoch do vrchu, ako aj tretie miesto na Majstrovstvách Európy. Taktiež sme v rámci mesta opäť zorganizovali Rally Prešov. Práve takéto ocenenie zo strany nášho mesta je pre nás cťou, zadosťučinením a tiež výzvou do ďalšej sezóny, aby sme sa tu na vyhlasovaní mohli opäť zísť aj o rok," konštatoval pretekár v rely Bánoci.

Mužstvo prešovských hádzanárov získalo i honor za najúspešnejší kolektív mesta Prešov za uplynulý rok a bez ocenenia nezostali ani starší dorastenci Tatrana Prešov v kategórii mládeže. Vrcholom večera bolo uvedenie v poradí piateho laureáta do Siene slávy prešovského športu. Tejto pocty sa dočkala prešovská plavkyňa, viacnásobná majsterka Československa, víťazka prvých dvoch ročníkov ankety o najúspešnejších športovcov (1961, 1962) Marianna Brtková, ktorá si prevzala cenu od primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. "Prihovárať sa k športovcom je pre mňa obrovskou cťou. Patrí im môj obdiv a veľké poďakovanie, pretože každým zápasom, každým súbojom dokazujú, že najmocnejší je ten, kto premôže sám seba. Vďaka patrí aj rodičom, trénerom, klubom a kolektívom, pretože práve oni stoja za ich úspechmi," odznelo v príhovore primátorky.

Galavečerom vyhlásenia výsledkov 54. ročníka ankety o najúspešnejších športovcov a športových klubov mesta Prešov sprevádzal prítomných hostí v priestoroch historickej sály PKO prešovský rodák a športový komentátor Marcel Merčiak.